welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Opmerking voor de lezer

Hallo groepsreiziger. Gefeliciteerd. Je hebt met Googelen mijn site gevonden!
Je bent van harte welkom om hier te lezen maar
ik wil even uitleggen dat ik naast reisbegeleider ook gewoon een mens ben. Als privépersoon houd ik al jaren familie en vrienden via deze site op de hoogte van wat ik mee maak.  Dit zijn dus verslagen van mijn persoonlijke belevenissen en ervaringen. Die kunnen anders zijn dan die van de reiziger. Ik praat in mijn verslagen over niemand uit de groep, niet over de locale organisatie en niet over de Nederlandse. Maar wel over hoe ik dingen beleef. Ik zou graag de vrijheid houden om daar vrij in mijn privé blog over te schrijven.

Zwemmen met dolfijnen!!!

Cienfuegos, 28-1-2010

Tot op het laatste moment wist ik niet of dit nu D-day zou worden of niet. Er wilde 4 mensen gaan zwemmen met de dolfijnen maar 2 wisten niet of ze mee konden want ze voelde zich niet zo lekker. Uiteindelijk besloten ze het te proberen en er kwam zelfs nog iemand bij.
Al jaren en jaren wil ik zwemmen met dolfijnen maar het is er nog nooit van gekomen. Nou ja. In Nieuw-Zeeland hebben we wel gesnorkeld tussen de kleine Hector dolfijn en dat was in het wild maar ik heb nog nooit een grote Flipper mogen aanraken. Tijdens de eerste Cuba-groep kon ik niet mee en tijdens de tweede groep wilde er niemand mee.
Nu komt het er dan eindelijk van. Het kost me wel een half weeksalaris maar dat is het me wel waard!

Het dolfinarium ligt bij een riviermonding aan de kust. Het is vrij klein. Ze hebben 7 dolfijnen. 2 doen de show die erg leuk en interactief is.
Hierna mogen we omkleden en moeten we alle geurtjes van ons af douchen. Ondertussen zijn ze de jonge dolfijn aan het trainen. Die bakt er nog niets van en is heel speels.
En dan eindelijk het water in!! Dat is knap koud. We liggen in de riviermonding omgeven door mangrove. 2 groepjes van 6 met ieder groepje ene dolfijn. Onze dolfijn komt naar ons toe en we mogen hem/haar betasten. Heel bijzonder hoe ze echt gericht op je af komen en voorzichtig zijn. Ze delen ook kusjes uit en ze weten precies bij wie ze al geweest zijn en zwemmen zelfs om voor degene die afgedreven zijn.
Hierna mogen ze laten zien hoe sterk ze zijn. Je moet plat op je buik in het water gaan liggen. Onder iedere voet komt een snuit en dan duwen ze je vooruit en tillen je op uit het water. Ze houden je helemaal in balans.
En daar sta je dan: hoog boven het water te balanceren op een dolfijnenneus!!
Super bijzonder!!!!

Helemaal tevreden keren we terug. We lunchen en vertrekken dan naar Trinidad. Ivan gaat daar de citytour doen en ik ga dingen regelen. 's avonds ga ik met een paar mensen naar een paladares en daarna naar de muziek luisteren bij Casa de Musica.

Trinidad, 29-1-2010
Mijn groep zit een beetje in de lappenmand. 2 dagen geleden was er iemand ziek, gister in de stad en ook afgelopen nacht en vanochtend iemand. Niemand heeft hetzelfde gegeten of gedronken en allemaal hebben ze een beetje koorts gehad dus aan het eten kan het eigenlijk niet liggen. Griepje misschien??
Vrijwel de hele groep gaat mee naar het strand en het weer is goed. Lekker veel bomen met schaduw ook. Toch blijven we niet een hele dag want daar kan de gemiddelde Nederlandse huid niet tegen.
's avonds weer naar Casa de Musica waar de Benjamin en ik ons zeer povere ritme gevoel en danspasjes proberen te oefenen..

Gamaguey, 30-1-2010
Met een deel van de groep ga ik in het stoomtreintje naar Manaca Iznaga waar de slavenuitkijktoren staat. Tot onze verbazing lopen er op het landgoed een vijftal veel te dikke toeristen die denken dat het ok is om in je badkleding rond te lopen. Echt een zeer onsmakelijk gezicht. Als wij westerlingen het al ongepast vinden, hoe moeten de cubanen er dan tegen aan kijken. We hebben even overwogen om geld in te zamelen en t-shirts voor ze te kopen in het souvenirswinkeltje maar ze hadden niet van die grote maten
We lunchen met een fantastische Ropa Vieja in Sancti Spiritus. Terwijl de groep het stadje verkent wil Ivan me een tweedehandswinkel laten zien. Er lagen echt klassiek fotocamera's van Zentih!
We komen tegen het einde van de dag aan in Gamageuy waar we 's avonds zijn gaan eten in een paladar.

 vorig verslag

 volgende verslag