welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Landen info China

 


WAT HOPEN WE TE ZIEN EN DOEN:
We willen de muur graag zien en een stukje er op lopen, de verboden stad in Beijing bezichtigen, Peking eend eten, het terracotta leger in Xi'an zien, het panda-opvang tehuis bezoeken, de Yangzi rivier af varen en de drie gorges dam bekijken en de kantonese keuken proberen, En nog veel meer.....

WAT HEBBEN WE GEZIEN EN GEDAAN:
Update: mei, juni2004
We hebben alles gedaan wat we wilde doen. Behalve dat we de dam passeerde in het donker. China is immens groot en prachtig. We willen dan zeker nog eens terug. Maar China is ook druk, vies en luidruchtig. Wij adviseren dan ook om China in porties van een maand te bezoeken en niet alles in 3 maanden te willen zien. Dan gaat de lol er namelijk wel vanaf.

LANDENINFO;
China heet officieel: Volksrepubliek China (Zhonghua Renmin Gongheguo)
China ligt in Oost-Azië en heeft nogal wat buurlanden. Niet iedereen is het eens met de landsgrenzen zoals die volgens China liggen. Taiwan word door China gezien als provincie terwijl de internationale politiek dit land jaren geleden heeft erkend als zelfstandig land. Ook Tibet zit in vergelijkbare problemen.
Als je Tibet meerekend als Chinees grondgebied dan grenst China aan de volgende landen:
Noord-Korea, Rusland, Mongolie, Kazagstan, Kyrgyztan, Tajikistan, Pakistan, India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos en Vietnam. En China grenst aan de volgende zeeen: de Oost-Chinese Zee, de Koreaanse Baai, de Gele Zee en de Zuid-Chinese Zee.
De hoofdstad van China is Beijing (Peking) en heeft zo'n 14 miljoen inwoners. Om een beetje een beeld te krijgen van de dichtheid van inwoners in dit gebied. Beijing is 2.5 keer kleiner dan Nederland.
China zelf is 9.596.961 km² (Dit is maar liefst 231 keer groter dan Nederland) en telt 1.261.832.482 inwoners. China is voorlopig het enige land ter wereld dat meer dan een miljard inwoners telt, al komt India aardig in de buurt. De bevolking bestaat voor 92% uit Han-Chinezen. De overige 8 % zijn Chuang, Hui, Uigir, Yi, Miao, Mangchu, Tibetanen, Mongolen, Ruyi en Koreanen. Zo'n 67 miljoen inwoners zijn nog goed voor 55 andere etnische groepen. Met al deze bevolkingsgroepen krijg je natuurlijk ook verschillende talen. Mandarijns is het standaard Chinees (de taal die in Beijing gesproken wordt), Yue (Kantonees), Wu (de taal die in Shanghai gesproken wordt), Fuzhou, Hokkien, Hakka en dan zijn er nog verschillende talen die door minderheden gesproken worden.
Uiteraard heeft China dus ook meerdere religies. China is officieel een staat van atheisten. Toch gelooft zowat één vijfde van de bevolking in het confucionisme. Er is ook taoïsme, boedhisme, islam en christendom.
De staatsvorm is verrassend eenzijdig. China is een socialistische republiek (een 1-partijstaat)

KLIMAAT:
Over het algemeen is de beste reistijd in de lente ( maart- april) en de herfst ( sept-oct) In deze maanden is de dagtemperatuur tussen de 20 en 30 graden. De nachten kunnen koud zijn en het kan behoorlijk nat zijn.
In het noorden van China start de lente in maart. De temperatuur gaat geleidelijk omhoog tot gemiddeld 20°C in mei-juni. Vanaf juli en augustus neemt niet alleen de temperatuur toe maar ook de luchtvochtigheid waardoor het drukkend warm kan aanvoelen met temperaturen van 30°C of meer. Vanaf begin september zakt de temperatuur tot waarden rond 25°C zodat het overdag nog redelijk warm is, maar 's avonds wordt het aanmerkelijk koeler. Na half oktober komt de temperatuur overdag gewoonlijk niet boven de 15°C. De winters zijn zeer droog en koud! De temperaturen liggen overdag rond de 10°C maar het vriest er ook. De gure wind uit het noorden doet het nog kouder aanvoelen.
In het zuiden van China zijn de verschillen in temperatuur minder groot. De zomers zijn iets warmer dan in de noordelijke helft, maar in Guangzhou wordt het zelfs in de winter zelden kouder dan 10°C.
In juni en augustus valt in China de meeste regen. Gewoonlijk is het droog tot in de late middag, waarna het twee uur lang onafgebroken kan stortregenen. In Zuid-China, vooral rond Guilin, zijn mei en juni de maanden waarin de meeste regen valt.

Kleding advies: neem zeker een trui mee en koop terplekke een regenjas/poncho of paraplu!

 

VISA
Voor China heb je een Visum nodig. ( en natuurlijk een geldig paspoort)
Een visa voor 1 maand is verkrijgbaar in Nederland maar ook in een buurland van China. Bijvoorbeeld bij de ambassade in Thailand, Vietnam of Hong Kong.
Dit visum is een zogenaamd single-entry visum. Wat wil zeggen dat zodra je in China een grens oversteekt je visum verloopt. Ongeacht hoeveel dagen je nog "tegoed" hebt. Multi-entry visa zijn lastiger te krijgen. Aan de grens een visum regelen is lastig en je gaat vrijwel zeker te veel betalen.
Een visum bij de ambassade kost zo'n € 40.
Langer blijven dan je visum toelaat kost je € 5 boete per dag!

Tip
Vermeld nooit bij je visum aanvraag dat je naar Tibet wilt dan krijg je het visum hoogstwaarschijnlijk niet!

Let op met Hong Kong!
Hong Kong mag dan wel onderdeel zijn van China....toch geld een grens overgang als entry/exit! Dit betekend dus dat als je in China bent en naar Hong Kong gaat daarmee je visum is afgelopen. Om weer terug China in te willen heb je dus een nieuw Visum nodig. Dit is in Hong Kong te regelen bij Chinese Toeristen Service (CTS) en duurt 2 werkdagen. Mocht je in die zelfde tijd nu ook nog een ander visum moeten regelen ( bijvoorbeeld dat van Vietnam) dan denk je dat je misschien een probleem hebt omdat de CTS absoluut je paspoort wil houden die twee dgen. De vietnamese ambassade ( visa duurt 3 dagen) is soepeler. Die willen het origineel zien en maken er dan een kopie van. Je kunt dan met je pasoort naar de CTS.

Voor Hong Kong zelf heb je geen visum nodig. Die krijg je gratis als je het land binnenkomt. Als je dus China binnen komt via Hong Kong gaat je visum pas in op de dag dat je de grens van Hong Kong met China oversteekt.

GEZONDHEIDSRISICO'S:
Hondsdolheid, dengue fever, malaria, bilharzia, tbc en cholera komen in China voor. Vaccineren voor cholera, DTP hepatitis A en B, Tyfus, Japanse B Encephalitis, Polio en hondsdolheid worden aangeraden. De Japanse B Encephalitis is erg duur in Europa en alleen nodig als je lang in rijstveld gebieden verblijft. Je laten vaccineren in Hongkong is een goedkope optie die de moeite waard is om te overwegen.

GELD
Valuta is €1.30=10.RMB
Je kunt geld en travellers'cheques wisselen bij The Bank of China. Je moet je bonnetjes bewaren als je RMB's wilt wisselen als je het land verlaat.

BUDGET:
Heel erg budget is € 50 pppd in oost China en € 25 pppd in west China. Overnachten: € 25 / €35 in oost China en €5 / € 15 in west China.
Eten: € 1/ €3 per maaltijd.

update: juni en juli 2004 Nu we er geweest zijn komen we tot de volgende conclusies:
Het was goedkoper dan we verwacht hadden al is het wel 1 van de duurste landen van Azie. Vooral het verschil met Hong Kong vonden we verassend.

In onderstaande tabel onze uitgaven ( dus van 2 personen).

China (34 dagen)totaalper dag
Vervoer 293.85 8.64
slapen 229.50 6.75
eten 367.66 10.81
visa 162.80 4.79
div 178.69 5.26
entree/trips 228.40 6.71
TOTAAL 1460.90
DAGGEMIDDELDE 42.96

Hongkong (4 dagen)totaalper dag
Vervoer 48.06 12.02
slapen 61.20 15.30
eten 61.53 15.38
visa 0.000.00
div 28.19 7.05
entree/trips 50.40 12.60
TOTAAL 249.30
DAGGEMIDDELDE 62.35

VERVOER NAAR CHINA
Je kunt vanuit de hele wereld vliegen op Hongkong en Beijing. Als je per vliegtuig vertrekt moet je rekenen op een vertrek belasting van Y90 die je contant moet betalen.
Over land zijn meerdere wegen mogelijk. Oa de Transmongolie express naar Beijing of de grens met Vietnam.

VERVOER IN CHINA
Bussen zijn goedkoop en rijden regelmatig. Ze zijn daardoor ook vol en de chauffeurs in combinatie met de wegen maken de kans op een spannende rit groot.
Treinen daar en tegen zijn een stuk veiliger, komen ook op veel plaatsen en zijn ook niet duur. Je moet in de treinen wel goed op je bagage letten.
Er varen ook nog wat boten. De bekendste route is de drie daagse reis over de Yangzi rivier van Chongqing naar Wuhan. Als de Gorges dam af is in 2006 zal het hele gebied onderlopen en zijn er duizenden dorpen verdwenen.

WETENSWAARDIGHEDEN:
-Het is niet de gewoonte om fooi te geven.
-Afdingen moet je zeker niet laten maar is niet gebruikelijk in grote winkels
-Feestdagen kan je beter vermijden. In het bijzonder het nieuw jaar. Alles zal dan al volgeboekt zijn.
-Gezichtsverlies is heel erg. Zorg er dus voor dat je de ander niet af laat gaan door je boosheid te tonen. Blijf glimlachen en buigen terwijl je probeert je gelijk te krijgen.
-Laat nooit je stokjes rechtop staan in je eten! Dit wordt geassocieerd met de dood. Leg de stokjes op je kom.
-Goede batterijen, scheermesjes, anti-mug, deodorant, tampons en lenzenvloeistof zijn moeilijk te krijgen. Neem dus voldoende mee.
-Wc papier kan in de meeste gevallen niet door het rioleringssysteem. Het is de bedoeling dat je dat in het mandje stopt dat er meestal staat
-In het algemeen word het gewaardeerd als je niet opvalt. Pas hierop dus ook je kleding aan. Een korte broek kan wel maar trek hem niet aan als je naar de ambassade moet of de grens wilt passeren.
-Alle kleding die weinig verhult wordt als schokkend ervaren. Het is dan ook niet wenselijk om als man je t-shirt uit te trekken omdat je het warm hebt.
-Slippers hoor je niet buitenshuis te dragen. Sandalen mogen weer wel. Het kan gebeuren dat je een restaurant niet in mag als je op slippers bent. Als je struikelt over de schoenen bij de deur dan is het hoogst waarschijnlijk de bedoeling dat jij ze ook uit trekt!
-Zorg dat je visite kaartjes bij je hebt en dat je er makkelijk bij kan. Geef ze het liefst met twee handen of anders met de rechter hand! Rode inkt staat voor de dood.
-Dood, scheidingen en andere negatieve zaken hoor je niet te bespreken in het openbaar.
-Als je gevraagd word of je getrouwd bent zeg dan alleen nee als dit niet het geval is. Leg niet uit dat je gescheiden bent, weduwe/ weduwnaar of samenwoont.

ONZE TIPS
-Bewaar ten alle tijde ALLE bonnetjes die ze je geven! Je moet ze namelijk op de meest onverwachte momenten weer laten zien.
-De rijst wordt pas aan het einde van de maaltijd geserveerd en is bedoelt als maagvulling als de maaltijd niet voldoende was. Ze vinden ons dus raar omdat we het gelijk met ons vleesgerecht willen. Als je erom vraagt kun je de rijst eerder krijgen (als ze je begrijpen)
-Ook in dit land spreken maar weinig mensen Engels dus het point-it boekje kwam erg van pas.
- Neem een kladblokje mee naar het restaurant en vraag of ze de naam van het gerecht dat je net hebt gehad ( en lekker vond) voor je op willen schrijven. Makkelijk voor de volgende keer.
-Bestel in een restaurant 3 gerechten ( 2 personen). 1 of 2 van je verzamelde lijstje en een verrassings gerecht. Op deze manier kun je expirimenteren zonder risico's.
-Als je aan de medicijnen moet wees dan voorzichtig. Als je vraagt op iets als strepsils krijg je een doosje met super zware antibiotica. opletten dus!
-Vraag een goed slot mee als je een fiets huurt
-Een hardsleeper ( in de trein) is prima!
-Far East International Youth Hostel
90 and 113 tie shu xie jie, Xuan Wu district, BEIJING
dormrooms 45 Y(4.5 euro)/60 Y
tel :063018811-3118
de sfeer is geweldig, de locatie perfect in een echte "huton" setting. Goede douches en wc's, gebruik van keuken/koelkast en wasmachines. Trips voor zeer scherpe prijzen en internet ( en nog veel meer)
- Een leuk hostel in Chengdu is, Dragontown hostel
www.dragontown.com.cn
leuk, origineel pandje rond een binnenplaats. prima kamers voor 4 euro pp. het is niet overvol met westerse backpackers maar een mooie mix van bezoekers. Goed westers restaurant wat prettig is voor het ontbijt en 1 uur gratis internet.
- Het enige hotel dat dus een dormkamer heeft in Chonqing is:
Hui Xian Lou Hotel
De naam is iets anders dan die vermeld staat in de Lonely planet. Goede bedden voor 5 euro per nacht maar er zijn maar 6 bedden!!
- Hostel in Yangshuo:
Fawlty Towers hotel
Pantao road 32
www.yangshuo-fawltytowers.com
kamers tussen de 2 en 8 euro per nacht.
- GIDS: Ji Fan ( in Yangshuo)
Ze is echt een hele leuke gids en ze weet veel te vertellen.je kunt haar vinden bij hotel fawlty Towers of bellen (0)13647832485
-HONGKONG
Als je naar hongkong gaat vervalt je visum voor China. Wil je China weer in dan zul je dus in Hongkong een nieuw visum moeten kopen ( en toch beweert men dat Hongkong bij China hoort ?!?!?)
-Waarom in een heel smerig kamertje in het smerige citycenter slapen als je ook op een mooi eiland kunt pitten?
Winner holidays house
Wangtong village, silverminebay
Lantau island
prima kamer voor 10 euro op loopafstand van het strand

GESCHIEDENIS EN POLITIEK
Nu zijn geschiedenis politiek niet iedereens favoriete onderwerp om over te lezen maar ik ga er hier toch eventjes kort (voor zover dat mogelijk is) op in omdat het een uitleg geeft over oa de bijzondere status van Taiwan, Hongkong en Macau.

Het ontstaan van China:
De chinezen zeggen een geschiedenis van 5000 jaar te kennen.
De eerste dynastie, De Xia moet archeologisch nog bewezen worden maar vanaf 2200 tot 1700 voor Christus is bewijs aanwezig.

In de Zhou periode (1100-221 voor Christus) ontstond het Confucianisme en het idee "mandaat uit de hemel" waar het recht om te regeren werd gegeven aan de goede en niet aan de slechte of corrupte. Later vormde hieruit het Taoïsme met als idee dat de hemel zijn ongenoegen duidelijk maakte door middel van aardbevingen en overstromingen.

(221-207 voor Christus) was de periode van de Qin dynastie. Voor het eerst werden de chinezen samengevoegd. Er werd een standaard schrift geïntroduceerd en de Chinese muur werd af gemaakt.

Deze periode werd gevolgd door de Han dynastie (206 VC - 220 na Christus). Hier in waren veel militaire conflicten met 3 koninkrijken.

Tijdens de Sui dynastie (581-618) kwam er weer eenheid. Dit wordt ook wel eens de meest glorieuze periode van China genoemd. De chinezen kregen weer de macht over de zijderoutes. Boeddhisme werd groot in deze periode.

Tijdens de Song dynastie (960-1279) herleefde het Confucianisme en waren er stedelijke en commerciële revoluties. in de 13 eeuw had Marco Polo grote invloed op de groei van de handel.

Genghis kleinzoon Kublai Khan's Yuan dynastie (1206-1368) vestigde de hoofdstad die nu bekend is als Beijing.

De boeddhist Hongwu vestigde de Ming dynastie (1368-1644), met Beijing als noordelijke hoofdstad en Nanjing als zuidelijke hoofdstad.

Taiwan, Tibet, Hong Kong en Macau:

De Portugezen waren de eerste Europeanen die voet aan wal zette (1516). Een handelscentrum werd opgezet in Macau in 1557. Pas in 1790 kwamen er andere machten in de Chinese handel. De economie van China groeide door de handel in zijde en thee met de Engelsen. De Engelsen moedigde opium aanschaf door de chinezen aan en in 1840 waren de opium oorlogen in volle gang.

De vredesovereenkomst die hierna gesloten werd was in het voordeel van Engeland die Hong kong toegewezen kreeg.

China ging akkoord met de, door de Amerikanen voorgestelde, free-trade Open Door Policy. En alle koloniale verworven grondgebieden van China vielen al snel in handen van andere landen.

Vietnam, Laos en Cambodja gingen naar de Fransen, Birma ( nu Myanmar) naar de Engelsen en Taiwan naar Japan.

De eerste helft van de 20ste eeuw was chaos.

Verschillende politieke partijen ontstonden. de nationalistische partij (KMT) vormde ook een leger. Terwijl de sovjet in gesprek was met Chinese marxisten. Dit leidde tot de oprichting van de Chinese Communist Party (CCP) in 1921 door Chiang.

De hoop op samenwerking tussen CCP en KMT gingen teniet na de dood van Sun Yatsen. Hierna volgde verschillende communistische campagnes die gewonnen werden. Het aandeel van de KMT werd steeds kleiner.

In 1934 riep Moa zichzelf uit tot leider van de CCP.

De japanners maakte gebruik van de chaos in het land en vielen in 1931 Mancharia binnen. Tegen 1939 hadden ze een groot deel van oost China in handen.

Na WWII zat China in een burgeroorlog. Op 1 oktober 1949 richtte Mao de People's Republic of China (PRC) op, Terwijl Chiang vluchtte naar Taiwan. De verenigde staten bleven Chiang erkennen als leider van China.

De PRC begon als een natie in schulden maar in de jaren 50 groeide de economie en het vertrouwen. Het 5 jaren plan van landverdeling werd in werking gezet. Met als tragisch gevolg dat China Tibet ging "bevrijden" in 1959. Hierbij werden de spiritueel lijders van Tibet verdreven en werd er op grote schaal genocide gepleegd wat niet veel tibetanen overleefde.

Het volgende plan was "de grote sprong voorwaarts" waarbij de economie zich moest gaan meten met die van de westerse wereld. Na mis management en een paar natuurrampen trokken de Soviets hun financiële hulp terug.

De Cultural Revolution (1966-70) was bedoeld om de aandacht af te leiden van deze rampen en richtte zich op Mao's persoon met behulp van het Rode boekje. Universiteiten werden gesloten, intellectuelen vermoord en tempels vernield.

De politiek raakte verdeeld tussen “de gematigde” geleid door Zhou en “de radicalen” geleid door Mao’s vrouw, Jiang Qing. Na het overlijden van Zhou in 1976 kregen de radicalen de overhand. Hua Guofeng, Mao's verkozen opvolger, werd premier. Deze actie van Jiang Qing riep veel woede op bij een deel van het volk wat resulteerde in een protest op Tiananmen Square ( plein van de Hemelse Vrede). De gewelddadige beëindiging van dit protest leidde tot de verdwijning van Deng. Die voor deze protesten verantwoordelijk werd gehouden. In 1977 verscheen Deng weer op het toneel en begon een eigen tak van het CCP.

In de jaren die volgde kwam er meer en meer onrust. Ontevredenheid over de partij, corruptie, inflatie en de roep voor een democratie leidde tot demonstraties op Tiananmen Square ( plein van de Hemelse Vrede) in 1989. Een demonstratie die eindigde in een bloedbad.

Met de overdracht van Hong Kong en Macau aan China kwam het plan van dit land om een andere weg te bewandelen in beweging. Leider Jiang Zemin zette een nieuwe koers uit voor economische groei en haalde de Olympische spleen van 2008 binnen.

Het grootste obstakel tot het ideaal van “1 China” is Taiwan.

Taiwan werd weer onderdeel van de Chinese republiek nadat Japan was verslagen in WWII. Taiwan kan zich in de basis vinden in de plannen van China. Maar Taiwan heeft een eigen democratische regering en een sterke economie en is niet bereid dit zomaar in te leveren. Sinds het einde van de tweede wereldoorlog heeft Taiwan zich regelmatig de woede op de hals gehaald van China door succesvolle en zelfstandige stappen te zetten in de wereld economie en politiek. Deze acties werden met militair geweld van Chinese kant weer afgestraft. In 1995 kwamen de verenigde staten Taiwan te hulp met een gevechtsvloot.

In 2000 werd Chen Shui-bian gekozen als leider. Hij vecht voor een onafhankelijke republiek. China noemt sindsdien Taiwan een opstandige provincie.