welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

cruisen op de Mekong

29-10-2013, Huay Xai - Pak Beng

We wandelen naar de grens. Arme Jeroen moet twee tassen dragen ivm mijn spit maar het systeem van 1 rugzak en 1 weekendtas op wieltjes werkt heel aardig.
Aan de oever van de Mekong zit het kantoortje van de Thaise douane waar we een exit stempel halen. Dan lopen we naar de waterkant waar we in een longboat stappen. Hij moet nog flink zijn best doen met de stroming.
Met een bootje een grens over gaan vind ik de leukste grensovergangen!
De douane in Laos is nog steeds chaos Er zijn 8 loketjes en nergens liggen de formulieren die je in moet vullen klaar. Je moet voordringen bij een rij om via zo'n loketje een formulier te bemachtigen. Dan heel veel invullen en in de lange rij voor het inleverloket. En dan wachten, wachten en wachten. Een uurtje later beginnen ze namen om te roepen en kan je je paspoort met visum afhalen. Dan naar een ander loket = weer een rij. Daar mag je gaan betalen voor je visum. Klaar ben je dan nog niet want bij een volgend controlepunt mag je laten zien dat je een visum hebt én hebt betaald. Nog even Baht wisselen voor Kip en klaar zijn we!
Dat waren de eerste 2 uur van daze dag.

Boven aan de oever worden we opgewacht door een jongen van Shompoocruises. We gaan 2 dagen op een "luxe" boot de Mekong afvaren naar Luang Prabang. Voor ons geen 2 dagen op een houten bankje naast de motor meer. We zijn luxepaardjes aan het worden. Daarnaast moest ik nog een reischeque verzilveren dus dit leek gepaste verwennerij.
Deze boot heeft bankjes met kussens en tafeltjes om aan te schrijven. En er zitten maar 20 mensen op de boot. Een mix van Australiërs, Britten, Canadezen, Duitsers, Italianen, Fransen ......en 2 dames uit Lichtenstein! Alsof we wild spotten...hahaha. Die hebben we nog niet eerder ontmoet! ;-)

Het water in de rivier staat erg hoog. Met mijn rug wel zo fijn want je hoeft nu geen oever af te glijden om bij de boot te komen. Het water stroomt in mijn ogen ook harder dan de vorige keren ( ik heb deze trip al 4x eerder gedaan). Door het hoge water steken er minder rotsen uit de rivier en zijn er minder zandbanken. Zo ziet de rivier er toch weer anders uit.

We komen onder een brug door waarvan de eerste pilaar in 2010 nog niet stond. Nu is hij bijna af! De enige brug over de Mekong ten noorden van Vientiane!
Dat zal een hoop gaan veranderen. De plaatsen Chiang Khong en Huay Xai zullen niet langer grensplaatsen zijn. De longboatmannen van  grens en de vrachtwagenferry zullen overbodig worden.
De officials die wisten dat deze brug zou komen voordat de bevolking het wist hebben massaal alle grond er omheen opgekocht. Ze starten daar nu hotels etc. Alle restauranteigenaren en hoteliers in Chiang Khong zijn over een jaar failliet. Maar gelukkig zijn er invloedrijke chinezen en thai die wel een graantje mee pikken van die brug. Jammer voor de lokale bevolking :-(
Een brug kan een vooruitgang betekenen maar voor veel mensen zal het eerst een hele grote stap terug zijn.

Na een paar uur varen komt de lunch op tafel. Het is allemaal prima verzorgd. Kip in bananenblad, een visomeletpakketje in bananenblad, lekkere soep en kip/cashew roerbak. Toe een lekker bord fruit.
In de middag leggen we aan bij een Khama dorpje. Hoewel hier een paar keer per week een boot komt kijken de kinderen nog timide op een afstandje toe. Vooral de hele, hele forse meneer in ons gezelschap zorgt voor grote ogen.
De Khama leven in huizen op palen. Er zijn wat waterbuffels en kippen in het dorp die rustig rond lopen. De vrouwen van het dorp zijn in een soort vijzel rijst aan het stampen voor de kippen. Een klusje van een uur of twee....iedere dag....

Tegen de avond komen we aan in Pak Beng. Het dorp waar alle boten stoppen voor de overnachting. Er is veel verandert sinds 2009. Er zijn een paar grote hotels bij gekomen en er is nu permanent elektriciteit. Geen geklim met tassen de steile oever op want door het hoge water is er geen oever. Snel de tassen op de kamer om nog met daglicht het marktje te zoeken.....dat er niet meer is....jammer.
Bij de Indiër heerlijk zitten eten met uitzicht op de Mekong ( tot het donker werd)

We zijn in Laos!!

 vorig verslag

 volgende verslag