welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Opmerking van de lezer

Hallo groepsreiziger. Gefeliciteerd. Je hebt met Googelen mijn site gevonden!
Je bent van harte welkom om hier te lezen maar
ik wil even uitleggen dat ik naast reisbegeleider ook gewoon een mens ben. Als privépersoon houd ik al jaren familie en vrienden via deze site op de hoogte van wat ik mee maak.  Dit zijn dus verslagen van mijn persoonlijke belevenissen en ervaringen. Die kunnen anders zijn dan die van de reiziger. Ik praat in mijn verslagen over niemand uit de groep, niet over de locale organisatie en niet over de Nederlandse. Maar wel over hoe ik dingen beleef. Ik zou graag de vrijheid houden om daar vrij in mijn privé blog over te schrijven.

Sigarenfabriek

Maandag 30-11-2009 Pinar Del Rio
We vertrekken uit Havana en gaan richting Pinar del Rio. We rijden via de wijk met dure en grote huizen. Die stammen nog allemaal uit de tijd van voor de Revolutie en worden nu bewoond door ambassadeurs van verschillende landen en wat mensen uit de regering. We rijden over een bijna lege en hobbelige snelweg. Langs de weg staan mannen in gele overalls. Zij hebben als taak om auto's te stoppen en die vol te stoppen met lifters. Iedereen met een blauw kenteken (overheid) is verplicht lifters mee te nemen omdat het openbaar vervoer niet toereikend is. We hebben overigens ook al een paar Nederlandse bussen zien rijden met bestemmingen als Sassenheim en Papendrecht.
We bezoeken de Eco-community La Terrazas. Hier is een Frans koloniaal koffieplantagehuis bewaard gebleven dat we bezoeken. Een prachtig huis en de omgeving is ook interessant. De  terrassen waarop de koffiebonen te drogen lagen, de slaven"huisjes" die meer weg hebben van te krappe paardenstallen en de grote molensteen die de slaven in beweging moesten zetten om de koffie mee te malen. Nadat de groep een kopje koffie heeft gedronken gaan we weer verder. Vanuit hotel Mocca heb je mooi uitzicht over de gemeenschap. Het hotel is bijzonder want het is om de bomen heen gebouwd. We lopen even door het plaatsje en gaan dan richting de rivier waar we een goede lunch krijgen. Het eten is nogal saai een eenzijdig in Cuba maar wat je krijgt is ook niet slecht. Vandaag rijst met bonen, kip, salade van kool en komkommer en een soort frietjes!
De rivier is een kabbelende bedoening met allemaal kleine watervalletjes. Een aantal maken dan ook gebruik van de mogelijkheid om te zwemmen.

We verlaten Las Terrazas en rijden richting het stadje Pinar del Rio in het hart van tabaksland. We bezoeken een sigarenfabriek. Ik vond het boeiend maar niet iedereen was het met me eens. Men was wat teleurgesteld dat je maar 1 fase van het rollen ziet. Dit is omdat de dames en heren per dag 150 sigaren van begin tot eind moeten rollen. Het is dus praktischer wanneer je 1 handeling 150 keer doet en daarna de volgende fase van het rollen doet. Zo draai je een hogere productie. Jammer is alleen wel dat je geen foto's mag maken in de fabrieken. Dat heeft volgens mij meer te maken met de werk-omstandigheden dan het beschermen van het geheim van de vakmannen/vrouwen.
Een deel van de groep is nu al door het gewisselde geld heen en moet dus naar een bank. Je mag maar met 2 man tegelijk naar binnen en de sluitingstijd nadert. Klokslag half 5 gaat de deur dicht en blijft dicht...voor de neus van een paar beteuterde toeristen.
Buiten Pinar del Rio ligt onze overnachtings plek. Een soort bungalowpark met alle toeters en bellen er aan maar wel enigzins uit vervlogen tijden. De groep krijgt een welkomstdrankje bij de bar en de animador houdt een praatje over de mogelijkheden van de activiteiten. Een aantal mensen gaat vanavond salsales nemen.
Met een deel van de groep ga ik eten in een paladares in Pinar del Rio. Een paladares is een illegaal restaurant bij mensen thuis. Illegaal is een groot woord want vaak is het voor de buitenwereld best duidelijk dat je er kan eten dus is het meer gedogen maar soms ook is het echt een verrassing waar je terecht komt. Je hebt dan ook echt de hulp van een gids of een mannetje op straat nodig om achter sommige adresjes te komen.
Het huis waar wij deze avond zitten is redelijk duidelijk een eethuis. Je komt in de woonkamer waar 3 tafeltjes staan. Dan loop je door de tv-kamer waar het niet werkende deel van de familie voor de tv zit en op de binnenplaats is voor ons een lange tafel gemaakt. Na een prima maaltijd weer terug richting campesita. Hier staat een band te spelen en is de Djoser-fietsgroep al aan het dansen. Mijn groep krijgt dansles van Adonis (geen grapje) en ik raak in gesprek met de reisbegeleidster van de andere groep. Ook van haar leer in weer interessante dingen. Maar deze keer is het geen 1 richtingsverkeer want zij gaat volgende maand naar Laos en Cambodja en die reis heeft ze nog niet eerder gedaan en ik dus net 2 keer. Uiteraard werd het deze avond later dan ik in de planning had maar het was leuk!

 vorig verslag

 volgende verslag