welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Bo Kaap

 

25-7-2015 zaterdag, Kaapstad

Ik vul de ochtend met voorbereidingen voor de groep die morgen aan komt.
Het is vandaag droog en er is zelfs een beetje zon. Ik kom dus maar eens uit mijn cocon en ga de straat op. Long street door en even op een mooi balkon lunchen. In de zon maar wel met je jas aan. Een beetje zoals we in Nederland ook altijd doen ergens in april bij de eerste zonnestraal.
Dan wandel ik via de de VOC tuinen naar Greenmarket Square. Hier staat een gids van Freewalks te wachten. Je kunt je bij hem aansluiten voor een wandeling door de wijk Bo Kaap. 1 van de bekende attracties van Kaapstad. Een wijk in het centrum met alleen laagbouw en fel gekleurde huisjes.

De Bo Kaap staat bekend als de Maleisische buurt. Er wonen ongeveer 6000 mensen van wie 90% moslim is. De mensen in deze wijk stammen af van de slaven die hier door de Nederlanders een paar eeuwen geleden heen gebracht zijn. De naam Maleisische buurt heeft niet echt iets te maken met Maleisië. De slaven kwamen uit andere delen van Afrika, Indonesië, Sri Lanka en andere delen van Azië. Na de afschaffing van de slavernij hebben de mensen zich in dit deel van Kaapstad gevestigd.

De route begint bij de oudste moskee van Zuid-Afrika. De oorsprong lag in de Indonesische leer van de Islam. Veel lokale vrouwen hebben zich bekeerd omdat de moslim mannen geen alcohol drinken dus goede echtgenotes waren. De wijk is een smeltkroes van culturen.
Een aantal van de gerechten die men tegenwoordig typisch Zuid-Afrikaans noemt komt hier van daan. Heerlijk kruidig eten met roots in azië. Denk aan de samosa’s die je door het hele land op iedere straathoek kunt krijgen. Of aan bobotie, koeksisters en Chicken malay.
In de wijk zit een klein buurtwinkeltje waar we een paar baksels kunnen proberen. Van heerlijk gekruide hartige hapjes tot mierzoet dingen. De gefrituurde suiker sla ik over.

De kleuren op de huizen zijn ontstaan als uiting van vrijheid.  De huizen krijgen vrijwel ieder jaar een nieuw likje verf. Maar dit kan pas na buurtoverleg. Ze willen allemaal voorkomen dat de kleuren niet matchen of er twee huizen naast elkaar staan in dezelfde kleur.

’s avonds kom ik mijn kamer niet af. Ik heb een lekker boek. Ik houd ook de vlucht van de groep in de gaten. Nederland schijnt de ergste zomerstorm aller tijden over zich heen te krijgen op het moment en Schiphol heeft er veel last van.

 vorig verslag

 volgende verslag