welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Boete of gevangenis

6 maart 2010 Moshi

We staan om 7.00 op omdat de kans dan het grootst is dat we de Kilimanjaro kunnen zien. En inderdaad is hij (even) vrij van wolken. Niet veel later vormen zich wolken en verdwijnt hij uit het zicht.

Een deel van de groep gaat naar Arusha NP maar we hebben echt geen zin om 3 uur in een auto te zitten om naar een park te gaan waar een groot aantal dieren niet zit.
Met 6 man gaan we een wandeling maken door het bos bij Moshi. Het eerste deel lopen we langs huisjes die verspreid door de bosrand liggen. Sophie spot een kameleon. Hij is knalgroen als hij op een takje zit en verkleurd bruin als hij over onze arm loopt.
We gaan even een kerkje van binnen bekijken. Er is een soort zondagsschool bezig die net een test hebben gemaakt. Jeroen maakt de fout om te zeggen: "stel me 1 van de vragen. Wie weet ken ik het antwoord" (Jeroen had even niet begrepen dat zondagsschool bijbelstudie is...iets dat hij nooit bestudeerd heeft)
Of hij de 7 (of zoiets) adventen (of zoiets) wilde opnoemen...hahaha. Niemand in ons groepje wist waar ze het over hadden.

We staan nog geen 10 meter in het bos of we zien een groep grijswang neushoornvogels en een groep franje apen. Het is een leuke boswandeling. We horen een dikdik wegschieten en zien Sykes monkeys. We lopen langs de grootste boom van Afrika (zeggen ze). 3 meter doorsnede en 51 meter hoog. Met zeven man kunnen we net een cirkel maken om de omtrek van de boom.
Buiten het bos liggen de rijstvelden. Het lijkt wel of we in Azië zitten. Jeroen mag het veld op en helpen met oogsten.
In een dorpje verlossen we een winkeltje van zijn voorraad frisdrank. De gids gaat een dala dala (minibusje) regelen om ons naar het dorpje Moshi te brengen.

We lopen de Coffeeshop binnen als Roeland door 3 man in zijn kraag gegrepen wordt. Hij heeft een peuk op de grond gegooid. Blijkbaar is dat streng verboden. Ze nemen hem mee naar een kantoortje waar ze hem 2 opties geven. 50.000 shilling (€30) betalen of een maand de gevangenis in.
We hebben het idee dat Roeland ongelooflijk genaaid wordt maar ze komen met een mooie kleurenbrochure over de boetes op de verschillende vergrijpen. De gids gaat de strijd aan om uit te leggen dat Roeland als toerist niet op de hoogte was van deze regel en dat hij eigenlijk de boete moet krijgen omdat hij dit Roeland had moeten vertellen. Wij moeten het kantoor uit en buiten wachten. Na lang overleg kunnen we gaan. We dachten even dat Roeland er met een waarschuwing van af komt maar het blijkt dat de gids 30.000 heeft moeten betalen. Hij heeft de handgeschreven bon op papier met een hologram en stempel dus allemaal heel geloofwaardig en profesioneel. Roeland betaald dat bedrag natuurlijk terug aan de gids en Jeroen en ik trakteren hem op een lunch voor de moeite die hij gedaan heeft. Van de rest van de groep krijgt hij een leuk fooi.

De lunch bij de coffeeshop was verrukkelijk! vers passievruchtensap, yoghurt, piza's etc. We struinen nog wat door het dorpje en nemen een taxi terug naar de camping. We wisten al dat Simon een goede chauffeur was maar deze taxichauffeurs bevestigen dat nog eens. Wat rijden die als idioten!
John bekijkt de boete van Roeland en ontdekt dat de gids 20.000 in 30.000 verandert heeft want het bedrag staat ook voluit geschreven. De eigenaar van de camping geeft Roeland 10.000 terug, maakt een kopie van de boete en roept de gids ter verantwoording. Toch jammer als je vertrouwen in iemand alsnog onterecht blijkt.
's avonds spelen we weer een rondje moordraadsels

 vorig verslag

 volgend verslag