welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Het Huis

Ik heb voor www.aroundtheglobe.nl iets geschreven over huis verhuren.
Met name over wat wel een niet juridisch mag. Zeker even de moeite waard om te lezen voordat je een beslissing neemt over je huis!

DEEL 1
Jeroen woont op kamers in Amersfoort. Hij gaat die een maand voor vertrek opzeggen. We kunnen dan alles rustig inpakken en op een zolder zetten. De resterende tijd tot vertrek mag hij in huize Brons doorbrengen.

Het huis van Rudi en haar broer was wel even een ander verhaal. Na heel veel omslachtige plannen die weer teruggetrokken werden hebben we uiteindelijk het volgende bedacht. Rob blijft op dit adres wonen omdat verkopen waarschijnlijk verlies zou betekenen. Nu blijkt dat als je heel hard je best doet je de woonlasten bijna kan halveren!!!!! Wat hebben we de afgelopen jaren verkeerd gedaan???
We hebben de hypotheek over gesloten naar een voordeligere rente. Je betaald wel even een flinke boete maar dan zijn je maandlasten wel met € 200 gezakt. Vlak voordat ik weg ga hebben we dit verschil recht gebreid.
De vaste KPN lijn gaat eruit dus weg abonnement kosten! We laten de gemeente, waterschap en energiemaatschappij weten dat het nu om een 1-persoonshuishouden gaat. Dit scheelt ook al weer.
Rob en ik worden fiscaal partners! De belastingdienst geeft je iedere maand wat geld terug (voorlopige teruggave). Hoe meer je verdient hoe meer je terug krijgt ( VVD-land?). Ook al is de lening even groot! Aangezien ik zo meteen maar 4 maanden werk en daarna dus geen inkomsten heb zou ik bijna niets terug krijgen. Volgend jaar misschien wel helemaal niets. Worden Rob en ik partners dan " schenk" ik mijn deel aan hem en kan hij teruggave krijgen over de volle 100% van de lening. En laat dat nu meer zijn dan als we ieder afzonderlijk voor 50% zouden terug krijgen!!!!
Al met al gaat Rob iets meer betalen en betaal ik maandelijks ook nog een paar honderd euro mee. We hopen dan ook nog op iemand die een van de leeg staande kamers tijdelijk wil huren. Dan zou ik mijn bijdrage kunnen besteden aan het reizen.
Financieel lijkt dit niet de beste oplossing voor mij maar het heeft zo zijn voordelen. Verkoop had ons waarschijnlijk nog een beetje schuld opgeleverd. De periode dat huizen in de verkoop staan waren niet bemoedigend en dat is vrij lastig om dan een reis te plannen als je niet weet wanneer je weg kan. Iets hebben om naar terug te keren is ook wel erg aangenaam. En niet te vergeten de woningnood in Amersfoort en omgeving. Je kan hier nog altijd beter eerst een nieuw huis hebben voor dat je het oude verkoopt want er is bijna geen aanbod in de goedkope koop of huurwoningen. We wilden ook niet Rob gedwongen op straat zetten omdat wij zo nodig op reis moeten.

INPAKKEN
Omdat mijn kamer een stofnest wordt als ik alles laat liggen zoals het er nu ligt zal ik veel spullen toch moeten inpakken. Ook al Jeroen's spullen verdwijnen naar een zolder.
We hebben de volgende goede tip ergens gelezen. Plak op de zijkant (niet op de bovenkant want daar stapel je de dozen op) en vel met wat er in de doos zit. Klinkt logisch maar dit doe je net iets uitgebreider dan bij een gewone verhuizing omdat je nu veel langer weg bent en dan echt niet meer op je geheugen kan vertrouwen. Dus tot in de details!

update halverwege de reis
Zonder het hoe en waarom uit de doeken te doen.....in mei zijn we dus terug gevlogen naar Nederland om het huis te verkopen. 2 weken hadden we om al Rudi's spullen in te pakken, een opslag te zoeken, het halve huis op te knappen en verkoop-klaar te maken, een makelaar te zoeken, volmachten te tekenen en het huis in de verkoop te zetten.
In december werd het huis opgeleverd aan de nieuwe eigenaren. Wij zaten toen in Nieuw-Zeeland en waren officieel dakloos. Gelukkig had Rudi zich voor alle zekerheid jaren geleden al ingeschreven bij de woningbouw vereniging. Via het internet konden we het woning aanbod in de gaten houden en reageren op woningen. Maar we stonden nog steeds niet boven aan de lijst. Iedere keer waren we nummer 6 of 10. Het kwam in de buurt maar net niet dichtbij genoeg. Ondertussen hadden we al onze wensen laten varen en maakte het echt niet uit in welke wijk en hoeveel kamers...als het maar een dak had.
Bij thuiskomst ...in dit geval de logeerkamer van Rudi's broer .... lag er post. Juist in die week waren we nummer 1 geworden bij een woning! We hebben dus heel veel geluk gehad. Ok, de woning heeft maar 1 slaapkamer, en de keuken is te onpraktisch klein, en de wijk is onze minst favoriete......maar we hebben een dak boven ons hoofd!

DEEL 2
Jeroen heeft aangegeven niet mee te willen op wereldreis. Ik ga dus alleen reizen en Jeroen blijft in het huis. Hij zal de kosten (die gelukkig niet zo hoog zijn) gewoon alleen dragen. Zoals hij zelf zegt: "als ik single was geweest had ik ook niet goedkoper kunnen wonen dan we nu doen". Tja. daar ga ik niets tegenin brengen.
Doordat dingen als "een huis"" nu niet meer allemaal geregeld hoeven te worden kan ik ook een paar maanden eerder vertrekken dan wij eerst gezamenlijk in de planning hadden.