welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Meer varen

30-10-2013 Pak Beng - Luang Prabang

Het eerste dat we zien als we op staan zijn twee badende olifanten. Een prachtig plaatje.....maar wat doen die hier???
Navraag levert de volgende verklaring: Een stel Fransen heeft een mega luxe hotel gebouwd net buiten Pak Beng.( dat lelijke witte ding dat als een puist uit het verder serene landschap sprong) En die vonden het een goed idee als hun toeristen op olifanten konden rijden dus hebben ze er een paar gekocht.
Tja.

Om 8.00 stappen we weer op de boot. Lekker lummelen, genieten van de uitzichten, lezen en tegen de lunch kan de trui uit want de zon komt even langs.
Halverwege de middag stoppen we bij een laolao dorpje. Loaloa is de lokaal gebrouwen rijstwhiskey. Onze gids xai geeft uitleg over het brouwproces. Er zitten ook wat dames te weven en uiteraard sjaals en whiskey te verkopen. Ik ben vaker in dit soort dorpjes geweest maar dit is veruit de leukste. Tuurlijk wordt er wat verkocht maar het is geen vreselijke touristtrap zoals de dorpen dichter bij Luang Prabang. Je kunt ook rustig door de rest van het dorpje lopen om rond te kijken.
Iets verderop aan de rivier ligt de Pak Ou grot in een kalksteen klif. De grot is pas een paar decennia geleden ontdekt en staat vol eeuwen oude ( en ondertussen ooknieuwe) Boeddha beeldjes. Je kunt je haast niet voorstellen hoe en waarom ze deze steile klif beklommen om beeldjes in een grot neer te zetten.
Met zaklampen moet je jezelf bijlichten. Dat geeft de grot zeker wat extra's

Een uurtje later komen we aan in Luang Prabang. Een grote teleurstelling. Sinds 5 maanden moeten de boten 5 kilometer ten noorden van de stad aanmeren. Niet meer de prachtige stad vanaf het water zien liggen en niet meer in het mooie deel van het stadje aan land komen.
Nee, een modderhelling op klimmen, in een tuktuk stappen en een half uur door een lelijk, druk en rommelig voorstadje rijden. Niets charmants aan :-(
Als klap op de vuurpijl dropt onze tuktukman ons op 20 minuten lopen van ons guesthouse omdat ie blijkbaar geen idee heeft waar ie moet zijn.
Dit was niet de manier waarop ik had gehoopt Luang Prabang voor te stellen aan Jeroen

Als we eenmaal laolulodge hebben gevonden is dat een aangename verrassing. Gelegen in een rustig steegje waar ook nog gewone huizen staan en niet alleen maar guesthouses. Geen verkeer maar aan het ene uiteinde van de steeg de Mekong met restaurantjes en aan de andere kant van de steeg de ochtendmarkt. Super centraal en rustig.

De kamer is ook een aangename verrassing. Omdat we vooruit hebben geboekt krijgen we de grootste kamer met lekker veel ramen. We vallen om van de honger dus storten ons op het eerste de beste terrasje aan de Mekong waar een dame met 1 wok onze gerechten in elkaar flanst.

Op de avondmarkt met toeristen spul leven we ons uit. Zoveel mooi handwerk! Met name textiel. Bij mijn favoriete project koop ik weer een stapel leesboeken voor kinderen.
Big Brother Mouse is een top project

Overnachten:
Laolu lodge
Ban Pakham
Luang Prabang
rond de €20/€25 per nacht

 vorig verslag

volgende verslag