welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Opmerking voor de lezer

Hallo groepsreiziger. Gefeliciteerd. Je hebt met Googelen mijn site gevonden!
Je bent van harte welkom om hier te lezen maar
ik wil even uitleggen dat ik naast reisbegeleider ook gewoon een mens ben. Als privépersoon houd ik al jaren familie en vrienden via deze site op de hoogte van wat ik mee maak.  Dit zijn dus verslagen van mijn persoonlijke belevenissen en ervaringen. Die kunnen anders zijn dan die van de reiziger. Ik praat in mijn verslagen over niemand uit de groep, niet over de locale organisatie en niet over de Nederlandse. Maar wel over hoe ik dingen beleef. Ik zou graag de vrijheid houden om daar vrij in mijn privé blog over te schrijven

Sinterklaas zonder sint

Zaterdag 5 december, Gamaguey

We rijden naar Gamaguey vandaag. Al snel is de eerste stop. Een oud plantershuis van een suikerrietplantage in de Vallei Ingenios met een slaventoren. Vanaf grote hoogte kon de baas kijken of en waar zijn slaven aan het werk waren. Het uitzicht over de vallei is prachtig. Rond de lunch stoppen we in het dorpje Sancti Spiritus. Hier is een oude brug, de hoogste kerktoren van Cuba (en dat is niet hoog) en een lokale markt. Dat geeft de mensen een mooi beeld van wat er te koop is en wat het kost. Een paar schoenen kost een maandsalaris en je hebt zeer weinig keuze. Er is ook een soort markt gaande met allerlei vlaggen van verschillende landen. Dus ik ga maar eens praten bij Zuid-Afrika. Ik probeer mijn beste Zulu en Sotho van stal te halen maar er komt maar weinig naar boven. Toch vinden de jongens het fantastisch. Ze studeren medicijnen hier in Cuba en hebben nu met alle mede(buitenlandse)studenten een dag waarbij ze hun land presenteren aan medestudenten en de bevolking van het stadje waar ze de komende jaren gaan wonen.
Ik vraag waarom ze hier studeren. Of de opleiding hier beter is dan in Zuid-Afrika (die ook goede opleidingen hebben en grootse dingen doen op medisch gebied). Volgens de jongens is de opleiding in Cuba veel meer gericht op preventie en in Afrika meer op oplossen van bestaande problemen. Daarnaast kunnen ze in Cuba al tijdens de studie veel praktijk ervaring opdoen. Ik ga ook nog even praten met het meisje uit Ecuador. Eindelijk Spaans spreken met iemand die ik wel kan verstaan!

We lunchen in een leuk tentje aan het plein. Eindelijk de kans op "oude kleren" te proeven. Ropa Vieja is sudder-rundvlees in een sausje van tomaat, ui en paprika. Erg lekker!! Vooral ook omdat alle andere gerechten in Cuba nogal saai zijn. Niet slecht maar het is allemaal puur. Er komt geen kruid bij kijken. Kip = kip, vis= vis en rijst = rijst. Groente heb ik sinds ik in Cuba ben nog niet gezien op mijn bord. Je moet het echt hebben van het beetje rauwkost dat je soms krijgt. Een smakelijke tomatensaus is dan in 1 keer erg bijzonder.
Na de lunch rijden we naar Gamaguey. In de bus komt een enorme zak pepernoten te voorschijn. Hebben we toch nog een beetje het sinterklaas gevoel.

In Gamaguey zitten we in een inspiratieloos hotel iets buiten het centrum. 's avonds gaan we naar een Paladares. Het is druk op straat maar het voelt wel een beetje guurder aan dan de plekken waar we tot nu toe zijn geweest.
De Paladares is wederom een grappige bedoening. We worden met z'n alle in een heeeeel klein kamertje gezet. Van binnen is het net een Zwitserse blokhut maar gelukkig werkt de airco erg goed en hebben we geen benauwd gevoel. Ze hebben hier Lamsvlees dat lekker schijnt te zijn. Ik ben gewoon aan de kip gegaan. Een deel van de groep gaat daarna nog een bar zoeken maar ik zoek mijn kamer op.

 vorig verslag

 volgende verslag