welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

 Langs de Muur

21-4-2013, Berlijn

Vandaag gaan we langs een aantal hoogtepunten van Berlijn lopen met een gids. Om 10.00 staan we bij de verzamelplaats naast de dierentuin. Vanaf daar pakken we de trein naar Hackeschermarkt waar de andere helft van de groep staat te wachten.
Onze gids Jared stelt zich voor en dan kunnen we op pad. Via de tvtoren, het gemeentehuis en de kerk lopen richting museumeiland. Jared verteld met name veel leuke wetenswaardigheden. Vooral hoe de bewoners van Berlijn de gebouwen hebben ervaren. Dan het monument ter nagedachtenis van een ieder die gestorven is tijdens een oorlog. Hierna de Humboldt universiteit en de plek van de boekverbrandingen. Er staat trouwens wel heel veel in de steigers. Berlijn is een halve bouwput.

Op het plein Gendarmenmarkt is er een plaspauze. Dit is het mooiste plein van Berlijn. 3 oude panden omringd door relatieve nieuwbouw. Dat ziet er een beetje gek uit. Wat we wel verrassend vinden is dat alle bezienswaardigheden in voormalig Oost liggen. Checkpoint Charly is de volgende stop. De hele geschiedenis van de muur is bizar. Zeker als je hoort wat voor impact dit op bepaalde individuen heeft gehad. Je zult een avond uit gaan en je kind bij een babysitter achter laten en een paar uur later staat er een muur en kan je nooit meer terug.

Via het Trabantjes museum lopen we naar een stuk waar nog een deel van de muur staat. Daarna stoppen we bij een veldje tussen een stel oude flats. Hier lag de bunker waar Adolf Hitler zelfmoord pleegde. Vlakbij ligt het monument ter nagedachtenis van de omgekomen joden.
Een groot plein met betonblokken. Verschillende hoogtes maar in strakke rijen. Erg indrukwekkend. In het midden ga je "kopje onder". Dat werkt bevreemdend. Je bent gelijk het contact met de omgeving kwijt. Mooi!

Brandenburgertor en de straat Unter den Linden zijn het eind punt van de wandeling.
Bij Unter den Linden had ik een wat romantischer voorstelling. Dit is een enorm brede straat met grote panden en ik zie geen bomen ?!?!

We nemen de metro naar Hackeschermarkt en lopen daar de wijk Spandauer vorstadt in.  Op een leuk klein pleintje gaan we lunchen. Op het terras in de zon met uitzicht op wat lentebloesem.
Deze wijk straalt veel creativiteit uit. Veel mooie graffiti, gekke dingen op gevels en indrukwekkende portretten van verdiepingen hoog. Het leuke aan deze buurt zijn de binnenplaatsjes met als mooiste de Hackesche höfe. Op de hofjes zitten creatieve winkeltjes met handwerk en design.

Langs de rivieren zitten "strandjes". Het is nog wat vroeg in het seizoen maar het is leuk om in strandstoelen even uit te rusten. In Berlijn weten ze hoe je moet genieten!

 vorig verslag

 volgende verslag