welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

opdenbrommert

8-11-2013, Champasak

Champasak is nu vele malen makkelijker te bereiken dan een paar jaar geleden. Er is een directe weg van Paksé op de westoever van de Mekong gekomen.  Bij de morgenmarkt in Pakse stap je gewoon in 1 van de vol geladen Saengthaws en dan is het een uurtje rijden.

Op de markt is het een drukte van jewelste en je blijft je verbazen wat er allemaal aan handel op en in dat pickuptruckje past. We worden ook geacht mee te helpen met laden en handig stapelen.

Om 11.30 rijden we Champasak binnen. Deze voormalige koningsstad is een stoffige straat aan de Mekong met als centrum een fontein midden op de weg. Meer is het niet. Uiterst charmant dus.
We checken in bij Anouxa. Uitzicht op de Mekong en niets te doen. Wat wil je nog meer?

We huren een fiets en gaan de omgeving ontdekken. In 5 minuten zijn we het dorp uit. We draaien om om bij een guesthouse te lunchen. De kom noodlesoep heeft het formaat van een slakom.
Jeroens friedrice is zo lekker dat ik wil weten hoe ze hem hebben gemaakt.
Meneer neemt me aan de hand mee naar de keuken. Met gebaren krijg ik instructies. Hij tilt een fles olie op. Pakt een lepel en maakt het gebaar 2. Check! Twee eetlepels palmolie dus. Dan 3 tenen knoflook, 1 lepel oestersaus, halve lepel Maggie cookingsaus (moet nog uitvogelen wat dat is) en een halve lepel chilisaus. En dan natuurlijk rijst met wat groente en ei of kip.
ik ga het thuis zeker proberen.

Verder op het fietsje. Een beetje het alledaagse leven bekijken. Bij een tempel stoppen we voor een paar foto’s. Meteen komt er een jonge monnik aan gelopen. Hij wil zijn engels oefenen. En dat is hard nodig. Hij is amper te verstaan en maakt veel fouten in basis dingen. Is dat erg? Nee….Maar wel als je vol trots verteld dat je engelse les geeft op de school van het dorp. Hmmmmm
We leggen hem het verschil uit tussen he/she. Leren hem het woord women en leggen uit dat een sister een vrouw is en dat zijn broer dus een brother is.
We geven hem 3 Big Brother Mouse boeken. 2 om zelf nog wat te leren omdat er ook engels in staat en eentje die basislaoswoorden in het engels heeft voor zijn studenten.
Al met al wel een leuke ontmoeting want we hebben bij ze binnen gezeten. Hun tatoages bestudeerd en gekeken hoe 1 van hen aan het keramieken was.

Even snel terug naar de kamer voor een douche en dan moeten we ons melden bij Champasak Spa. Je komt een eenvoudige ruimte binnen die ze zo stijlvol hebben ingericht dat het lijkt of je in een vijf sterren spa op Bali of Ibiza bent terecht gekomen. Een alles met eenvoudige materialen.
Voor €15 krijg ik een half uur durende fullbody scrub met lichte massage. In de tuin staan de ligstoelen klaar met een kopje thee om na te ontspannen. We zien de schemer over de Mekong vallen.

Bij het guesthouse genieten we ons diner onder het genot van kneiterharde muziek. Aan de overkant van de rivier is een bruiloftsfeestje aan de gang. De bas komt compleet vervormt de rivier overwaaien. Het is werkelijk niet om aan te horen. Zeker 1,5 kilometer verderop is dit feestje aan de gang en we vragen ons serieus af hoeveel mensen daar met gehoorbeschadiging zitten. We gaan met oordopjes in slapen. Net als we denken dat het niet harder kan beginnen de ramen te trillen!!! Ongelooflijk!

Het goede nieuws is dat het uitgaansleven in Laos om 23.00/24.oo echt afgelopen is. 

 vorig verslag

 volgende verslag