welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Budget

Reizen kost geld. Maar hoeveel precies? En hoe kom je er aan?
Zo'n beetje de meest gestelde vraag.....direct of indirect......van mensen om ons heen was toch wel "waar doe je het van?" (de indirecte opmerking was altijd...Ik zou willen dat ik dat ook kon). Ons antwoord hierop is....sparen, sparen en sparen....en...Als je zou sparen kan je het ook! 

In januari 2003 overleed mijn vader. Hij riep altijd: "hier valt niets te erven" en toch bleek hij stiekem gespaard te hebben om iets achter te laten. Genoeg om een sluimerende droom aan te wakkeren. Ik wilde het geld niet op een spaarrekening zetten en door de jaren heen weg zien sijpelen en dan geen idee meer hebben wat ermee gebeurd is. Ik wilde zijn gespaar belonen door er iets mee te doen dat ik me mijn leven lang zal herinneren.
Tegenstrijdige gevoelens kwamen om de hoek kijken. Hoe kan je iets "leuks" gaan plannen als je nog zoveel verdriet hebt? Aan de andere kant was het een mooie afleiding en je beseft dat je misschien niet alle tijd van de wereld hebt om een reis te maken. Het leven is soms korter dan je verwacht. Al vrij snel besloten we het daarom ook niet uit te stellen en gewoon te gaan proberen. Mijn vader had ons leuk op weg geholpen maar er moest natuurlijk ook nog flink bij gespaard worden voordat we ook werkelijk lang op weg konden. Dit start kapitaaltje heeft me geleerd dat je met sparen en jezelf dingen ontzien overal ter wereld kunt komen.

Hieronder een stuk over HOE je aan geld komt. Daaronder een stuk tekst over HOEVEEL je nodig hebt (even scrollen)

(be)Sparen
Om aan een budget te komen is sparen de meest voor de hand liggende manier. Uiteraard kan het zijn dat je via een of andere loterij al aardig op weg geholpen wordt maar het is toch het meest waarschijnlijk dat je moet sparen. De erfenis had ons al aardig op weg geholpen maar zonder sparen waren we er niet gekomen.
De meeste mensen zullen wel een idee hebben hoe je moet sparen.
Sparen is simpel...in theorie...de uitvoering is soms wat lastiger en je hebt een gezond portie wilskracht nodig. Misschien verander je wel in iemand die je nooit had willen zijn ( een echte Hollander). Maar het is voor een goed doel! We hebben besloten om ons er niet voor te schamen en hier het een en ander uit de doeken te doen.

En nog even dit: Laat je niet ontmoedigen door "vrienden" die je onder druk zetten om dingen te gaan doen die jij te duur vind en je suf vinden omdat je op je geld let. jij weet waar je het voor doet en het zijn de zelfde vrienden die zometeen jaloers zijn op je reis en je komen vertellen dat ze zouden willen dat ze ook zo'n reis konden maken.
(lieve vrienden....hier bedoel ik jullie natuurlijk niet mee)

SPAREN:
Wij werken allebei. Voor Nederlandse begrippen heeft Jeroen een normaal inkomen en Rudi een inkomen dat aan de lage kant is ( 32 uur, dan krijg je dat). Maar samen kun je hier nog pittig mee sparen.(ook even om wat mensen uit de droom te helpen....we hebben dus geen TOP salaris....zoals velen denken dat dit nodig is om een lange reis te kunnen maken)

De eerste stap:
Ga aan tafel zitten en kijk wat je lasten zijn en je inkomsten. Alles wat je opzij kan leggen moet je automatisch over maken naar een spaarrekening. Doe je het niet automatisch dan moet je zeker weten van jezelf dat je niet onderweg gaat smokkelen waardoor het bedrag iedere maand lager wordt. En wees eerlijk....die kans is groot! En...alle extra's gaan direct naar de spaarrekening!: vakantiegeld, teruggave belastingdienst enz. al is de verleiding nog zo groot…

Overwerken. Soms moet het gewoon gebeuren maar gelukkig krijg je daarvoor betaald. Ik reken gelijk uit wat ik extra verdien en tel dat op bij wat ik die maand wilde sparen. Gelijk doorsluisen naar de spaar rekening dus.

Om aan nog meer geld te komen moet je:
BESPAREN!

Ga na wat je allemaal aan onzinnige lasten hebt en zeg dat zo snel mogelijk op. Je hebt niets aan een tijdschrift als je weggaat.

Maak een kasboek. Het klinkt super suf maar het geeft je heel snel een beeld van waar al je geld naar toe verdwijnt. Je wordt je bewuster van wat je uitgeeft en gaat dit dus automatisch minder doen.
Op reis is het ook heel praktisch om al je uitgaven op te schrijven zodat je de valuta en waarde van dingen snel leert kennen. Schrijf iedere dag op wat je uitgeeft en waar aan. Dit word snel routine en kost je dus nauwelijks tijd.

Leg voor je zelf vast wat je zwakke punten zijn en zet er een limiet op. Maak met jezelf de afspraak dat geen nieuwe kleding( moeilijk!!) mag kopen.
Wat moet je dan met die koop behoefte? Maak zo snel mogelijk een lijstje met spullen die je nodig hebt voor de reis en ga die aanschaffen als de nood hoog is.

Nooit meer leuke dingen doen!!! Sommige mensen denken dat dit het gevolg van sparen is. En dat klopt een beetje. Je kunt nog wel leuke dingen doen je moet alleen opzoek naar dingen die geen of minder geld kosten. Ook moet de frequentie naar beneden. Wijzelf vinden eigenlijk dat de leuke dingen daardoor leuker worden. Veel mensen om ons heen gaan meerdere keren per maand uit eten en kijken niet op of om. Voor ons is het iets " leuks doen" geworden.

Wordt koopjesjager! Wij hebben de prijzen van een aantal outdoor winkels naast elkaar gelegd en je verbaasd je erover hoeveel verschil er in zit. Uiteindelijk kwamen we meestal bij Perry sport en Bever uit. Zij hadden onderling soms prijsverschillen van tientjes voor hetzelfde product! (kijk maar op Meeneemlijst  )

Uitverkoop ligt ook voor de hand. Het is de moeite waard! Wij hebben bijna €300 bespaard bij het V&D prijzencircus! Je moet je wekker er voor zetten maar dan heb je ook wat. Koop zoveel mogelijk dingen aan het einde van het kampeerseizoen. Let ook op de speciale weken waar het tweede artikel de halve prijs is. Op deze manier zijn wij aan onze slaapzakken, luchtbedden en lakenzakken gekomen. Met de wat grotere uitgave scheelt dit een hoop.

Koken en boodschappen. Je kunt echt een vermogen besparen als je bewust boodschappen doet en vrijwel altijd zelf kookt.
- ga geen boodschappen doen als je honger hebt
- Lange Leve de Aldi en de Lidl!! koop je basis produkten daar en bespaar een fortuin!!!
- Koop groots. hoe groter de verpakking hoe goedkoper het product. denk aan rijst, pasta, suiker, etc
- 1 kilo kip is dus echt goedkoper dan 2 keer een halve kilo!!
- De vriezer voor alle die grote hoeveelheden...en voor als je teveel hebt gekookt
- 5 uur zaterdag middag. op de markt maar ook bij de bakker en de visboer gaat alles in de uitverkoop
- seizoen-groente

Airmiles en meer van dat soort spaarkaarten. Kijk eens na wat je zoal gespaard hebt en of je er iets nuttigs mee kan kopen. Rudi heeft nu een mooi compacte verrekijker! Je kan natuurlijk ook van je miles iets leuks doen waar je anders geen geld voor over zou hebben. Naar de bioscoop of het pretpark bijvoorbeeld.

Lidmaatschap van de bieb! Ga boeken lenen in plaats van kopen! Onze bieb heeft heel veel redelijk recente Lonely Planets. Dit is voor ons ook een goede manier geweest om te oriënteren welke we willen gaan aanschaffen en welke overbodig zijn.

Gratis bellen: zorg dat je binnen je gratis belminuten blijft! Met ons internet plus bellen kunnen we na 19.00 en in het weekend gratis bellen naar vaste lijnen. Verder kan je via www.detelefoongids.nl gratis bellen naar bedrijven.

Laat je haar groeien en stop met verven.....of koop een tondeuse. Ok, eerlijk is eerlijk. Rudi gaat nog wel eens naar de kapper maar Jeroen gaat onder de tondeuze en Rudi's haar word door Jeroen geverfd (ik heb verf voor 1.50 gevonden!).

Kamperen bij de boer als vakantie. Het is een beetje onzinnig om veel geld uit te geven aan een vakantie terwijl je binnenkort lang weggaat. Toch heb je wel behoefte aan dat vakantiegevoel. Wij gaan dan ook regelmatig in het weekend met een tentje weg. Het kost je ook nog eens geen vakantie dagen, je geeft minder geld uit dan op het terras en je hebt het gevoel dat je er helemaal uit bent geweest en begint dus weer fris aan je maandag.

Brood mee naar je werk. Als je een kantine op je werk hebt een daar altijd je lunch koopt hoef je maar 1 keer een week bij te houden wat dat kost en dan begrijp je wat ik bedoel. Ik heb op mijn werk een nieuwe rage gestart. Ik was de eerste met een broodtrommel en nu zie ik er steeds meer verschijnen.

 

VERKOPEN!!!

Kijk eens goed om je heen. Wat heb je nog nodig? en waar kan je een ander blij mee maken?
We hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat er sites als Marktplaats bestaan. Verder kun je briefjes ophangen op je werk en in de supermarkt. Een kraampje op de rommelmarkt of een gratis advertentie plaatsen.

Stripboeken.....We hadden er nog een stapel in een doos op zolder liggen. Rudi heeft een briefje op haar werk opgehangen en 87 euro mee verdient!!!.Jeroen heeft al heel wat LP's verkocht op Marktplaats. We hebben een TV verkocht. etc.

REISBUDGET

Je moet natuurlijk wel een idee hebben waar je heen wilt en hoe lang. Dit maakte het schatten van het budget knap lastig want we hadden meerdere opties in ons hoofd. Zuid oost Azië, Australië en Nieuw-Zeeland stonden wel zo'n beetje vast.
Ook niet onbelangrijk. Wat valt er onder je budget??? Alle kosten vooraf? Wat we nodig hadden voor Zuid-Afrika, tellen we dat mee of niet??? Alleen de kosten onderweg?? Ga je veel extreme dingen doen?

Wij hebben ervoor gekozen om de kosten vooraf "los" te zien van "het budget". Uiteraard hebben we de kosten wel bij gehouden en afgetrokken van het bedrag wat we beschikbaar hebben. Als wij het dus over "budget" hebben bedoelen we geld dat we onderweg nodig hebben.

Er zijn nogal wat stelregels:
-Zo schijnt het dat je ongeveer moet rekenen met ± € 500 per persoon per maand in Azië en ± € 1000 per persoon per maand in Australië en Nieuw Zeeland. Wij zouden dan uitkomen op zo'n € 41.000 ?!?!(1 jaar weg)
- Een wereldreis zou ongeveer € 45 per persoon per dag kosten (inclusief reizen door noord en zuid Amerika). Als we uitgaan van een jaar dan kom je dus op € 32.850.
-Een oud klasgenoot is op dit moment onderweg en die verwacht € 60 per dag met z'n tweeën te besteden. Dus € 22.000 voor een jaar.

Al met al hebben we eigenlijk nog steeds geen idee. We gaan gewoon kijken hoever ons budget ons brengt. Waarschijnlijk hebben we € 30.000 beschikbaar. Voor alles wat te maken heeft met de reis vanaf de dag van vertrek. (dus ook alle tickets).

Update
Onderweg hebben we de REISKOSTEN bij gehouden.


VOORBEREIDINGSKOSTEN DEEL 1

vaccinatie kosten:
Eigenlijk zouden we sowieso € 229 pp kwijt zijn geweest voor Zuid-Afrika waardoor de rekening voor de wereldreis uitkomt op € 97 pp.

Malaria tabletten
Rudi heeft andere tabletten voorgeschreven gekregen dan Jeroen ivm een niet perfect werkende lever. Rudi komt dus op 59 tabletten Malarone en dat kost € 156.88 (=€ 2.65 per tablet). Jeroen krijgt 30 tabletten Malarone voor €79.66. Het andere recept van 24 tabletten Nivaquine en 98 tabletten paludrine kostte €26.28.

spullen
We hebben een poging gedaan bij te houden wat we hebben uitgegeven en bespaard. In de uitgebreide meeneemlijst kan je dat per artikel terug vinden.

TOTAAL
Wat zou het kosten als je alles moest aanschaffen:€4556.93
Wat hebben wij uitgegeven:€2731.17
wat waren we kwijt voor de vakantie naar Zuid-Afrika:€782.10
Wat waren we kwijt voor de wereldreis:€1949.04
(Wat zou alles kosten zonder camera en Ipod:€2983.98)
(Wat hebben wij uitgegeven zonder camera en Ipod:€1638.17)

per onderdeel kom het neer op het volgende:
Zakken en tassen
Wat zou het kosten als je alles moest aanschaffen:€550.07
Wat hebben wij uitgegeven:€308.16
wat waren we kwijt voor de vakantie naar Zuid-Afrika:€185.76
Wat waren we kwijt voor de wereldreis:€121.40

Kleding
Wat zou het kosten als je alles moest aanschaffen:€1403.52
Wat hebben wij uitgegeven?€757.93
wat waren we kwijt voor de vakantie naar Zuid-Afrika:€424.93
Wat waren we kwijt voor de wereldreis:€333.00

slapen
Wat zou het kosten als je alles moest aanschaffen:€264.75
Wat hebben wij uitgegeven:€186.77
wat waren we kwijt voor de vakantie naar Zuid-Afrika:€56.77
Wat waren we kwijt voor de wereldreis:€130.00

toiletspullen
Wat zou het kosten als je alles moest aanschaffen:€215.63
Wat hebben wij uitgegeven:€127.63
wat waren we kwijt voor de vakantie naar Zuid-Afrika:€43.57
Wat waren we kwijt voor de wereldreis:€84.06

papierwerk/geld
Wat zou het kosten als je alles moest aanschaffen:€116.99
Wat hebben wij uitgegeven:€108.99
wat waren we kwijt voor de vakantie naar Zuid-Afrika:€9.99
Wat waren we kwijt voor de wereldreis:€99.00

nuttige dingen
Wat zou het kosten als je alles moest aanschaffen:€186.04
Wat hebben wij uitgegeven:€56.70
wat waren we kwijt voor de vakantie naar Zuid-Afrika:€29.08
Wat waren we kwijt voor de wereldreis:€27.62

Gezondheid
Wat zou het kosten als je alles moest aanschaffen:€70.59
Wat hebben wij uitgegeven:€32.99
wat waren we kwijt voor de vakantie naar Zuid-Afrika:€31.00
Wat waren we kwijt voor de wereldreis:€1.99

fotografie/apparatuur
Wat zou het kosten als je alles moest aanschaffen:€1572.95
Wat hebben wij uitgegeven:€1093.00
wat waren we kwijt voor de vakantie naar Zuid-Afrika:€0.00
Wat waren we kwijt voor de wereldreis:€1093.00

boeken
Wat zou het kosten als je alles moest aanschaffen:€135.39
Wat hebben wij uitgegeven:€41.50
wat waren we kwijt voor de vakantie naar Zuid-Afrika:€0.00
Wat waren we kwijt voor de wereldreis:€41.50

om weg te geven
Wat zou het kosten als je alles moest aanschaffen:€41.00
Wat hebben wij uitgegeven:€17.50
wat waren we kwijt voor de vakantie naar Zuid-Afrika:€0.00
Wat waren we kwijt voor de wereldreis:€17.50

WERELDREIS DEEL 2

Wij kwamen terug van onze wereldreis DEEL 1 (zoals we het zelf dus noemen) en hadden nog geld in ons reisbudget potje zitten. Op zich is dit niet vreemd want we hebben de reis vroegtijdig afgebroken. Dit geld is gelijk geparkeerd op een spaarrekening met een lekkere hoge rente en we zijn zo snel mogelijk weer gaan sparen.

SPAREN:
Zoek een bank uit met een goede rente op de spaarrekening!! wij zijn zeker een maand op reis geweest van de rente alleen!

Om te kunnen sparen voor onze deel II van de reis hebben we het nog strakker aangepakt.
We wonen nu samen dus dat is 1 huur minder. We wonen op een inieminie flatje voor een hele lage huur. Dit is deels een bewuste keuze. Aan huur geven we met z'n tweeën nu minder uit dan voor de reis per persoon!. En ja, het is even wennen op 3 hoog met 1 slaapkamer ipv de eengezinswoning met tuin. Maar we blijven hier toch maar een jaartje ofzo

We hebben nog steeds geen auto voor de deur.....wat natuurlijk een smak geld scheelt. We hebben periodes gebruik gemaakt van Greenwheels. http://new.greenwheels.nl. veel goedkoper dan zelf een auto voor de deur hebben en goedkoper dan huren! update juli 2006 Ondertussen wel een auto voor de deur. Ivm met de kuur en de vele bezoekjes aan het ziekenhuis geen zin om afhankelijk te zijn van de mensen om ons heen. We hebben dus een camperbusje uit 1987 gekocht. kunnen we er ook mee kamperen bij de boer !.

Andere vaste lasten houden we zo laag mogelijk door goed rond te shoppen. Zo hebben we nu internet plus bellen en digitale TV voor ongeveer de helft van ons vorige pakket. Ok, de TV heeft dus niet alle kanalen maar na 22 maanden geen TV kan het ons niet veel meer schelen. Ook hebben we nog maar 1 TV. Dat is goedkoper.

Voorbereidingskosten.

vaccinatie kosten:
We hebben beide de BuikTyphus opnieuw moeten halen. We hebben dit bij de huisarts gedaan en betaalde €17.30 voor de spuit en € 9.- voor het consult. Overigens word dit vergoed door onze ziektekosten verzekering

Malaria tabletten:
Ik heb voor Borneo en Laos malaria tabletten gehaald bij de GGD. In totaal had ik er 58 nodig en dat koste €170,-
En ook die worden vergoed!

spullen
Tijdens wereldreis deel 1 hebben we natuurlijk al het meeste aangeschaft.

We hebben een poging gedaan bij te houden wat we hebben uitgegeven en bespaard voor reis deel 2.
In de uitgebreide meeneemlijst deel 2 kan je dat per artikel terug vinden.

Reisbudget

In Februari 2007 heeft Jeroen besloten niet mee te gaan op wereldreis. Ik ga wel een paar mooie reizen maken en Jeroen gaat proberen er ook twee met mij te maken. Ons reisbudget op dat moment hebben we dus opgedeeld en we zijn blij dat we al die tijd hebben bijgehouden wie wat had ingelegd zodat we daar nu absoluut geen onduidelijkheid over hebben en er dus ook geen ruzie over kan ontstaan.
Hoeveel ik te besteden heb weet ik nog niet precies. Er moet nog wat gespaard en ook wat terug betaald etc etc.

Hieronder hou ik voor mezelf een beetje bij wat ik denk uit te gaan geven. Dus het is puur gok werk.
Kijk bij reiskosten deel 2 om te zien wat ik werkelijk heb uit gegeven

geschat budget/kosten

 

Waarheen Hoe lang reiskosten dagbudget bijzonderheden
Manchester 5 daagjes vlucht=€89 €20 op bezoek bij Sophia dus bijna geen kosten
maastricht lang paasweekend   €100  
Jordanie 8 dagen € 829 € 40 groepsreis met Shoestring
Thailand 3 weken vlucht=€ 498 € 15  
Barcelona 8 dagen vlucht=€ 168 € 50 pp  
Frankrijk 6 weken werken € 0.00 € 0.00 ik hoop minder uit te geven aan eten dan ik verdien maar ik weet dat dit lastig kan zijn
Londen 2 dagen € 18.00? €50  
roundtheworldticket   €2000.00   incl alle tax
LA / Mexico   € 400   voor de vlucht
USA 17 dagen   €60  
Mexico, Belize en Guatamala 5 weken   € 40  
Fiji 12 dagen   € geen idee  
Azie 9 weken   € 20