welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Coming of age ceremonie

Eshowe, 12-12-2004

Zondags gaan we kijken bij een Coming of age ceremonie. Iedere oudste en jongste dochter van een vrouw (jaja, een man heeft hier meerdere vrouwen) krijgt een feestje als ze ouder dan 21 is en bijna gaat trouwen. Ze moet dan 1 tot 6 maanden in een hut verblijven waar ze niet uit mag. Ze krijgt twee helpsters om haar te verzorgen en te vergezellen.
Vandaag is de tweede dag van de 3 -daagse ceremonie . Ze krijgt een speer overhandigd waarna ze de ceremonie plaats aanwijst. Ze loopt met haar helpsters de heuvel af en begint te dansen en te zingen. Na ieder liedje komen er een paar vrijgezelle meisjes bij totdat er een enorme groep staat.
De meisjes zijn allemaal traditioneel gekleed ook al zijn er nog maar een paar die topless dansen. De westerse invloed is al duidelijk aanwezig want de meisjes dragen tegenwoordig een BH tijdens de ceremonies terwijl borsten alles behalve interresant of spannend zijn voor de Zulu's. Wil je een Zulu man opwinden dan moet je de achterkant van je boven been laten zien dus minirokjes zijn een taboe hier.

Haar vader zit temidden van een groep mannen boven aan de heuvel. Hij is volledig traditioneel gekleed. Zijn dochter brengt hem de speer en loopt terug naar de groep meisjes. Haar vader brengt al dansend de speer terug. Iedereen krijgt de speer aangeboden dus ook Jeroen. Al met al duurt dit alles een uur of 3 en dan gaan de 3 dames onder een deken zitten. Nu worden de geschenken gebracht en al het geld wordt op de deken gespeld en aan de hoed gepind. Jeroen gaat ook keurig in de rij staan en dan is de ceremonie zo goed als over en gaan we terug.  

Ondertussen is Graham ook hier omdat onze bus er op de heenweg mee is gestopt. Op de terug weg hebben we om de kilometer een stop omdat 1 van de 2 vervoer middelen ermee ophoudt. Het minibusje heeft meer water nodig dan de gemiddelde moerasplant. Als je wilt kun je een douche nemen door onder de auto te gaan liggen. Zo lek als een mandje dus. De 4x4 laat al zijn waarschuwings lampjes branden alsof hij solidair wil zijn met het busje. Vooral de heuvels beklimt hij alsof je een bejaarde schildpad vraagt om tegen een muur op te lopen.
Auto's zijn niet het sterkste punt van deze organisatie

 vorig verslag

 volgende verslag