welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

BEESTEN

Slangen, Spinnen, Haaien, Mieren, Teken, Schorpioenen, Bloedzuigers, Leeuwen, Buffels, Muggen, Krokodillen, Kwallen, Vissen enz

Sommigen zien de aanwezigheid van deze dieren als een reden om niet naar bepaalde landen te gaan.
Rudi behoort ook tot die mensen maar heeft voor deze gelegenheid haar kop maar in het zand gestoken en mompelt in trance "slangen bestaan niet…". Wij gaan er dan ook zeker weten, GEEN tegenkomen! Zo! En met die instelling komen we er wel.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de totaal overbodige angst van Jeroen voor paarden?! Die zijn niet eens giftig?!?! Afijn, ieder zijn eigen fobie.

Het is namelijk ontzettend jammer als je je laat leiden door angst want als je je gezond verstand gebruikt is er geen enkele reden voor.

SLANGEN
Een slang zal meestal voor je vluchten. Behalve die rottige pofadder in Afrika. Die vertrouwt op zijn schutkleur. Helaas doet ie dat terecht dus wil het wel eens gebeuren dat je heel dicht bij komt zonder dat je dat door hebt. Je ziet hem namelijk niet!!! En dan vind ie het toch niet grappig en haalt naar je uit. Niet de giftigste slang maar wel de slang waar men het meest door gebeten word ( in delen van Afrika)

Van alle slangenbeten vindt 90 procent op of onder de enkel plaats. Er schijnen trouwens maar 3 mensen per jaar te sterven aan slangen beten per jaar in Australië. Het slangen continent! Dus dat valt te overzien

Wat moet je NIET doen?
Door hoog gras lopen zonder bescherming van je enkels
Niet in gaten en holen zitten porren
Geen vinger stoppen in de mond van een dode slang! Ook dood hebben ze nog een bijtreflex ( en gif)

Wat moet je WEL doen?
Laten merken dat je er bent. In je handen klappen of stampen op de grond met hun voeten of een stok.
Hoge schoenen aan die je enkel bedekken
Eerst op een boomstronk stappen en dan er pas overheen i.p.v. ineens erover.
In je slaapvertrek dingen hoog hangen en schoenen ondersteboven hangen.. en alles goed uitschudden

EHBO BIJ SLANGEN BETEN
Pressure & Immobilisation Techniek
Bedenk dat niet alle slangen giftig zijn en een gifslang maar in de helft van de gevallen echt gif spuiten en vaak lang niet een volle lading !Het kan dus zijn dat je door een giftige slang bent gebeten maar geen gif in je hebt.
Hieraan denken houdt je kalm.
Hou de gebeten plek ONDER de hoogte van je hart.
Haal de kleding rond de beet niet weg.
Begin onder de wond te verbinden en zo omhoog
Bij beten in de arm dus vanaf de vingers richting de schouder.
Verbind het liefst de hele ledemaat.
Breng een spalk aan.

Leg de patiënt zo mogelijk neer om de bewegingen te minimaliseren. Hou zo mogelijk het hart boven de beet.
Haal het verband niet los.
De behandelend arts zal beslissen wanneer het verband eraf mag.

NIET DOEN BIJ SLANGEN BETEN
Je mag de beet NIET afwassen of gif wat op de huid ligt verwijderen.
Op de huid is het spul onschadelijk en zal later moeten dienen om de slang te identificeren.
Maak GEEN snee in de wond.Geef NOOIT aspirine. Breng NOOIT ijs aan.
Ga NOOIT de slang vangen. Hoewel dit wel de handigste manier is om erachter te komen welk gif je in je hebt… is de slang dood, neem hem dan mee (Een dode slang kan door een bijtreflex nog gif injecteren !!!)

SPINNEN EN SCHORPIOENEN
Over het algemeen zullen spinnenbeten zelden dodelijk zijn. Maar het is zaak tijdig medisch hulp in te winnen. Wel zijn ze erg pijnlijk. Hetzelfde geldt voor schorpioenen, normaal niet dodelijk, wel pijnlijk.

Wat moet je NIET doen?
Kijken of ie bijt
Zomaar in je schoenen stappen 's ochtends.

Wat moet je WEL doen?
Alles uitschudden!
Even de wc bril van onder en boven inspecteren op beestjes

MIEREN
Ook mieren bijten en dat doet pijn.

TEKEN
en tekenbeet voel je niet. En dat is nu juist het probleem. Sommige dragen namelijk wel een ziekte bij zich die dodelijk kan zijn. Deze kan je trouwens ook in Nederland oplopen. Zuid-Afrika heeft zijn eigen variant. Niet dodelijk maar wel heel vervelend. Probeer jezelf regelmatig te controleren als je door de natuur hebt gewandeld. Vraag desnoods iemand anders te kijken op plekken die je zelf niet kan zien.

EHBO BIJ TEKEN
Verwijder de teek met een speciale tekentang.

Het kan ook met een pincet maar knijp z'n lijf niet fijn. Je moet 'em op de juiste manier verwijderen!
Breng een ontsmettend middel aan.
Na verwijdering moet je een ontsmettingsmiddel aanbrengen, alcohol (sterke drank in nood voldoet ook) of jodium.

Merk de plek met een pen of viltstift. Kijk of de plek binnen 24 uur rood wordt, zwellingen vertoont of gaat jeuken. Zo ja zoek dan een dokter op! Bij koorts hetzelfde en ook als het niet lukt de teek te verwijderen

MUGGEN
Er zijn heel veel soorten muggen en heel veel soorten ziektes die ze overbrengen
Niet allen malaria maar ook dengue fever ( knokkelkoorts). Tegen malaria kan je van alles slikken maar tegen dengue helpt alleen heel goed smeren met Deet. Het is een mythe dat muggen alleen in de avond actief zijn. Dit geld voornamelijk voor de malariadrager maar de Dengeu drager is juist in de ochtend het actiefst. Volgens de GGD voelen muggen zich aangetrokken tot donkere kleding dus daar kan je rekening mee houden. Muggen prikken trouwens dwars door dunne broeken en sokken heen! Het helpt wel om je broek in je sokken te steken en zoveel mogelijk te bedekken. Hoe ruimer de kleiding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen. Een klamboe is een must. Er zijn mensen die adviseren om hem in azie te kopen omdat ze daar veel voordeliger zijn. Wat wij gaan doen weten we nog niet.
Als je hier een klamboe koopt moet je kiezen voor een geïmpregneerde met hele kleine mazen. Je schijnt ook een spuitbusje te kunnen kopen met impregneer spul omdat de werking na verloop van tijd vermindert
Het impregneren voorkomt dat als je tegen het net zit, de muggen er doorheen steken.
Muggen hebben verder een hekel aan tocht dus zet die ventilator aan en ze hebben een hekel aan rook, je kan onderweg waarschijnlijk overal van die wierook stokjes of spiralen kopen.

VLIEGEN
Vliegen zijn overal en je kan er echt gek van worden. Vooral als ze in je neus willen kruipen. Als je het type bent dat zich gek laat maken kan je proberen ze te weren van je hoofd door een netje over je hoed heen doen. Misschien niet charmant maar wel effectief. Ik heb een groene camouflage netje gekocht voor weinig ( ik weet niet meer hoeveel) en die gaat mee.

BLOEDZUIGERS
Het zijn beestjes meestal zo groot als een worm alleen wat donkerder van kleur. Als je 'm verwijderd dan zal er altijd wat bloed van jezelf te zien zijn. Schrik daar niet van. Voor zover ik weet zijn ze niet schadelijk maar klinkt het alleen vies.

HAAIEN
Wat moet je NIET doen?
Niet plassen in de zee! Dat trekt haaien aan.
Niet bloeden in zee! Spreekt voor zich. Dus ook niet zwemmen als je ongesteld bent.

Wat moet je WEL doen?
Zwem weg met krachtige slagen, anders denkt de haai, dat je een gewonde vis bent. Mocht de haai aanvallen probeer dan met je benen op zijn snuit te trappen. Als je toch gegrepen wordt probeer de ogen te raken, meerdere mensen zijn zo met succes ontsnapt.

KROKODILLEN
Een krokodil behoort tot de diersoorten die eventueel best eens mens willen proeven
De beesten zijn ECHT gevaarlijk.Let op de waarschuwingen en vraag aan de lokale bevolking

Er bestaan zoet- en zoutwater krokodillen. De zoetwater krokodillen zijn niet uit op mensen. Ze zullen je niet snel aanvallen tenzij geprovoceerd of gestoord tijdens het eten. De zoutwater krokodil is een ander verhaal. Hij grijpt je en maakt een 'death roll'. Het is heel simpel om niet gepakt te worden: kom niet dicht bij water. Het zal ook nergens nodig zijn dit te doen. Zoutwater krokodillen zijn tot zo'n 350 kilometer landinwaarts gesignaleerd. Om de verwarring groter te maken: zoutwater krokodillen komen ook voor in zoet water!!

CONE-SHELLS
Hier is zo'n gouden tip die je nooit uit jezelf zou kunnen weten.
Ijshoorn vormige schelpen zijn gevaarlijk !
Hij injecteert een verlammend gif als je 'm oppakt.

KWALLEN
De Australiesche yellyfish of stinger zijn waard om voor te waarschuwen. In de wateren van Australië vindt je enkele maanden per jaar de box yellyfish. Een levensgevaarlijke kwal tot wel 6 kilo zwaar met meterslange tentakels. Het beest is transparant in het water en daarom moeilijk te zien.
Let op de waarschuwingen bij elk strand en zorg ervoor dat je precies weet in welk seizoen ze waar voorkomen !

De box yellyfish is een van de gifstige beesten ter wereld!

OMGANG MET ANDERE WILDE DIEREN
Ook al heb je een beest al honderd keer in een kooitje gezien in het wild is het toch iets anders. Natuurlijk wil je niet dat een hongerige leeuw jou als lunch ziet. Maar hoe voorkom je dat? Stap niet uit het safaribusje! Draag geen parfum en maak zo min mogelijk geluid als ze jou eenmaal hebben gezien. Als ze vlak langs je safaribusje lopen is zelfs het maken van foto's een taboe omdat het geklik van de camera's de dieren kan irriteren
Vergis je niet in de grote van het beest. Dit zegt niets over het gevaar dat je loopt. Onderschat zwijnen, bavianen en koe-achtige niet!
Het is belangrijk de wilde beesten absoluut niet te voeren. Dit geldt voor alle wilde dieren.
Als het al niet schadelijk voor je eigen gezondheid is dan is het dat wel voor het dier