welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Op fietse

22-4-2-13, Berlijn

Ons appartement zit vlak bij het enorme park Tiergarten. We wandelen door een stukje richting een fiets verhuurder. Je komt hier langs de dierentuin en daar mag je als parkbezoeker ook gewoon van mee genieten. Ze hebben een aantal verblijven richting het park gericht. Leuk voor de mensen die geen geld over hebben.
Er is ook een meer met een een biergarten en roeibootjes. Maar het is wat vroeg voor een biertje.

Op onze hippe fietsen rijden we door het enorme park. Op een bankje genieten we van ons afhaal ontbijtje.
Er staat een enorm standbeeld op een enorme pilaar in het midden van een enorme rotonde. Dus die gaan we eerst van dichtbij bekijken. Dan fietsen we langs een paar standbeelden en perkjes richting het monument voor de omgekomen homoseksuele.
Bij een standbeeld van wat componisten staan foto's van hoe het park er uit zag na de oorlog. Er stond werkelijk geen boom meer. Maar ook nog rond de tijd dat de muur er stond was een deel van dit park nagenoeg een slagveld.  Dat in die paar jaar daar nu weer een volwaardig park staat is wel bijzonder.

We gaan nog een keer terug naar het holocaust monument omdat het indrukwekkend is en we er even rustig doorheen willen lopen. Ook hopen we het museum te bezoeken....maar dat blijkt vandaag gesloten :-(
Bij Checkpoint Charlie pikken we de route van de muur op. Er loopt een lijn door Berlijn waar hij gestaan heeft en wij fietsen hem af. En dan kom je op bijzondere plekken. Er is in een wijk zelfs nog een deel waar ze niets hebben gedaan met het braakliggende terrein dat tussen de muren lag. Hoewel op veel plekken je niet duidelijk ziet wat Oost of West was zie je hier toch overduidelijk sovjetflats.
We komen langs een groot krakersbolwerk als we op weg zijn naar de East Side Galery. Dit is een deel van de muur dat door kunstenaars is bewerkt. Met de fiets zijn heeft wel voordelen want het is 2,5 kilometer lang. 
We fietsen op ons gemakje langs alle kunstwerken. Mooi om te zien hoe iedereen weer een andere invulling geeft aan het thema.

We fietsen richting Alexanderplatz. Maar dat is gewoon een grote lap asfalt met winkelcentra er om heen dus fietsen we snel door naar het charmantere Hackescher markt waar we gister ook al een stukje door heen zijn gelopen. Op een pleintje zit een Thais restaurantje dus we laten ons verleiden tot een Masamancurry als lunch. Geen straf!!
Daarna lopen we de wijk Spandaur vorstadt in. We nemen nu wat andere straatjes en kijken binnen bij een paar winkeltjes. Het is dat we alleen handbagage mee mogen nemen anders had ik in de retrowinkel een ouderwetse groene telefoon met hoorn en draaischijf mee genomen!
Aan het einde van de middag fietsen we een leuke route terug. We steken museumeiland over en volgende de loop van de rivier De Spree. Zo rij je achter de Reichstag langs, kom je langs strandbarretjes, de moderne (mooie) overheidsgebouwen en het Haus der Kulturen der Welt.
En dan ben je aan de bovenkant van het immense park Tiergarten. We fietsen nog even snel langs Schloss Bellevue en steken danhet park door naar huis.

's avonds fietsen we naar de wijk Schöneberg in om een restaurantje te zoeken. Het is koud en we hebben na de lunch niet zo heel veel honger. Na de halve wijk te hebben doorkruist op zoek naar een leuk eettentje komen we weer terug in de eerste straat. Zal je altijd zien.

vorige verslag

volgende verslag