welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Een Sangoma's examenfeestje

Eshowe, 11-12-2004

We moeten nu Zulu experts gaan worden dus zaterdags gaan we naar een inwijdings feest van een Sangoma. In het weekend is er geen chauffeur dus krijg ik een spoedcursus 4x4 rijden in een hele oude landrover. Er moet een kussentje in mijn rug anders kan ik niet bij de pedalen en ik moet me helemaal uitstrekken naar links om bij de versnellings pook te kunnen. Volgens Jeroen ziet het er heel stoer uit maar ik voel me eerder erg klein in zo'n oncontroleerbaar bakbeest.
Na een paar minuten zijn we al op de onverhade weg en rijden we het platteland op. Overal zien we de vertrouwde rondavels maar ook de eerste koepelvormige hutten. Heel veel hutten staan in een kraal. Op een stuk open land staan dan een aantal hutten om een omheinig voor het vee. Doordat het hier zo groen is kun je de vlaktes van ver zien.

 

Een Sangoma is een traditionele genezer die een jaar moet studeren voordat hij/zij beeidigd kan worden. In dat jaar ziet hij zijn familie niet. Sangoma worden is geen keus. Je (dode) voorvaderen verkiezen jou en als je hun signaal hebt ontvangen is het je plicht om Sangoma te worden.

We komen aan bij de hut van de Sangoma's familie. Iedereen verwelkomt ons hartelijk. Het is geen enkel probleem dat we binnen komen vallen. We volgen de hele ceremonie op een afstandje. De nieuwe Sangoma, zijn leermeesteres en andere leerlingen knielen bij de ingang van de kraal. Hier gebeuren wat vage dingen met water, verbranden van kruiden en het besprenkelen van de kraal. Hierna mag de Sangoma en zijn gevolg de kraal betreden en wordt hij met veel gegil en gezang ontvangen door zijn familie. In de hut wordt er een lange tijd gezongen en gedanst en dan is het tijd om te slachten.
Eerst een kip en dan 3 geiten. Als de koe aan de beurt is haken wij af. Ik en Victor ( onze gids) hebben niet zo'n beste slachtdag terwijl Jeroen er probleemloos bij staat te kijken...
Dit is trouwens een hele dure aangelegenheid voor zo'n familie. Een koe kost 3000 rand en iemand verdient, als ie tenminste een baan heeft, 600 rand per maand.

 

 vorige verslag

 volgende verslag