welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Landeninfo Cuba

WAT HOOP IK TE ZIEN EN DOEN:
November 2009: ik ga reizen begeleiden in het voor mij nieuwe Cuba. Ik ben benieuwd!

WAT HEB IK GEDAAN:
Update: november, december, januari 2009/2010 .
3 keer een rondje Cuba en 4 vrije dagen in Havana. Wat een prachtige stad is dat en wat een leuk land. Met name de vriendelijke bevolking, het leven op straat en de muziek zorgen voor een leuke sfeer.
Bij de reisverhalen  kan je meer lezen.

CUBA
"Rum en Sigaren" (denk de melodie van Guantanamera) en dan heb je al een kleine samenvatting van Cuba. Cuba, het land van de muziek, de sigaren, de rum, Fidel en Che, Revolutie en handelsembargo's, Hemmingway en Cuba libre, hele oude auto's en heel veel meer.

Cuba is het grootste eiland van het Caraïbische gebied en interessante vakantiebestemming. Een land vol prachtige koloniale gebouwen die soms gerestaureerd zijn maar vaak volledig vervallen. Panden die bij ons monument zouden zijn en waar grote bedrijven hun kantoor in zouden vestigen doen in Cuba gewoon dienst als woningen voor vele families. In Cuba lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Je waant je soms in de jaren '50 wanneer je al die amerikaanse klassieke autos ziet rondrijden.

Cuba is meer dan alleen een All-Inclusive vakantie aan het strand van Varadero. Hoewel het vaak goedkoop is om op die manier naar Cuba te gaan kan ik het iedereen van harte aan bevelen om niet in Varadero te blijven rondhangen maar meer van het land te gaan zien.

LIGGING
Cuba is een archipel en behoort tot de Grote Antillen. Het eiland uit het eiland Cuba, het "eiland van de Jeugd" en duizenden andere kleine eilandjes. Cuba is dus het grootste eiland van het Caraibische gebied en heeft een totale oppervlakte van 114.475 km2. Het is dus iets kleiner dan Engeland. De lengte van het eiland is ca. 1.250 km. De noordkust grenst aan de Atlantische Oceaan en de zuidkust aan de Caraïbische Zee.

Ten zuiden van Cuba ligt het eiland Jamaica en ten oosten van Cuba bevindt zich de staat Haïti. Florida ligt op slechts 130 kilometer ten noorden van Cuba. Ten oosten van Cuba liggen de Bahamas.

Cuba is in veertien provincies ingedeeld. De eerste hoofdstad van Cuba is Havana (sinds 1553) en de tweede hoofdstad is Santiago de Cuba (dit was eerder de eerste hoofdstad). Trinidad aan de zuidkust heeft nog een echt ouderwetse architectuur en was ooit het belangrijkste handelscentrum. Hier staan nog veel koloniale huizen in felle kleuren en voorzien van sierlijk gietijzeren traliewerk.

LAND EN BEVOLKING
Bevolking
Cuba telt iets meer dan 11 miljoen inwoners bestaat voornamelijk uit blanken (afstammelingen van Spanjaarden), negers (afstammelingen van de slaven) en mulatten (mengeling van blanken en negers). Een vijfde deel van de bevolking woont in de omgeving van Havana.
De oorspronkelijke bevolking van Cuba heeft de komst van de Spanjaarden niet overleefd. Mede door de grove behandelingen die de Spanjaarden hen gaven als door de ziektes die ze meenamen. Hier waren de indiaanse stammen niet tegen op gewassen.

Cubanen zijn zeer gastvrij en vriendelijk en vinden het leuk om een gesprek met toeristen aan te knopen. De mannen kunnen echter geen gesprek voeren met een vrouw zonder complimentjes te geven. Dit kan vervelend overkomen maar het hoort er gewoon bij. Hoe zakelijk de bespreking ook is het hoort om een vrouw een compliment te maken. Geniet er dus maar van.

Landschap:
Cuba is een groen land. Voornamelijk uitgestrekte, vruchtbare vlakten maar ook enkele bergachtige gebieden. De koningspalm is de nationale boom en die zie je ook echt overal. Cuba word door de inwoners ook wel "het land van de palm" genoemd. Er zijn veel suikerriet-, citrus-, koffie- en tabaksplantages.

Veel mensen denken dat Cuba heel veel strand heeft maar dat valt tegen. Een groot deel van de kustlijn is rotsachtig. Er zijn nog steeds voldoende mooie stukjes strand te vinden maar het is dus niet zo dat als je aan de kust zit dat je dan ook naar een strand kunt. Wel kun je vrijwel overal mooi snorkelen en duiken. Cuba heeft veel mooie koraalriffen.

GESCHIEDENIS VAN CUBA
Niet iedereen vind het boeiend om te lezen over de geschiedenis van het land waar hij/zij naar toe op vakantie gaat. Met Cuba ontkom je er bijna niet aan. Het hele land en zijn toeristische Highlights draaien om DE revolutie.
Wij weten in Nederland vrij weinig van de geschiedenis van Cuba en veel informatie is ook nog eens vertekend door het beeld dat de Verenigde Staten graag schept van Cuba.
Lees de geschiedenis van Cuba tekst dus toch maar eens door, dan begrijp je het land en de bezienswaardigheden beter wanneer je in Cuba bent

KLIMAAT
Cuba heeft een subtropisch klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur is 26 graden Celsius. Dit is dus echt een gemiddelde want in de maanden december, januari en februari kan het fris zijn. Er staat vrijwel altijd een windje wat prettig is wanneer het warm is maar op een bewolkte en regenachtige dag kan je het dan wel koud hebben.
De periode van november tot april is het droogst. De meeste regen valt in de maanden september en oktober. In deze maanden bestaat de kans dat tropische stormen of orkanen plaatsvinden. Doorgaans zijn de regenbuien kort, maar hevig. De luchtvochtigheid is in de maanden ook hoog.

Kleding advies:
Vanwege het overwegend warme en vochtige klimaat neem je het beste katoenen, luchtige kleding mee. ’s Avonds is het koeler en is een trui of vest aan te raden. In de koelere maanden heb je meer dan 1 vest nodig.
Voor (berg)tochten worden stevige wandelschoenen aangeraden. De mensen kleden zich informeel dus ook voor een wat luxer restaurant hoef je geen mooie jurk of net shirt mee.

De mensen zijn erg arm en vaak blij met kleding die wij zat zijn. Kijk dus eens in je kast wat je eigenlijk wel kunt missen en vul daarmee je rugzak en laat die kleding dan achter als je ermee klaar bent.

Beste Reistijd
Cuba kan inprincipe in elk jaargetijde worden bezocht. De maanden september en oktober zijn wel erg nat en met name orkanen kunnen je vakantieplannen flink dwarsbomen. Gelukkig voor Cuba worden ze niet ieder jaar getroffen door een orkaan. In de wintermaanden kan het heerlijk weer zijn maar ook dagen achter elkaar bewolkt met veel wind. Wanneer je uitsluitend aan het strand wilt liggen ga je beter niet in die periode.

VISA:
Voor een reis door Cuba heb je een zogenaamde toeristenkaart nodig. Deze is te verlengen tot een verblijf van maximaal 60 dagen. Hierna moet je het land verlaten.
De 'toeristenkaart' kost € 22,- per persoon. Je kunt hem zelf aanvragen bij het consulaat.
Consulaat van Cuba
Stationsplein 45
3013 AK Rotterdam (ingang E, 7e etage).

Het consulaat is op werkdagen open van 9.00 tot 13.00 uur en je kunt op de afgifte wachten.
Wanneer je zelf naar het consulaat gaat controleer dan of ze open zijn(010-2067333). Op hun eigen feestdagen zijn ze namelijk ook gesloten. Haal de toeristenkaart niet eerder dan een maand voor vertrek van je reis i.v.m. de geldigheidsduur.

GELD EN BUDGET:
Geld in Cuba is (voor sommige) een verrassend ingewikkeld onderwerp. Je kunt niet pinnen in Cuba dus moet je van te voren inschatten hoeveel geld je nodig hebt en Cuba is duurder dan de meeste mensen verwachten

Geld
Er zijn twee soorten valuta in omloop op Cuba:
De peso convertible ($) die evenveel waard is als de USdollar, maar buiten Cuba onbruikbaar is. Dit is het betaalmiddel voor toeristen.
De peso cubano oftewel Moneda Nacional waarmee de Cubanen kunnen betalen.

Let op het woordgebruik: De toeristenpeso noemt men over het algemeen CUC maar ook wel dollar. Prijzen voor toeristen zijn vrijwel altijd in peso convertible maar op marktjes zijn de prijzen in "gewone" peso cubano. Moneda Nacional betekent Cubaanse peso.
Er zitten 24 Cubaanse peso in een toeristen peso. Op zich is het aan de prijzen wel snel te zien om welke valuta het gaat. Een paar schoenen kost 240 pesos oftewel 10 cuc. Dit is overigens bijna een maandloon in Cuba!
Je kunt je CUC bij sommige CADECA kantoortjes wisselen naar Moneda Nacional. Hiermee kan je alleen bij stalletjes op straat betalen. Over het algemeen kan je als toerist op weinig plekken terecht met Moneda Nacional dus wissel er niet te veel van. Bij veel winkeltjes mag je ook in CUC betalen en hanteren ze de gewone wisselkoers.

Van de Moneda Nacionaal zijn het 1 peso stuk en het 3 peso biljet beroemd, omdat Ernesto Che Guevara erop staat. Het is nog steeds gewoon in omloop. Soms wordt het door slimme Cubanen voor (veel!) geld als souvenir aan toeristen verkocht. Voor het biljet alsmede de munt vragen ze in het algemeen 1 CUC

In Cuba is het niet mogelijk te pinnen of te betalen met dollars. Voor je reis neem je het beste euro's mee. Deze kan je ter plaatse omwisselen naar de lokale valuta: ´peso convertible´. De US$ neem je liever niet mee. Vanwege het handelsembargo moet Cuba dit geld op allerlei manieren doorsluisen als ze er iets mee willen kopen waardoor de wisselkoers erg slecht is.
In veel gevallen worden beschadigde, beschreven en/of gescheurde bankbiljetten niet geaccepteerd dus kijk je biljetten eerst even na
Tel bij het wisselkantoor handmatig je euro's uit als je ze overhandigd zodat het duidelijk is hoeveel je precies geeft en tel goed na en controleer je bonnetje. Met name op de luchthaven zitten er soms individuen in het wisselkantoor die heel makkelijk een tientje laten verdwijnen. Niet altijd natuurlijk maar het gebeurd!

Geld wisselen doe je bij een zogenaamde Casa De Cambio oftewel CADECA-kantoortje of bij sommige banken. Ze gaan vroeg dicht en je mag er maar met een paar personen per keer naar binnen.
In de grotere plaatsen als Havana, Viñales, Trinidad, Santiago en Varadero kan je bij de bank contant geld op te nemen met een creditcard, mits deze niet van Amerikaanse originele zijn zoals American Express of Diner´s. De kaarthouder moet zijn paspoort meenemen, geen kopie.

Omdat je niet kunt pinnen is het belangrijk dat je een reservebedrag mee hebt voor eventuele noodgevallen!

Budget

Cuba is DUUR!!!
Je verwacht misschien een goedkoop land maar dat is alles behalve waar. Toeristen betalen overal de hoofdprijs voor.
Slapen in een Casa particulares = $20 - $40 per nacht
Flesje water =$1
een maaltijd in een paladares met salade en een drankje = $12
sandwich ham/kaas  = $3  met een drankje $5
pizza van de straat en uit de magnetron = $2
echte pizza in een restaurant= $7
Kreeftmaaltijd in een paladares = $17
Fles rum = $3 (goedkoop!)
Cuba libre of een mojito = $3
Een pakje van 10 met dunne sigaartjes = $17
Dikke sigaren tussen de $4 en $9 per stuk
huur kluisje in een hotel = $2
pakje koekjes (als je ze kunt vinden) = $ 0.90
Entree voor musea of bezienswaardigheden = gemiddeld $5
Georganiseerde toertjes, bijv vanuit Varadere naar Havana $70/100 per dag
Zwemmen met dolfijnen = $60 - $110

TAAL

De officiële taal in Cuba is Spaans. Ga niet aan jezelf twijfelen als je er niets van verstaat terwijl je denkt Spaans te spreken. In Cuba worden veel woorden aan elkaar geplakt en belangrijke letters in geslikt. Per streek zitten er natuurlijk ook nog verschillen in. Vooral de letter S verdwijnt vaak.
Ook in Cuba zijn een heel aantal woorden die anders gebruikt worden dan in andere spaanstalige landen. Laat je niet ontmoedigen en vraag of ze langzaam willen praten tegen je.
Wanneer iemand zegt dat je zijn "nina" bent dan bedoelt hij "mijn vriendinnetje" en niet "mijn kind"
Overigens noemt iedereen elkaar "schatje". Dingen zoals tegen personeel in een restaurant: "schatje, breng me eens een kopje koffie"
De vrucht Papaya bestellen zal heel veel gelach ontlokken. Noem het beter Fruta de bomba. Want als je zegt: "ik wil Papaya" dan zeg je eigenlijk in straattaal dat je een meisje wilt om sex mee te hebben.

Omdat het opleidingsniveau zo hoog is in Cuba spreken veel mensen Engels. Met name de mensen die in de toeristenindustrie werken. Er zijn in die branche ook mensen die goed duits spreken.