welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Gezondheid

Je gezondheid is iets om rekening mee te houden als je op reis gaat. Ga je naar Australië, Nieuw-Zeeland of een ander westers land dan zul je weinig voorzorgsmaatregelen hoeven treffen. Maar ga je naar Azië, Afrika of Zuid-Amerika dan zijn er een paar dingen die je moet weten, die je moet laten en die je moet doen.

Maag en Darmproblemen:

De meeste problemen komen door verandering in klimaat en voedsel maar het kan ook door een bacterie komen. Je kan het beste rustig aan doen, wacht enkele dagen met diarreeremmers. Het is namelijk een goede natuurlijke reactie om gifstoffen en bacteriën uit het lichaam te krijgen.
Wat doe je de eerste dagen? Eet wit brood of rijst en drink thee of boullion. Let op de hoeveelheid zout en water die je binnen krijgt aangezien je daarvan veel verliest. Neem daarom ORS mee of een ORS lepel en zout en suiker. Hoe beter je zout en suiker in balans is hoe eerder je je beter voelt.
Na een paar dagen diarree is het tijd voor remmers zoals imodium of diacure.
Wanneer moet je naar de doktor? Bij hoge koorts, als het samen gaat met heftig overgeven, bij slijm en bloed in de ontlasting of als het langer duurt dan vijf dagen.
Hoe kan je het voorkomen? Je hebt de meeste controle over wat je eet en drinkt. Eet daar waar het druk is dus het eten waarschijnlijk vers, eet dingen die goed verhit zijn en dingen waarvan je kan verwachten dat het vers is. Water is vaak de grootste boosdoener. Vermijdt alles wat in aanraking is geweest met ongekookt water, denk aan groentes, salades, ijsblokjes, ijsjes en vruchtensappen die aangelengd worden. Drink dus voornamelijk water uit flesjes waarvan je wel altijd moet controleren of de zegel van de dop niet verbroken is. Zelf water koken geeft de meeste zekerheid maar let op als je op grote hoogte zit dan moet je het water zeker tien minuten laten door koken

update na terugkomst
We hebben eigenlijk maar een paar keer last gehad van onschuldige maag/darm problemen. Mede dankzij het gebruik van ons normale gezonde verstand. 1 keer pure dommigheid. let bij chocolade ( of andere westerse producten) in Azie altijd op de houdbaarheidsdatum!!! mijn chocolade reep bleek 2 jaar voorbij die datum!
We hebben dus 1 keer een paar dagen een ORS mix gemaakt en eigenlijk nooit de tabletten aangeraakt. Gewoon een paar dagen langer op 1 plek gebleven en uitzieken.

Malaria
Zoals waarschijnlijk wel duidelijk is moet je malaria niet onderschatten. Hoe je kan proberen te voorkomen dat de muggen je prikken kan je lezen bij het hoofdstuk beesten
Welke middelen je moet gaan gebruiken kan je het beste overleggen bij je G.G.D.
Meer info over malaria? Kijk op www.malaria.nl

Droge ogen
Tip voor lenzen: neem geen half jaar lenzen maar maand lenzen. Op reis loop je de kans dat ze veel sneller kapot gaan. Het is niet nodig om voor een jaar voorraad vloeistof mee te nemen. In een aantal landen is het goed te krijgen. En vergeet de oogdruppels niet!

Huidproblemem
Heet en vochtig weer kan zorgen voor schimmelinfecties. Was je regelmatig en droog je zeer goed af. Ga voor een ventilator staan om echt goed droog te worden. Heb je jeuk en uitslag draag dan loszittende katoenen kleding. Heb je uitslag op de meest voorkomende plek, je kruis, draag dan desnoods geen ondergoed.

Vaginale infecties
Door slechte voeding, heet en vochtig weer, lage weerstand, ziekte en antibiotica kan je schimmelinfecties op lopen op de huid maar ook vaginale infecties. Ook in dit geval moet je goed wassen ( geen zeep!) en drogen. Draag ruim zittende katoenen kleding. Als er geen medicijnen in de buurt zijn kan je proberen met een azijn of citroen/ limoen sap douche of yoghurt de klachten weg te nemen. Helpt dit na een tijdje nog niet voldoende ga dan op zoek naar medicijnen.

Condooms
-Ga je alleen op reis en heb je plannen om iemand te ontmoeten ? Meenemen!
-Ga je alleen op reis en heb je geen plannen om iemand te ontmoeten ? Meenemen! Je weet maar nooit
-Ga je alleen op reis en heb je echt, echt, echt geen plannen om iemand te ontmoeten ? Meenemen! Dan deel je ze maar uit in landen waar een tekort is of aan de mensen onderweg die ze vergeten zijn.
-Ga je met je partner op reis en gebruik je ze thuis ook? Meenemen! En veel. Want niet alle condooms die je onderweg kunt krijgen zijn net zo betrouwbaar als degene die wij gewend zijn
-Ga je met je partner op reis en gebruik je ze thuis nooit en wil je kinderen ( en ga je niet langer dan 9 maanden weg ;-) ) ? dan moet je het zelf maar weten.
- Ga je met je partner op reis en gebruik je ze thuis nooit en wil je geen kinderen? Meenemen! Vertrouw niet blind op de pil. Onderweg kan het (wel eens?!?) gebeuren dat je last krijgt van diaree of overgeven. Dit komt de betrouwbaarheid van de pil niet ten goede. Natuurlijk kan je dan de rest van de maand opletten of condooms gebruiken. Als het tegenzit kan dit wel eens meerdere maanden achter elkaar het geval zijn!

De pil
ik had nogal wat vragen over het pil gebruik dus die heb ik gesteld bij het stichting anticonceptie nederland. Hieronder het mailtje met het antwoord
Goedemiddag.

Ik heb een vraag over de pil of een alternatief:
Wij zijn van plan om over ongeveer een jaar op wereldreis te gaan. Ik slik nu microgynon. ik slik deze (op advies van mijn huisarts )zoveel mogelijk door.

De volgende problemen komen kijken bij zo'n reis: Hoe ontzettend veel pilstrippen moet ik dan meenemen? Mag je pilstrippen zonder problemen naar het buitenland sturen met de post? of zijn ze makkelijk te krijgen in het buitenland? al dan niet met een recept vanuit Nederland? Zijn ze lang houdbaar? en bij welke temperaturen?

Is er een alternatief waarbij je menstruatie uitblijft? of controleerbaar is? In een aantal landen zal het zeer lastig zijn om aan tampons/ maandverband te komen en er zal sprake zijn van zeer lange bus of treinritten ( enkele dagen). Op dat soort momenten zou ik niet graag onverwacht ongesteld worden.

ik hoop dat u antwoorden heeft voor mijn ( vele) vragen

met vriendelijke groet R. Brons

Hallo Rudi,
Het beste alternatief is een langwerkend progestageen-alleen preparaat: ofwel het hormoonstaafje Implanon ofwel het hormoonspiraaltje Mirena. Beide preparaten hebben als nadeel onregelmatig bloedverlies vooral in de eerste 3 tot 6 maanden. Daarna wordt het bloedverlies snel minder en verdwijnt soms zelfs helemaal: het grote voordeel dus op termijn. Het staafje wordt in de arm ingebracht; het spiraaltje in de baarmoeder.

Postorderbestellingen naar het buitenland is een probleem. Ieder land heeft zo zijn eigen importregels, alhoewel voor internetbestellingen soms nog helemaal geen regels zijn. Voor eigen gebruik mag medicatie worden meegenomen, maar als je 1 jaar voorraad mee wilt nemen terwijl je meestal geen stopweek neemt heb je wel ongeveer 16 strips nodig en ik kan me voorstellen dat het dan soms moeilijk zal worden om aan te tonen, dat alle pillen voor eigen gebruik zijn.
De houdbaarheid van de in Nederland afgeleverde strips is doorgaans wel een jaar of 5. Te bewaren op kamertemperatuur. Op ieder doosje hoort een vervaldatum te staan. Als regel zijn de tabletten een jaar na de vervaldatum nog wel werkzaam.
Alhoewel microgynon een vrij oude pil is is deze in de meeste landen nog wel verkrijgbaar. De pil heeft dan wel vaak een andere merknaam. Ook in Nederland bijv. is dezelfde pil te krijgen als Stediril. De microgynon/stediril worden resp. door Schering en Wyeth verkocht. Als je wil weten hoe de pillen in de landen waar je komt heten dan is dat bij de genoemde bedrijven opvraagbaar. Ze kunnen je dan ook vertellen of ze een vertegenwoordiging in het betreffende land hebben.
Het is goed om te weten dat behalve in Nederland de huisarts nergens ter wereld zich bezig houdt met anticonceptie. Daarvoor moet je bij een gynaecoloog zijn of bij een Family Planning Clinic.
Natuurlijk is ook onze emailservice gemakkelijk vanuit de hele wereld bereikbaar.
Heel veel succes met je verdere voorbereidingen.
Met vriendelijke groet,
dr.R.J.C.M.Beerthuizen, gynaecoloog n.p.
directeur Stichting Anticonceptie Nederland (SAN)
website:
www.anticonceptie-online.nl

Naar aanleiding van dit advies heb ik nu dus een staafje Implanon in mijn arm. Ik ben op deze manier de eerst komende drie jaar beschermd ook als ik last hebt van diarree of overgeven. Het staafje werd vergoed door het ziekenfonds. Het inbrengen viel erg mee. Net zo iets als bloed afnemen. De eerste tijd erna is je arm nog wel gevoelig maar dat is natuurlijk niet vreemd.

update na terugkomst
ik heb in juli 2006 dit staafje laten vervangen voor een nieuwe! ik ben er dus heel erg tevreden over! het verwijderen was een eitje en de nieuwe zit ook prima.