welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Geld

Bankzaken voor wereldreis DEEL 1

We hebben het een en ander geregeld om de bankzaken hopelijk zo soepel mogelijk te laten verlopen. Rudi had al een betaal en (internet)spaarrekening bij de ABN-AMRO. Jeroen zat bij de Postbank maar wilde daarvan af en de Rabobank heeft als voordeel dat je wereldwijd GRATIS kan pinnen!!
Om de zaken een beetje te spreiden hebben we dus een gezamenlijke betaal en internetspaarrekening afgesloten bij de Rabobank. Als een van de twee banken een storing heeft onderweg dan kunnen we terug vallen op het andere pasje.

Van beide banken hebben we een apparaatje waarmee overal op de wereld kunnen internet bankieren. Omdat het zou kunnen voorkomen dat we een tijdje niet lekker kunnen internetten zullen we proberen van te voren in te schatten wat we nodig hebben per maand. Je kunt met internet bankieren boekingen tot een jaar van te voren klaar zetten. Op deze manier kan je dus ook iedere keer het maand budget van je spaarrekening naar de betaalrekening laten zetten. In geval van nood heeft onze zaakwaarnemer ook twee bankpasjes en internetapparaatjes. Die pasjes bij de zaakwaarnemer zijn er ook zodat hij die direct kan opsturen en niet eerst 2 weken hoeft te wachten op een nieuw pasje.

update na terugkomst:
We hebben geen problemen gehad met ons systeem. Er werkte bijna altijd wel een pasje. Ze zijn heel gebleven en ook de apparaatjes doen het nog. Wel hebben we zoveel mogelijk geld op de spaarrekening laten staan iedere keer en lekker veel rente gevangen.

Creditcard
We hebben allebei een natuurlijke afkeer van creditcards maar ze schijnen onmisbaar te zijn. Je kunt vluchten goedkoop boeken via het internet enzo. Dus we nemen er maar eentje mee. We hebben gekozen voor de creditcard via de Rabobank. Zij werken met het merk mastercard die goed bekend staat. Het grote voordeel van een creditcard via de bank zit hem in de mogelijkheid om de bedragen direct van je rekening af te laten schrijven waardoor je dus niet onnodig lang “in de schulden” zit bij de creditcard maatschappij. Dat scheelt je een hoop rente.

update na terugkomst:
We hebben de creditcard echt alleen gebruikt als het niet anders kon. Toch te veel verhalen gehoord over fraude alhoewel met ons alles goed is gegaan. Voor een volgende reis stappen we misschien toch over op Visa omdat die vaker geaccepteerd wordt. Ook een pincode op de creditcard was handig geweest want nu hebben we 2 dagen zonder geld gezeten in Mozambique

Traveller cheque’s
We nemen voor ongeveer 600 euro aan traveller cheque’s mee. We hebben ze nog over van de reis naar Zuid afrika en hebben begrepen van andere reizigers dat je ze niet veel gebruikt.

update na terugkomst:
Deze hebben we dus echt niet 1 keer nodig gehad. Uiteindelijk in Nieuw-zeeland maar eens gebruikt en dat voelde net alsof we extra geld hadden gevonden. Dit geld hadden we namelijk niet meegerekend in ons Reisbudget....hoe houd je jezelf voor de gek....

vreemde valuta/cash
we nemen wat cash dollars mee voor noodgevallen.

update na terugkomst:
We hebben niet alles gebruikt maar het is ons toch 2 keer goed van pas gekomen. Zowel in Cambodja als in Mozambique was pinnen bijna onmogelijk en zijn we met de dollars de eerste dag doorgekomen.

update, april 2004
We hebben de tip gekregen om het postbank pasje toch mee te nemen. Er zijn landen waar je wel kan pinnen met de postbank pas ( cirrus) en niet met bankpassen ( maestro). Bolivia is daar een voorbeeld van.
Gelukkig had Jeroen de Postbank nog niet helemaal stopgezet. Als het echt nodig is maken we dus geld over naar die rekening. Met deze rekening kunnen we niet internetbankieren dus we hopen hem zo weinig mogelijk nodig te hebben.

 

Bankzaken voor Wereldreis DEEL 2
26-03-2007 we hebben een extra betaalrekening aangevraagd bij de Rabobank. Rudi heeft dan haar eigen rekening met bankpas en kan zo het reisbudget goed in het oog houden en Jeroens bankrekening met zijn salaris loopt geen gevaar als van Rudi tijdens het reizen de bankpas "verdwijnt". Uiteraard neemt Rudi ook de pas mee van haar ABNAMRO rekening voor het geval er eens storing is of zo.

12-12-2006 Naar aanleiding van het Rabobank verhaal heb ik even een onderzoekje gestart naar de verschillende banken, hun pakketen en hun service. Het blijkt dat er meer banken zijn die gratis pinnen aanbieden...Ook de Rabobank. De eerste Rabobank dame had me dus verkeerd voorgelicht.
Ik heb alle gegevens verzameld en op www.aroundtheglobe.nl geplaatst

12-12-2006 De rabobank stond bekend als de enige bank waarbij je geen transactie kosten betaalde voor pinnen in het buitenland. Om die reden hebben de meeste reizigers een rekening geopend aangezien je dit al snel 2 a 4 euro per dag scheelde als je dagelijks pint.
Helaas komt aan deze ideale situatie voor reizigers een eind. Vanaf 1 januari 2007 gaat ook de Rabobank kosten in rekening brengen. Binnen Europa blijft pinnen gratis. Buiten Europe ga je €2 + 1% wisselkoersopslag betalen! Nu gaan we dus uitzoeken welke bank het goedkoopste pakket heeft en wat pinnen in het buitenland kost