welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Opmerking voor de lezer

Hallo groepsreiziger. Gefeliciteerd. Je hebt met Googelen mijn site gevonden!
Je bent van harte welkom om hier te lezen maar
ik wil even uitleggen dat ik naast reisbegeleider ook gewoon een mens ben. Als privépersoon houd ik al jaren familie en vrienden via deze site op de hoogte van wat ik mee maak.  Dit zijn dus verslagen van mijn persoonlijke belevenissen en ervaringen. Die kunnen anders zijn dan die van de reiziger. Ik praat in mijn verslagen over niemand uit de groep, niet over de locale organisatie en niet over de Nederlandse. Maar wel over hoe ik dingen beleef. Ik zou graag de vrijheid houden om daar vrij in mijn privé blog over te schrijven.

Vogeltjes in de bus

Dinsdag 8 december Santiago de Cuba

We zitten net in de bus als Santiago een stop maakt. Uit een huisje komt een mannetje gerent met een kooitje met vogeltjes die onder in onze bus verdwijnt. Het blijkt dat Santiago zijn neefje beloofd heeft vogeltjes mee te nemen en dat die het best gaan overleven de komende dagen onder in de bus. In de bus is te koud door de airco.

We hebben een stop in het dorpje Bayamo waar we een Casa de Trova bezoeken. Een huis waar muziek gemaakt wordt. We worden een bijna perfect Nederlands welkom geheten. De beste man heeft alles uit een boekje geleerd en zelfs de uitspraak doet hij op de gok. Echt heel knap!
Hij verteld over de verschillende liedjes die ze ons laten horen, we kunnen de locale cocktail bestellen (het is wat vroeg) en krijgen een kleine dansles. Hierna lopen we naar het plein waar het geboorte huis ven Cespedes staat en een standbeeld van de man die het volkslied heeft geschreven.

We rijden door richting Santiago de Cuba en stoppen nog even snel bij de kerk bij de kopermijn. We lunchen in het centrum met een pizza en gaan dan richting het hotel. Een soort Van der Valk motel. Prima kamers in en tuin. Wederom even tijd voor het zwembad voor sommige mensen. Ik moet onnodig veel omslachtige papieren invullen in dit hotel en voor het eerst moet ook ik betalen voor het gebruik van de kluis. Een beetje belachelijk want ze weten dat ik met pakken geld op zak loop en dat ding kost ze geen geld als het ongebruikt is. Ik vind het logisch dat ik moet betalen voor iemand zijn tijd zoals bijvoorbeeld de wasdame maar voor een sleutel van een kluisje is voor mij de allereerste keer. Verder ben ik ook nog eens voor het eerst in jaren ongesteld (anticonceptie implantaat) en had daar natuurlijk geen rekening mee gehouden en kan opzoek naar maandverband/tampons in een land waar de winkels nagenoeg leeg zijn. Zo zijn je 2 vrije uurtjes zo voorbij.
's avonds gaan ik met een paar man richting het kasteel en de kust voor een mooie zonsondergang en een diner. Het kasteel is prachtig uitgelicht en er staat ook een mooie vuurtoren.

Woensdagochtend maken we een citytour door Santiago de Cuba. We bekijken kogelgaten in de muur van een school. Dit was een kazerne en de eerste aanval van Castro op het leger van Batista. Hierna is een fotostop bij het beeld van Antonio Maceo op zijn paard. Santiago ontdekt dat hij een lekke band heeft. Hij zet ons af op het centrale plein in de oude binnenstad zodat we ons een uur of 2 kunnen vermaken terwijl hij de band gaat plakken. Stipt om 12.00 is hij weer terug en vervolgen we onze stadstour. We bezoeken de begraafplaats. Hier is het mausoleum van Marti waar we de wisseling van de wacht bekijken. Verder ligt de eerste president van Cuba op deze begraafplaats, verzetsheld Cespedes, Rumheld Bacardi en muziekheld Compay Segundo (buena vista social club). Laatste stop vandaag is het ford met het museum over de piraten....jaja. Pirates of the caribean!
Onze Piet Heyn heeft hier de Zilvervloot buit gemaakt. En ware schat want toen al 12 miljoen florijnen waard!
Door de lekke band zijn we laat in de middag terug in het hotel. De meeste mensen gaan dan ook bij het zwembad liggen.

Donderdag 10 december Santa Clara
Vandaag is de langste reisdag van de route. De groep kijkt er een beetje tegen op terwijl het voor mij niets voorstelt. In de andere reizen zitten er heel veel van dit soort dagen in maar hier in Cuba raak je snel verwend. Afstanden zijn te overzien en er zijn eigenlijk altijd wel leuke stops onderweg. Maar vandaag dus niet. Vandaag gaan we gewoon ouderwets bussen. Om 6.30 liggen er pakketjes brood voor ons klaar bij het zwembad en dan kunnen we gaan. De koffiestop die we op het oog hadden is dicht dus stoppen we voor koffie bij een hotel. Tegen lunchtijd is de lunchplek ook dicht. En dat is een klein probleem omdat je hier uren rijdt zonder langs iets noemenswaardig te komen. Het is al bijna 14.00 als we bij onze reserve optie aankomen. En die hebben al 3 dagen geen elektra dus ook geen eten. Massaal worden er zakjes chips ingekocht en rijden we nog eens 3 kwartier door om uiteindelijk toch een plek te vinden om te eten. We komen in het donker aan in Santa Clara en kunnen aan het buffet schuiven. De huisjes zien er leuk uit, het buffet is erg uitgebreid en er is allerlei entertainment. Dit is een goed teken aangezien ik hier oud en nieuw moet vieren met de volgende groep.

Even is er stress. Iemand uit de groep is er zeker van dat zijn paspoort en portemonnee (met al zijn geld) gestolen zijn uit de kamer. De bewaking komt erbij, de politie wordt gebeld, het terrein doorzocht....en dan blijkt het vals alarm.
Ik had nog gevraagd: "heb je je broekzakken gecontroleerd??". De hele handel zat dus in de kontzak... ach, het kan de beste overkomen.
We zijn vooral errug blij dat het niet gestolen is want de groep vliegt zondag naar huis en je krijgt nooit een nieuw paspoort geregeld voor die tijd. Daarnaast had meneer geen reisverzekering, geen kopie van zijn paspoort, thuis niemand met een kopie van zijn paspoort en geen creditcard. Ga dan maar eens aan een ambassade uitleggen wie je bent en hoe kom je dan aan geld voor je hotel etc????

Als afsluiter van de avond kijken we nog even bij de modeshow waarna je mag inkopen. Ik kan een gehaakt groen shirtje niet weerstaan.

 vorig verslag

 volgende verslag