welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Landeninfo Australië

WAT HOPEN WE TE ZIEN EN DOEN:
januari 2004 We hopen 4 weken mee te gaan doen aan een project van conservationvolunteers. Deze organisatie is misschien wel te vergelijken met staatsbosbeheer en natuurmonumenten. Daarnaast willen we duiken en/of snorkelen in The Great Barrier reef, Sydney verkennen, heel veel dieren zien zoals de kangaroes en koala's. Een mega lange vrachtwagen ( roadtrain) tegenkomen. Misschien wel digeridoo leren spelen, meer te weten komen over de aboriginal cultuur en historie, naar Frasier island en misschien ook nog Uluru bekijken. En dit is een deel van ons wensen lijstje! Het is een enorm land en hopelijk hebben we tijd genoeg om alles te zien ( waarschijnlijk niet...)

WAT HEBBEN WE GEDAAN:
Update: september, oktober en november 2005
Op de een of andere manier hebben we afgezien van het vrijwilligerswerk met de Conservationvolunteers maar we weten zelf eigenlijk niet meer waarom. In plaats daarvan hebben we een camperbusje gehuurd via www.wickedcampers.com en zijn drie maanden lang door Australie gereden.
Bij de reisverhalen kan je meer lezen.

KLIMAAT:
De seizoenen in Australië zijn tegengesteld aan die van het Noordelijk Halfrond. De lente duurt van september tot november, de zomer van december tot februari, de herfst van maart tot mei en de winter van juni tot augustus. De seizoenen zoals we die in Europa kennen zijn alleen in het zuiden duidelijk aanwezig.
December tot februari(zomer) kan oncomfortabel heet zijn in het hele land. In het noorden is het regenseizoen en dan is er een hoge luchtvochtigheid en de zee zit dan vol met de box jellyfish. in het zuiden is het prima strand weer.
Van juni tot augustus koelt het in het noorden wat af en droogt het een beetje op. De herfst en lente zijn de beste tijden om het land te bezoeken.
Door zijn ligging heeft Australië voor het grootste gedeelte een subtropisch klimaat. Alleen in het uiterste noorden heerst een tropisch klimaat.
Het Noorden kenmerkt zich door droge, hete zomers en zeer natte winters. Van oktober tot eind november loopt het zogenaamde 'vroege stormseizoen'. De luchtvochtigheid neemt dan al toe, maar de neerslaghoeveelheden vallen nog erg mee. December en januari is de tijd van de 'vroege moesson', dan kan het al heel nat zijn, maar er komen ook nog droge periodes voor, afhankelijk van de passaatwinden.
Februari en maart is de tijd van de 'late moesson', die gepaard gaat met zeer zware regenval. Het 'late stormseizoen' van april en mei kenmerkt zich door sterke windstormen. In juni en juli is het klimaat zeer aangenaam in met de laagste luchtvochtigheid en een dalende temperatuur. Heet en droog is het in augustus en september. De zwaarste buien komen in de buurt van Darwin voor, in het uiterste noorden van Australië. In de regentijd komen er ook regelmatig cyclonen voor, gemiddeld ca. vijf per jaar. Gemiddeld valt hier ca. 1470 mm neerslag. Mount Bellenden Ker in het Bellenden Ker National park in het vruchtbare tropische gedeelte van Queensland is de natste plek van Australië. In 1979 viel er 11.250 mm regen.
Midden-Australië of "the Outback" (70% van het Australische continent) kent een echt woestijnklimaat. Op sommige plaatsen regent het praktisch nooit. In de zomer kunnen de temperaturen zeer hoog oplopen. In de winterperiode kan het 's nachts flink afkoelen.
Alice Springs heeft de hoogste gemiddelde dagtemperaturen die dan oplopen in december/januari tot 35 à 36°C. Maar soms zelfs tot boven de 45°C oplopen. In Midden-Australië valt minder dan 250 mm neerslag per jaar en het droge seizoen duurt meer dan acht maanden.
Het noorden van New South en het zuiden van Queensland hebben een subtropisch klimaat met het hele jaar door aangenaam weer, hoewel het in de zomer behoorlijk warm kan worden.
Victoria en Tasmanië in het zuiden hebben een gematigd klimaat. In de winter kan het vrij koud worden met sneeuwval in de hogere gebieden. De rest van het jaar is het zonnig en warm met kans op hittegolven in Victoria. De laagste gemiddelde dagtemperaturen van Australië komen voor in Hobart, Tasmanië in januari/februari met 21 à 22°C. De gemiddelde neerslag in Victoria en Tasmanië bedraagt ca. 760 mm per jaar.
Canberra in het zuidoosten van Australië kent 's winters de laagste temperaturen. Van juni tot en met augustus liggen de minimumtemperaturen rond de 1°C.
Grote steden als Sydney, Perth en Adelaide hebben een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters.
De gemiddelde maximumtemperatuur in Sydney varieert van 15,9° tot 25,8°C en die van Melbourne ligt tussen de 13,3° en 25,8°C. Adelaide heeft de laagste totale neerslag van alle hoofdsteden en de gemiddelde temperatuur varieert van 12,5° tot 21,5°C. In de zomer kan het in Perth dagenlang tussen de 30° en 40°C zijn. Brisbane heeft een subtropisch klimaat en het is er het hele jaar warm. 's Winters is de gemiddelde temperatuur 20,4° en 's zomers 29,4°C.

VISA
Iedereen heeft een visum nodig. Een toeristen visa en Electronic Travel Authority (ETA) visas zijn geldig voor 3 maanden. een ETA kost je US$11 en een standaard visa US$35.
update 2005 We hebben een gratis visum gekregen via het internet.

Toeristenvisum
Een toeristenvisum tot 3 maanden is gratis, als je langer wilt blijven (maximaal 6 maanden) dan kost een toeristenvisum geld.

Studentenvisum
Ook mensen die in Australië willen studeren hebben een visum nodig. Deze kun je alleen aanvragen als je een voltijdstudie aan een geregistreerde opleiding doet. Ook om te kunnen studeren zijn er weer wat punten waar je aan moet voldoen: je moet kunnen bewijzen dat je aangenomen bent voor deze studie, je moet gezond zijn, geen crimineel verleden hebben en voldoende geld op je rekening hebben.
Een studentenvisum geeft je niet automatisch het recht om te werken in Australië. Dit moet apart aangevraagd worden en je mag maximaal 20 uur per week gaan werken. Ook dit visum kan je aanvragen bij de Australische ambassade in Den Haag.

Working Holiday Visum
Met een Working Holiday Visum kan je voor maximaal één jaar lang reizen en werken in Australië. Het regelement is als volgt:

Wanneer je je WHV krijgt, moet je binnen 1 jaar in Australië zijn, daarna vervalt je visum. Tenzij je echt kan aantonen dat je in dat jaar door ernstige redenen niet naar Australië kon afreizen. Bv. door ziekte binnen de familie. Dus als je hem nu aanvraagt en je krijgt bijvoorbeeld 1 december 2007 bericht dat je WHV is toegekent, dan moet je voor 1 december 2008 Australie ingaan.
Vanaf het moment dat je australie ingaat, mag je 1 jaar in het land blijven.
Overige regels die gelden voor dit visum zijn:
Je moet minimaal 18 en maximaal 30 jaar oud zijn. Als je boven de 30 jaar bent kan je alleen nog een Toeristenvisum aanvragen.
Wat betreft de leeftijd:
Je kunt dit visa ook nog op je 30ste aanvragen. Op het moment dat je je visa ontvangt moet je binnen een jaar tijd van dit visa gebruik maken en je moet 30 of jonger zijn op het moment dat je Australië binnenkomt. Vanaf dat moment gaat het jaar werken/vakantie in en mag je zo vaak Australië in en uit als je wilt gedurende die periode. Zo kun je een uitstapje maken naar bijvoorbeeld Indonesië voor 3 weken om vervolgens zonder problemen het land weer in te komen.
Je moet over de Nederlandse nationaliteit beschikken. (of over een andere Nationaliteit waarmee australië dit verdrag heeft gesloten)
Je paspoort moet na vertrek (!) uit Australië nog 6 maanden geldig zijn.
Je moet kunnen aantonen dat je €3200 op je bankrekening hebt staan zodat je jezelf de eerste maanden kan redden. Er zijn genoeg “trucjes” om hier wat aan te doen (je ouders kunnen je dit geld lenen en in Australië kan je dit geld weer terugstorten) maar de Australische regering heeft deze regel niet voor niets. Zeker de eerste maanden zal je veel geld nodig hebben!
Je mag sinds 1 November 2005 ook voor een tweede keer in je leven een werkvisum aanvragen, voorheen was dit één keer. Voor dit tweede visum zijn enkele regels voor opgesteld, deze kun verder op in dit artikel vinden.
Je mag niet langer dan 3 maanden voor dezelfde werkgever gaan werken
Het visum is precies een jaar geldig en kan dus niet voor langer dan dit jaar worden verlengt. Tegenwoordig kun je voor een tweede keer dit visum aanvragen.
Je moet beschikken over een creditcard

Tweede Work and Holyday visa
Sinds 1 november 2005 kan elke Australië liefhebber zijn hart ophalen want je kunt dan je tweede (!) Working Holiday visum aanvragen. Tot nu toe was het zo dat je dit visum maar één keer in je leven kon krijgen.
Voor een verlenging van je visum moet je wel eerst drie maanden seizoenswerk hebben gedaan in regionaal Australië op je eerste visum en schriftelijke referenties hebben van je werkgevers of een formulier downloaden van de website van de immigratie dienst, elke werkgever die daarvoor kwalificeert moet z'n krabbel zetten op dit formulier.
Als je huidige visa afloopt en je hebt nog geen antwoord binnen wat betreft de verlenging, dan ga je automatisch op een "bridging visa" over. Deze geeft je in principe dezelfde rechten als je Working holiday Visa.
De definities van seizoenswerk is volgens de immigratiedienst: "Seasonal work is any type of work that is undertaken as the employee of a primary producer, including: plant and animal cultivation, harvesting and/or packing fruit and vegetable crops, pruning and trimming vines and trees, general maintenance crop work, cultivating or propagating plants, fungi or their products or parts, immediate processing of plant products, maintaining animals for the purpose of selling them or their bodily produce, including natural increase, immediate processing of animal products including shearing, butchery, packing and tanning, manufacturing dairy produce from raw material, fishing and pearling, conducting operations relating directly to taking or catching fish and other aquatic species, conducting operations relating directly to taking or culturing pearls or pearl shell, tree farming and felling planting or tending trees in a plantation or forest that are intended to be felled, felling trees in a plantation or forest, transporting trees or parts of trees that were felled in a plantation or forest to the place where they are first to be milled or processed or from which they are to be transported to the place where they are to be milled or processed"

Niet onbelangrijk is de laatste zin in dit stuk, namelijk:
"Note: The work does not need to be paid work. Work undertaken as a volunteer or through the Willing Workers on Organic Farms (WWOOF) scheme can also count toward the three months of seasonal work."

Onder Regionaal verstaan ze: "Anywhere in Australia except Sydney, Newcastle, Wollongong, the NSW Central Coast, Brisbane, the Gold Coast, Perth, Melbourne or the ACT. Any area identified on the Australian JobSearch website as requiring harvest workers will come within the definition of ´regional Australia´."
Als je aan deze voorwaarde voldoet ben je er nog niet helemaal. Je moet een medische keuring ondergaan en rontgenfoto's laten maken door een dokter welke is goedgekeurd door het Health Services Australia (HSA). HSA’s telefoon nummer in Australië voor het maken van een afspraak is: 1300 361 046 Mocht dit telefoonnummer niet meer kloppen kun je het alsnog opzoeken op de site van de immigratiedienst ( www.immi.gov.au ). Op deze manier weet waar je terecht kunt voor je onderzoek en een afspraak kunt maken bij jou in de buurt.
Tevens kun je de formulieren 26 en 160 downloaden van de site hierboven die je moet invullen en meenemen samen met je paspoort voordat je het onderzoek plaats vind zodat de dokter en de rontgen specialist ook het een en ander kan invullen.
De uitslag van het medische onderzoek kan tussen de 3 tot 4 weken op zich laten wachten en de uitslag van je visum aanvraag duurt 2 tot 4 weken. Wacht dus niet te lang met het aanvragen! Meer informatie vind je op de site van de immigratiedienst van Australië www.immi.gov.au . Keuringen en röntgenonderzoeken die niet door HSA gecertificeerde dokters zijn zijn af genomen worden niet goedgekeurd voor het aanvragen van het visum.

GEZONDHEIDS RISICO'S:
De hitte is het grootste gevaar. Wees dus erg allert op verbranden, zonnesteken en uitdrogingsverschijnselen!

GELD
Valuta; €1=2 Australian dollar
Geld wisselen of pinnen is geen enkel probleem. Je krijgt meer geld voor travellers cheques dan voor contanten. Ook creditcards worden overal geaccepteerd.

update: september, oktober en november 2005 De wisselkoers was €1= 1.60 Australian dollar.

BUDGET:
januari 2004 Dit is wat wij op dit moment aan info hebbenover het budget:
Als je uit europa komt lijkt het hier goedkoop, kom je net uit Azië dan is het even schrikken. Als je heel erg budget reist dus in hostels of campings en zelf kookt dan moet je rekenen op € 20.00 / 25.00 pppd. Transport is de grootste uitgave omdat de afstanden enorm zijn. Als je veel rondreist en niet altijd zelf kookt moet je rekenen op €50.00 pppd. Overnachten kost € 6/17 en maaltijden € 3-5.

update: september, oktober en november 2005 Nu we er geweest zijn komen we tot de volgende conclusies:
Het was duurder dan we gehoopt hadden en dat was toch niet zo leuk. Veel dingen hebben we dan ook maar niet gedaan. We hebben ongeveer om de nacht gratis gekampeerd en zo goed als altijd zelf gekookt. Restaurants hebben we niet van binnen gezien maar Fish&Chips shops wel.
Op het eerste gezicht lijkt het huren van een busje prijzig maar we hebben uitgerekend dat het goedkoper is dan een busticket en hostels ( en dan hebben we het niet eens over de vrijheid en privacy). Een overnachting in een hostel op een dorm kost zo'n $23 pppn. Het volledige rondje australie met de bus van Ozexperience kost je $3240 per persoon.

In onderstaande tabel onze uitgaven ( dus van 2 personen).

 

Australie ( 91 dagen) per dag
Van rental 3713.40 40.80
petrol, toll etc 1542.50 16.95
slapen 568.07 6.24
eten 1197.76 13.16
visa 0.00 0.00
div 520.02 5.71
entree/trips 683.15 7.50
TOTAAL 8224.90 90.38

VERVOER NAAR AUSTRALIE
Eigenlijk komt iedereen met het vliegtuig. Er is keus genoeg aan vliegvelden en maatschappijen. Boek wel op tijd want ze zitten snel vol.

VERVOER IN AUSTRALIE
VLIEGEN:
Uiteraard kan je de enorme afstande overbruggen met binnenlandse vluchten maar die zijn niet bijzonder goedkoop. Wel hebben de maatschappijen veel kortingen en passen.Soms moet je ver van te voren boeken om een plekje te kunnen bemachtigen op een vlucht. Flightcenter is over het algemeen goed op de hoogte van de goedkoopste opties op dat moment.
Als je op zoek bent naar goedkope vluchten is het een idee om tussen 12 en 1 s'middags op de website van Virgin Blue te kijken, www.virginblue.com.au. Dan is het namelijk Happy Hour en hebben ze een aantal vluchten in de aanbieding en dit kunnen soms echt enorm lage prijzen zijn. Het aanbod geldt alleen op die specifieke vlucht en tussen 12 en 1, maar er moet maar net iets tussenzitten waar je wat aan hebt!

TREIN
De trein word niet veel gebruikt omdat die erg traag is maar het is wel leuk.
De meeste langeafstandstreinen in Australie bieden eersteklas, luxe en 'economy class' coupés, couchettes en slaapstoelen. Reserveren wordt aangeraden voor de langere treinreizen. Reserveringen voor bepaalde diensten worden maximaal 9 maanden van te voren aangenomen. Je kunt de meeste kaartjes ook in Australië kopen. Daarnaast krijg je in veel gevallen flinke korting ( tot wel 50%) wanneer je meer dan 2 weken van te voren je ticket boekt.
Treinterminologie
Sleeping Berths: Beschikbaar op de meeste nachtdiensten voor $A35 - $A105 p.p/p.n extra.
First Class: Dubbele coupés waar de zitplaatsen uitklappen tot twee couchettes. De meeste coupés hebben douche en toilet, wastafel, koud en warm water en stopcontact voor scheerapparaat. Roomettes hebben dezelfde faciliteiten, maar met slechts één couchette.
Economy Class: In Queensland zijn hierin drie couchettes met douches en toiletten aan de uiteinden van de wagons. Indien er geen couchettes zijn, worden er slaapstoelen gebruikt.
Holiday Class: Coupé met twee couchettes beschikbaar op The Ghan en de Indian Pacific en elke wagon heeft douches en toiletten aan de uiteinden van de wagons.
Coach Class: Coach Class wagons hebben slaapstoelen. Op de treinen naar Perth, Alice Springs en Cairns zijn er douches en toiletten voor de 'coach' en 'economy class'.

Toegestane bagage: Op Interstate treinen maximaal 50 kg bagage. Middelgrote koffers en handbagage kunnen in de coupé. Grotere bagage moet 30 minuten voor vertrek bij de bagagebalie worden afgegeven.

Reisonderbreking: De heenreis moet beginnen op de datum die op het ticket staat. Onderbreken mag mits van te voren afgesproken en mits de hele reis wordt voltooid binnen een bepaalde tijd. Bij bepaalde typen kortingen mag de reis niet worden onderbroken.

Hier volgen voorbeelden van een paar onvergetelijke Aussie treinreizen: Indian-Pacific
(Sydney-Adelaide-Perth)
Reisduur: Twee dagen en drie nachten (65 uur), enkele reis.
Dit transcontinentale hotel op wielen rijdt het hele jaar door tweemaal per week tussen Sydney en Perth. De reis van 4350km verbindt de twee oceanen waar de Indian-Pacific zijn naam aan te danken heeft.

The Ghan
(Adelaide-Alice Springs-Adelaide)
Reisduur: een dag en een nacht (20 uur).
De Ghan rijdt bijna het hele jaar tweemaal per week. De trein is vernoemd naar de geharde Afghaanse handelaren en hun kamelencaravans die de belangrijkste verbinding tussen het Red Centre van Australië en de rest van het land vormden. The Ghan is één van de meest luxe treinen van Australië. De 1555 km lange reis van Adelaide naar "The Alice" is een levenslijn naar het hart van de 'Outback'. sinds 1999 rijden er nieuwe diensten die Alice Springs met Melbourne en Sydney verbinden.

The Queenslander
(Brisbane~Cairns-Brisbane)
Reisduur: Twee dagen (30 uur).
Deze luxe trein volgt de prachtige 1680km lange route tussen Brisbane en Cairns, via het tropische centrum Townsville. In Cairns kunt u overstappen op de Kuranda Scenie Railway en een reis maken naar het regenwoud. De Queenslander rijdt van april t/m december wekelijks in beide richtingen.

De Great South Pacific Express
(Brisbane-Cairns, Brisbane-Sydney en Sydney-Cairns)
Reisduur: Brisbane-Sydney 1 nacht; Brisbane-Cairns 2 nachten; Sydney-Cairns 4-5 nachten
Australië 's eigen versie van de Orient Express; een prestigieuze trein met klasse. De Great South Pacific Express biedt een unieke reiservaring langs de oostkust van Australië en verbindt de internationale toegangspoorten naar de Great Barrier Reef, het tropisch regenwoud en de Whitsunday Islands.

Spirit of the Outback
(Brisbane-Longreach)
Reisduur: 1 dag (24 uur),

Kuranda Scenic Railway
(Cairns-Kuranda-Cairns)
Reisduur: Anderhalf uur.
Dit is een onvergetelijke reis. De trein met oude houten wagons klimt omhoog door 34km dicht tropisch gebladerte in een regenwoud.

STEDELIJKE TREINVERBINDINGEN
New South Wales
CityRail verzorgt dagtochten naar bezienswaardigheden in groter Sydney, waaronder de Blue Mountains en Central Coast. Het hoofdstation is Central Railway Station, Eddy Avenue.
Countrylink is voor personenvervoer over lange afstanden in NSW en biedt dagelijks diensten met moderne treinen die de belangrijke steden aan de oostkust, regionale centra en Canberra met elkaar verbinden. Countrylink biedt ook een populair assortiment aan Rail Holidays die treinreizen combineren met een keus aan accommodatie en tochten. De East Coast Discovery Pass biedt 'economy' treinverkeer tussen Melbourne en Cairns. Je mag je reis onderweg onderbreken, maar slechts in één richting.
www.countrylink.nsw.gov.au

Bussen
De meeste mensen maken gebruik van een van de vele busorganisaties. Je hebt gewone lijndiensten die van A naar B rijden en organisaties die zich richten op individueel reizende toeristen. Je kan daar korte en lange passen kopen en de route is langs de bezienswaardigheden. Kijk bijvoorbeeld eens bij:
Ozexperience
Waywardbus
Downundertours

update: september, oktober en november 2005 Wij dachten dat een campertje huren duurder was maar dat bleek niet het geval( als je met 2 of 3 personen bent). Volgens ons is dit dan ook de aller aller beste manier om australie te ervaren. www.wickedcampers.com

WETENSWAARDIGHEDEN:
-probeer pasen en kerst te vermijden ivm enorme drukte overal.
- fooien geven is steeds normaler in cafe’s en restaurants. Denk aan 5-15%. Je word niet raar aangekeken als je geen fooi geeft. Taxi chauffeurs waarderen het als je het wissel geld laat zitten
-Bijna heel Januari is het Festival of Sydney. Er zijn dan openlucht concerten, straattheater en vuurwerk. In Melbourne is er de Australian open ( tennis)
-In Februari is in Adelaide het openluchtfestival Womadelaid ( alleen in de oneven jaren). Een festival vol wereld muziek
-In Februari/Maart vind het beroemde homofestival Mardi Gras plaats in Sydney
-In Maart is in Adelaide het Adelaide Arts Festival ( de even jaren). In Melbourne is de Australian Grand prix
-In April Is er in Melbourne het Comedy Festival
-In Juni is het Barunga Wugularr Sports & Cultural Festival in de buurt van Katherine. Een Aboriginal feest.
-In September heeft Melbourne swerelds grootste Writers’festival
-In Oktober heeft Melbourne een international festival en in Broome is het Stompen ground festival dat draait om de Aboriginal kunst en cultuur.
-In November is de Melbourne Cup. een grote paardenrace die het hele land lam legt.


Tips:
update: september, oktober en november 2005
-Je wordt echt gillend gek van de vliegen dus koop die suffe hoed met dat netje!!
-In veel Bibliotheken is het internet GRATIS!. soms moet je reserveren. Dus eerst langs de bieb en dan boodschappen doen als je nog even moet wachten.
-Let goed op je benzinestand en op de afstand tot het volgende tankstation.
-Voor een overzicht van een duizend gratis of goedkope kampeerplekken koop je de roadmap van Hema(nee, niet de onze) genaamd Australia camp 3 ( of een nieuwere editie).
- Zowel in kakadu NP als rond Uluru (Ayers rock) organiseren ze regelmatig gratis praatjes of wandelingen met een Ranger!
- Zout waterkrokodillen komen tot 200 kilometer landinwaarts voor ....in zoet water. Echt niet zwemmen dus in de watertjes in het noorden.
- je kunt vaak douchen bij tankstations( tegen een kleine vergoeding) en zwembaden ( als je het lief vraagt). Ook wel op campings waar je niet logeert.
-De NSW National Parken: New South Whales is de provincie waar Sydney in ligt dus moet je voor alles ( meer) betalen."Maar" 10% van de NP in NSW kent een entree fee. Uiteraard zijn dit de mooiste parken. De meeste kosten $7 per dag maar de mooiste $11 en zelfs $16 per dag!!De ALL PARKS jaarpas kost $85. Deze kan je echter NIET krijgen met een huurauto....MAAR als je het lief vraagt soms wel. ( "we huren deze camper 3 maanden....." "we beloven dat we de pas verscheuren als we de auto inleveren..."). Het is de moeite waard het bij de verschillende bezoekerscentra te proberen ( eerst het magazine halen met de adressen).VOORDEEL: veel NP hebben gratis of goedkope campsites.
- nergens ter wereld heeft een ansichtkaart richting nederland er zo lang overgedaan...wel 6 weken!!
- het is verboden om uit te wijken voor dieren. dus eventuele schade daardoor aan je auto word niet vergoed door de verzekering.
- Ook na schemer rijden in landelijke gebieden kan uitgesloten zijn door je autoverzekering ivm te groot bots gevaar met kangaroo's.
- Dirtroad rijden mag meestal ook niet (maar dat heeft te maken met de locale wegenwacht). Maar moet je vooral wel doen ( nadat je hebt geinformeerd wat de staat van de weg is). Heb je pech op zo'n stuk dan laat je je gewoon naar en verharde weg slepen en bel je daar de AA.
-voorzichtig met Gumtrees gebruiken als kampvuurhout. De olie die de blaadjes bevatten kunnen een vuurtje veel harder aanwakkeren dan je van plan was. zo ontstaan veel bosbranden.
- op veel parkeerplekken staan BBQ's soms gratis soms voor $1
- Veel alcohol controles. vooral op zaterdag ochtend/ middag! je bent gewaarschuwd.

op www.aroundtheglobe.nl is veel info te vinden over backpacken in Australie.
Ik heb daar een overzicht gemaakt van alle wildkampeer plekken die wij hebben aangedaan met daarbij onze waardering en andere  kampeertips specifiek voor Australie