welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Rum en Sigaren

Dinsdag 15 December, Havana

De ochtend vul ik met verhalen schrijven, de was regelen en een restaurant zoeken voor de 1e avond met de groep.
Om 13.00 heb ik afgesproken met Richard. Ik moet voor mijn broer sigaren kopen en Richard heeft er verstand van en wil voor zijn vader ook wat kopen. We gaan naar Rumfabriek Bocoy (logisch hè?) omdat ik daar een uitgebreide selectie heb gezien voor acceptabele prijzen. De fabriek is op dit moment ook open en we mogen er binnen kijken. Rijen houten vaten waar de rum op leeftijd aan het komen is en een machine waar de rum de flessen in gaat en de mensen die flessen met de hand zitten te labelen.
Boven zijn de sigaren en na lang wikken en wegen heb ik dan eindelijk een selectie kunnen maken. Je mag er maar 50 meenemen en dan moet je keuzes maken aangezien de meeste merken in doosjes van 25 komen en mijn broer graag wat variatie wil. Ik moet zeggen dat ik het nog steeds prijzig vind allemaal. Een sigaar kost al snel $7 per stuk met sommige tot $20. Volgens Richard zijn precies diezelfde sigaren 4 keer duurder in Europa. (een zeer opgetogen mailtje van mijn broer bevestigd dat later).

De rumfabriek ligt in een woonwijk waar toeristen verder weinig te zoeken hebben dus een taxi vinden duurt even. Officieel mogen de Lada-taxi's geen toeristen meenemen maar deze man doet niet zo moeilijk. Mijn hele jeugd heb ik in een Lada gezeten. Een auto die volgens mijn vader precies voldeed aan waar een auto aan moest voldoen (hij brengt je van A naar B) en die voor mijn moeder een doorn in het oog was omdat ze er liever niet in gezien werd. En dan zit je dat aan Richard te vertellen die nu voor het eerst in een Lada zit want toen hij klein was waren die het "luxe" merk. Zij reden in Skoda.

We brengen de sigaren weg en lopen dan naar de ferry die ons naar het kasteel moet brengen. Havana is toch een grote stad, we lopen echt kilometers. De ferry is tof. Je verbaast je erover dat het ding nog drijft. Aan de overkant sta je in 1 klap in een andere wereld. Het is er stil en groen. Een dorpje. We lopen naar het Fort en hebben daar een prachtig uitzicht over de stad met een zonsondergang. We hebben de plek voor onszelf want de meeste toeristen zijn nu ergens iets eten. Bij het fort zelf zitten ook 2 restaurantjes en ik ga eens informeren of ik er met mijn groep terecht kan. We krijgen een heerlijke limonade van het huis en besluiten er ook wat te eten. We hebben alleen allebei niet zo'n trek dus vragen we of we een gerecht mogen delen. We krijgen ook nog eens een korting en zitten dus voor maar $4 de man aan de kreeft!!! En het was precies een groot genoeg portie ook.
Daarna gaan we nog wat rondlopen over het fort en het museum bezoeken. Ik leer Richard nog even wat mooie zinnen om de dames van dit land mee te verblijden en dan zoeken we een plekje op met goed uitzicht op de Kanonceremonie.
Iedere avond wordt hier een kanon afgeschoten. Dit gebeurd al eeuwen. Vroeger was dit het teken dat de ketting omhoog werd gehaald die de baai afsloot zodat piraten de stad niet in konden. Nu is het voor de show. Grappig om te zien en vooral een erg harde knal!
En dan vervoer terug zoeken want in het pikkedonker zonder zaklamp gaan we die ferry niet vinden. De taxi's vragen schokkende bedragen totdat we achter op de parkeerplaats een Lada vinden met een meneer die allang blij is dat wij in zijn auto durven te stappen.

 vorig verslag

 volgende verslag