welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Gesteunde projecten en Vrijwilligerswerk

Zowel op wereldreis DEEL 1 als tijdens wereldreis DEEL 2 hebben we van het ingezamelde geld verschillende kleine locale goede doelen gesteund


Akha Hilltribe, Thailand
Ons eerste vrijwilligersproject was bij het bergvolk de Akha's in noord Thailand. De kosten van het kamp bedroegen €130 pp. Van dit bedrag werd de helft gebruikt om bouwmaterialen voor toiletten te kopen. De kosten van het kamp en dus de bijdrage aan dit project is uit ons reisbudget gekomen en niet uit ons sponsorpotje.
Lees verder......

Lees HIER wat we aan info hadden voor we aan het project begonnen.

 

 


D-Pal, Oost-Thailand en Laos
2 kinderen voor 3 jaar naar school voor maar €83!
D-Pal(ook wel bekend als Darunee scolarship fund) helpt kinderen in de kansarme gebieden van (oost) Thailand en Laos om naar school te gaan.


Herbebossings project, Lesotho
We hebben in Lesotho 2 maanden gewerkt aan een herbebossingsproject. Ontbossing is een zeer groot probleem in Lesotho. Hout is het enige middel om warm te blijven in de winter en om op te koken. Op dit moment staat er bijna geen boom meer in het hele land met als gevolg dat de vruchtbare grond na iedere regenbui weg spoelt.
Het herbebossingsproject in Lesotho was ons hoofd project waarvoor we geld hebben ingezameld.
We hebben in Lesotho  € 2423.41 uitgegeven!
Lees verder.......

  

 


Overige projecten, Lesotho 

 We hebben in Lesotho  € 2423.41 uitgegeven en niet alleen aan bomen. Eenmaal in Lesotho werd al snel duidelijk dat er veel meer nodig was. Zo hebben we oa 3 toiletten betaald, schoolmateriaal en AIDS medicatie.
Lees verder.......


   

 

 


Weeshuis, Eshowe, Zuid-Afrika

Eshowe is een klein provinciestadje midden in Zululand. We hebben vrijwilligerswerk gedaan bij een AIDS weeshuisje. Het Fosterhome ligt in het voormalige Township van Eshowe.
Onze taak zou bestaan uit het meehelpen bij het afwerken van het weeshuis. Maar door financiele tegenslagen ( geld ging naar Tsunami slachtoffers ipv naar Z-A) en slecht weer is het nooit zover gekomen.
Omdat we dus niet konden mee bouwen zijn we de kinderen maar gaan vermaken. En om geen onderscheid te maken tussen de AIDSweesjes en de buurtkinderen was de entertainment voor iedereen die zin had om te komen.
Lees verder............ 


Angel Notion. Playa Del Carmen, Mexico

Angel Notion is een stichting die kinderen met een handicap medische hulp probeert te geven. Ieder jaar komen er chirurgen uit de VS en Europa over om voornamelijk orthopedische operaties te verrichten. Bij Angel Notion was helaas niemand aanwezig die engels sprak maar we mochten rond kijken en ze lieten foto's zien van kinderen voor en na operaties en van de andere activiteiten. Ze doen namelijk ook veel aan AIDS voorlichting, voorlichting over alcohol misbruik. Ze geven cursussen lezen en schrijven, geven jongeren een kans om een opleiding te volgen en nog veel meer. (klik op de foto om in het album te komen)

Nicolaas liet hier 1000 pesos achter (70 euro). Meer weten over Angel Notion?? Kijk dan eens op de website www.angelnotion.org


Ninos Del Lago in San Pedro de Atitlan, Guatemala

Project Ninos Del Lago bezochten we op verzoek van Ton, Petra en Guusje. We ontmoeten Felipe, de leraar van het schooltje en we mogen binnen kijken.
's ochtends hebben zo'n 25 jonge kinderen les en 's middags de middelbare school jeugd en zelfs een paar volwassene. Geen van allen kunnen het gewone onderwijs betalen en krijgen hier nu gratis scholing. In Guatemala volgen kinderen gemiddeld nog geen 1.5 jaar school omdat de ouders het niet kunnen betalen. We spreken met Felipe af dat hij van ons € 300 krijgt. 2 dagen later gaan we kijken wat hij ervan heeft gekocht. En dat is heel veel!!!! Grammatica en wiskunde boeken, geschiedenisboeken, filosofieboeken, Maya geschiedenis, taalboeken en Scrabble. Hij overhandigt ons alle bonnetjes. Hij heeft volgens afspraak 50% van het budget uit gegeven aan lesmateriaal (eigenlijk bijna 60%). Het overgebleven geld gaat voor een klein deel naar salaris maar hij wilde ook graag een boekenkast laten maken en wat meer tafeltjes en stoeltjes.
Wil je meer weten over Ninos Del Lago kijk dan eens op de website van Spanish school San pedro www.sanmarcosspanishschool.com/ninosdellago

Het weeshuisje in Nadi. Fiji

In Nadi (Fiji) ben ik met de receptioniste van het hostel (Angi) naar het plaatselijke weeshuis geweest. In het weeshuisje wonen 5 kinderen. De oudste is 6 en de jongste is 1.5 jaar oud. In totaal zijn er 7 vrouwen die in toerbeurt in het huis werken. Er zijn er minimaal 3 aanwezig op ieder moment van de dag. Vandaag zijn er 3 vrouwen en 2 tiener meisjes.  Alle kinderen zijn toe aan nieuwe schoenen. De oude worden erbij gehaald zodat ik de maten op kan schrijven. Lees verder.....

 

 


Het Orang utan rehabiltationcentre in Sepilok, Borneo

Ze vangen hier (voornamelijk jonge) Orang Utans op die verweesd zijn geraakt of toch geen geschikt huisdier bleken te zijn. Als ze (weer) gezond zijn leren ze hoe ze moeten leven in de jungle. Dit kan wel 6 tot 10 jaar duren! 1 deel van dit proces kan je als toerist zien. Wanneer de jonge apen gestimuleerd worden om hun eten te gaan halen op een platform in de jungle. Hiervoor moeten ze klimmen en slingeren en hun angst voor het bos verliezen.
Het onderhouden van een Orang Utan kost 1000 euro per jaar en ze blijven zo'n 8 jaar! De baby's kosten een stuk meer. Op verzoek van het centrum koop ik luiers, flesjes met extra spenen, handoeken en wat kinderkleding. Ik heb €62 uitgegeven.
Zie de verantwoording

Een Orang Utan adopteren kan via het Britse Orang Utan Appeal. www.orangutanappeal.org.uk


Bomen planten. Kinabatangan rivier, Sabah, Borneo
Het WWF hoopt de versnipperder leefgebieden van oa de Orang Utans en de Borneo Pygmee olifant weer aan elkaar te kunnen plakken. Ik koop bij de kwekerij van het WWF  20 bomen voor €1 per stuk. Een mooie mix van bomen die vruchten dragen en die door Orang Utans gebruikt worden om in te slapen.
En nu maar duimen dat de bomen flink groeien en niet vroegtijdig worden opgegeten.

 

 

 


Schoolboeken, Paksong, Laos 
 In Laos hebben de kinderen op school geen eigen lesmateriaal om in te kijken. De docent heeft 1 boek en de kinderen kunnen het schrijven en lezen alleen oefenen vanaf het schoolbord. Voor een school op het Bolaven Plateau heb ik voor alle 160 schoolkinderen, van groep 1 tot 6 een schoolboek, schrift, pen en lineeal gekocht.  Dit heeft €120 gekost! lees meer

  


Big Brother Mouse, Laos

Big Brother Mouse is een lokaal initiatief waar ze kinderboeken maken. Kinderboeken zijn echt uniek voor Laos. Als je bedenkt dat vrijwel niet 1 kind een leerboek heeft dan mag duidelijk zijn dat ze waarschijnlijk nog nooit een leesboek van dichtbij hebben gezien en al helemaal niet eentje met kleurrijke plaatjes. Big Brother Mouse werkt met jonge mensen die de verhaaltjes schrijven en er de tekeningen bij maken. Ik ( eehh...NICOLAAS) koop 14 boeken per school (die 3 in Paksong) en laat het pakketje naar Ankana sturen. Een mooie start voor een bibliotheekje. Ik koop ook nog een stapeltje voor mezelf om onderweg weg te geven.
50 boeken hebben €55 gekost.


Weeshuis in Luang Prabang, Laos 

In Luang Prabang heeft mascotte Nicolaas een bezoek gebracht aan het weeshuis en daar cadeautjes achter gelaten.
We kochten 120 tandenborstels en tubes tandpasta (34 euro), 160 schriften en 200 pennen ( 17 euro), 100 stukken zeep ( 11.50 euro)en  100 kleine zakjes wasmiddel mee (19 euro).
Lees hier het verslag
 

 

 

 


Toiletten Ecuador
onder constructie...wordt vervolgd 


Schoolboeken en Big Brother Mouse,  Laos

  onder constructie...wordt vervolgd 


MAG mijnenvegen, Laos
onder constructie...wordt vervolgd