welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Opmerking voor de lezer

Hallo groepsreiziger. Gefeliciteerd. Je hebt met Googelen mijn site gevonden!
Je bent van harte welkom om hier te lezen maar
ik wil even uitleggen dat ik naast reisbegeleider ook gewoon een mens ben. Als privépersoon houd ik al jaren familie en vrienden via deze site op de hoogte van wat ik mee maak.  Dit zijn dus verslagen van mijn persoonlijke belevenissen en ervaringen. Die kunnen anders zijn dan die van de reiziger. Ik praat in mijn verslagen over niemand uit de groep, niet over de locale organisatie en niet over de Nederlandse. Maar wel over hoe ik dingen beleef. Ik zou graag de vrijheid houden om daar vrij in mijn privé blog over te schrijven

Fidels schuilplek

Zondag 6 december Sierra Maestra

's ochtends gaan we de oude stad van Gamaguey bekijken met fietstaxi's. De bezienswaardigheden liggen nogal uit elkaar en dit deel staat bekend als verwarrend labyrint. Dit was om piraten en andere aanvallers te misleiden. Piraten lijkt wel wat vreemd aangezien het stadje helemaal niet aan de kust lag maar doordat het een rijke katholieke stad was kwamen de mannen toch regelmatig op bezoek om kerkelijke schatten te jatten. In colonne gaat de stoet fietstaxi's door de straten. We stoppen bij een kerk waar een mis aan de gang is en we mee kunnen kijken. Vervolgens gaan we langs een paar prachtige pleintjes met leuke galerietjes. Op 1 van de pleintjes heeft Alex een goed verhaal maar er is niemand die naar hem wil luisteren. Een groepje kinderen is een spel aan het spelen en dat vind men veel leuker. Arme Alex.

Terug in het hotel laden we de tassen in en daarna gaan we even een sandwich of pasta eten in een cafetaria.
Na de lunch rijden we naar Sierra Maestra. Het vlakke landschap verandert hier in bergen. We zitten nu helemaal rechts onderin op het eiland. Het gebied waar Fidel Castro en zijn mannen hun geheime hoofdkwartier hadden en hun revolutie aan het voorbereiden waren.
We overnachten in eenvoudige huisjes in een oud bungalowpark. Ze hebben er vuurvliegjes!!
's avonds eten we met z'n allen en er is een leuke band. Er kan weer gedanst worden en ook ik ontkom er deze keer niet aan. Als je de dansvloer op gesleurd wordt dan moet je wel.
Om 22.00 gaat de band naar huis en keert de rust terug. Na een inspectie van mijn huisje op mogelijke gasten ga ik met een gerust hart slapen. Het lukt alleen niet zo. Ik heb het idee dat ik vlekken zie met mijn ogen dicht, of knipperend licht. Als ik mijn ogen open doe zie ik de boosdoener. Er zit een vuurvliegje in mijn kamer. Daar komt toch een hoop licht vanaf!!!

Maandag 7 december Sierra Maestra

De wandelaars verzamelen zich voor een tocht naar het oude hoofdkwartier van Fidel Castro. Eerst een uur met de bus verder de bergen in en bij de entree van het NP moeten we overstappen in Taxi's. De weg is hier zo ongelooflijk stijl dat het zelfs een uitdaging is voor de auto's.
Het is 3 kilometer lopen naar La Commendancia de la Plata. We lopen over een bergkam. Lekker onder de bomen maar wel over een rotsachtig pad. De eerste 1.5 kilometer is heuvel af. We hebben even pauze bij het huis van de boer die Castro toestemming gaf om op zijn land een gemeenschap te beginnen. De volgende 1,5 kilometer zijn berg op. Dan sta je plots op een kleine open plek met prachtig uitzicht op de omgeving. De plek werd soms gebruikt als helikopter land plaats. De hutjes waar de rebellen in zaten zijn goed bewaard gebleven. Eerst bezoeken we een klein museum, dan de ruimte waar Castro eerst woonde en vervolgens de kranten gedrukt werden, de keuken waar alleen 's nachts gekookt kon worden omdat de vliegtuigen die op zoek waren naar de rebellen anders de rook konden zien en tot slot het huis waar Castro woonde.
Ik vond het de moeite van de wandeling absoluut waard! Aan de rand van de open plek gaan we in het gras zitten met onze boterhammetjes en genieten van het uitzicht. We lopen terug en hebben koffiepauze bij het huisje van de boer en dan nog 1,5 kilometer klimmen. Pittig maar wel te doen. We zijn halverwege de middag terug bij onze slaapplek. Ik ga met 3 mensen nog een uurtje paardrijden. Leuke, pittige paardjes en een mooie route door de velden en dwars door de rivier. Erg leuk!

vorig verslag