welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

11 jaar samen

21 en 22-6-2013, Rio de Janeiro

De groep is vandaag op citytour. Wij gaan onszelf vermaken.
Eerst een heel klein beetje uit slapen. Om 9.00 stappen we de deur uit. Het ziet er nogal heiig uit dus we twijfelen of het zin heeft om naar de twee uitzichtpunten te gaan. Te weten: De suikerberg en het Christusbeeld.
Eerst maar eens een stukje het centrum in. De kathedraal van Rio is de meest moderne die we ooit gezien hebben. Een grote betonnen kegel die nog het meest weg heeft van een kaas rasp. De vierkante openingen in de muur zorgen voor licht en "frisse" lucht. Maar omdat er geen glas in zit klinkt het in de kathedraal alsof je op een snelweg staat. Ik associeer kerken met stilte dus dit is een gekke gewaarwording.
Tussen al het beton zitten een paar mooie moderne stukken glas in lood raam.

In het centrum komen nog langs een paar mooie oude gebouwen en levendige pleintjes. De lucht lijkt helemaal open getrokken dus besluiten we naar het Christusbeeld te gaan. We nemen de metro naar halte Largo de Marchado en dan bus 580 naar de trem de Corcovado. Corcovado is de naam van de berg waar het Christusbeeld op staat. En de berg ligt, samen met een stel andere bergen, midden in de stad. Ze staan nog vol met regenwoud en zijn een Nationaal park.
De tram gaat zo steil omhoog dat je uit je stoeltje glijdt. Het is nog best een lange rit door het weelderige groen. Met af en toe een adembenemend uitzicht op stukken Rio en af en toe een aapje.

Jezus vraagt aandacht maar het uitzicht misschien nog wel meer. Van boven gezien is Rio een mooie stad.
Het Jezusbeeld is overigens ook een mooi beeld. En iedereen ligt letterlijk aan zijn voeten. Plat op de rug om een foto te maken van iemand die met gespreide armen voor het beeld staat. Al die mensen op de grond is een grappig gezicht.
We lunchen met het beste uitzicht ooit! ( nou ja...1 van de beste). Vanaf de berg zien we de stranden en het nationaal hippisch-centrum.
Om half 3 staan we weer aan de voet van de heuvel. Naar de suikerbroodberg gaan lijkt ons een beetje overbodig. We hebben al een goed zicht op de baai gehad en het weer is niet goed genoeg voor heldere foto's
We gaan naar Flamingo beach om vanaf daar een mooi zicht te hebben op de suikerbroodberg.
Sowieso altijd al mijn moto: "bergen zijn mooier als je ze vanaf een afstandje bekijkt. Als je er op gaat staan zie je ze niet".

We lopen in ongeveer een uur terug naar het hotel en storten ons op bed om onze voeten rust te geven.
In de avond gaan we met de hele groep naar een Samba Club. Rio Scenarium is werkelijk een prachtige club. Drie panden met verschillende verdiepingen zijn van binnen aan elkaar gekoppeld. Door gebroken muren maken dat je van ruimte naar ruimte kunt lopen. Er zijn heel veel tafels en heel veel klanten maar het voelt niet zo. De inrichting is gezellig bruin met in iedere hoek weer een andere verzameling oud spul. In onze hoek hangen een serie oude kinderwagens aan de muur. Ergens anders zijn dat fietsen, spiegels, apothekerskasten of klokken.
Wij zitten op de eerste verdieping en benden speelt er een bandje lekkere muziek waarop gedanst kan worden.
Het is een pracht plek waar we zonder hulp van reisbegeleider Anke nooit terecht waren gekomen. Anke: Dank voor een zeer geslaagde laatste avond!

22-6-2013
Het is de laatste dag van de reis en we hebben nog een paar uur vrij te besteden in Rio.
Ons hotel ligt aan de voet van de wijk Santa Teresa. En dan ook letterlijk aan de voet van de wijk want je moet flink de berg op om er te komen. In deze wijk lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Aan niets merk je dat je in een grote stad zit. Geen hoogbouw, geen nieuwbouw en nagenoeg geen verkeer. 
Het is nog vroeg op de dag dus de gezellige sfeer van winkeltjes, galerietjes en kleine cafétjes gaat aan ons voorbij. Er is namelijk nog niets open. Op een klein theetentje na waar we geniale chocoladebrownie eten bij koude thee.
Als het zweet van de halve bergbeklimming is opgedroogd sjokken we de berg weer af. In de wijk Lapa lopen we nog even langs het marktje en dan terug naar het hotel om ons klaar te maken voor de vlucht naar huis.

Het zit er op. Argentinië, Paraguay en Brazilië in vogelvlucht!

 vorig verslag

 volgende verslag