welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Opmerking voor de lezer

Hallo groepsreiziger. Gefeliciteerd. Je hebt met Googelen mijn site gevonden!
Je bent van harte welkom om hier te lezen maar
ik wil even uitleggen dat ik naast reisbegeleider ook gewoon een mens ben. Als privépersoon houd ik al jaren familie en vrienden via deze site op de hoogte van wat ik mee maak.  Dit zijn dus verslagen van mijn persoonlijke belevenissen en ervaringen. Die kunnen anders zijn dan die van de reiziger. Ik praat in mijn verslagen over niemand uit de groep, niet over de locale organisatie en niet over de Nederlandse. Maar wel over hoe ik dingen beleef. Ik zou graag de vrijheid houden om daar vrij in mijn privé blog over te schrijven.

Op naar Cuba

Vrijdag  27-11-2009  Naar Havana

Maandagochtend 6.00 en mijn Cuba-avontuur kan beginnen. De rit naar Schiphol verloopt super vlot terwijl ik de vorige keer om dezelfde tijd bijna te laat was. Ik vlieg met Air France eerst naar Parijs. Daar is het nog best haasten om de overstap te maken. uiteindelijk vertrekt de vlucht met ruim een uur vertraging omdat het boarden niet vlot verliep.
Ik heb erg mijn best gedaan geen vooroordelen te hebben maar toen 2 Oostblok-mannen plaats namen naast me dacht ik toch even:"ah, nee hè?". Ik dacht alcohol te ruiken (het was 14.00) maar hoopte nog even dat ze mij zouden bewijzen dat vooroordelen hele foute dingen zijn. Na ongeveer een uur in de lucht leek dat te lukken. Ze waren redelijk rustig en aardig. Toen kwam de lunch.....en de een plastic zak onder de stoel vandaan met daarin een fles whiskey. Ze schonken zichzelf een flink glas in, en nog 1, en nog 1, en nog 1....en bij nummer 5 (in een half uur tijd) werden ze echt irritant. Met mij praten, versieren enzo maar toen ze mijn film uit gingen zetten omdat ze met me wilde praten was ik er klaar mee! Ik moest nog minstens 9 uur en uitgerust aankomen in Cuba dus ik ben een andere plek gaan zoeken.
Wat later kwam er een boze waarschuwing over de intercom dat roken in de toiletten echt verboden is en je vervolgd kunt worden. Aangezien ik sigarettenrook had geroken op mijn buurman na een plaspauze heb ik de purser even gewezen op mijn verhuizing en dat de reden een liter fles whiskey was en dat hij ook wel eens de roker kon zijn. Tegen het einde van de vlucht rende 4 man airfrance personeel achter mijn oude buurman aan die inderdaad had zitten roken en stomdronken was. De literfles was leeg!

Om 17.30 lokale tijd landde we in Cuba (biologische klokje stond op 23.30). Ik ben met mijn groep meegevlogen die ik op de luchthaven ontmoette. De lokale gids stond ons op te wachten. In Cuba kan je niet pinnen dus moet je cash meenemen en wisselen zodra je in Cuba aankomt. We rijden in ongeveer een half uur naar het hotel in Havana. Ik ben dus voor het eerst in Cuba en ga een groepsreis begeleiden. Ik kijk dus ook mijn ogen uit net als de gasten. Weinig auto's, nieuwe kia's, oude lada's en nog veel oudere Amerikaanse oldtimers. Brede lanen, veel groen en bijna geen straatverlichting. Karren met paard en wagen die echt voor het vervoer zijn en niet voor toeristen en kleine gele taxibrommertjes in de vorm van een ei.
De eerst indruk is goed!

Het welkomstdrankje bij het hotel is een Cuba Libre dus dat is een lekkere binnenkomer voor de groep, in de bar staat een man lekkere muziek te maken en de temperatuur is heerlijk! Bij de receptie schrik ik wel even. Ik denk dat ik Spaans spreek en versta maar ik begrijp echt geen woord van wat de Cubanen zeggen!! Wat is dat accent anders dan dat in Ecuador!!
Wanneer iedereen naar de kamer is ga ik zitten met de gids (Alex) om de reis door te spreken. Om 22.00 pak ik nog snel even een sandwich mee en daarna snel slapen (biologisch klokje vind het 5.00 's ochtends)

 Terug naar Cambodja verhalen

 volgende verslag