welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Grote veranderingen

Eshowe, 10-12-2004

Grote veranderingen in onze reisplannen. We hebben een baan en een vrijwilligers project gevonden! Voorlopig blijven we dus in Zuid-Afrika om te helpen een weeshuis op te zetten en een doodgebloede backpackers weer wat leven in te blazen. (http://www.eshowe.com/).

Eshowe is een klein provinciestadje midden in Zululand. Het ligt zo'n 20 kilometer van de kust iets boven Durban. Een paar dagen gelden kwamen we hier aan en hoorde dat die ochtend de manager was vertrokken! Natuurlijk boden we onze hulp gelijk aan maar Graham ( de eigenaar) was er niet zo happig op. Een buitenlander in dienst nemen mag eigenlijk niet. De volgende dag wilde we een toer met hem maken. Hij heeft (letterlijk!) 101 toers en wij wilde graag de upliftment projecten in de regio zien aangezien we door ons vrijwilligerswerk in Lesotho daarin geinterreseerd zijn. Na een dag rond rijden langs scholen, weeshuizen en opvanghuizen voor gehandicapte kinderen lag er een aanbod klaar. Of we als vrijwilligers wilde helpen met het weeshuis dat over zes weken open gaat en de backpackers nieuw leven in willen blazen. De backpackers doen we samen met Mtombi die al in het hotel werkt. Maar zij heeft ook nog een ander baantje maar een backpackers moet 24 uur per dag gerund worden.

Het heeft nogal wat gevolgen maar we hebben besloten om in iedergeval tot eind februari in Zuid-Afrika te blijven! We laten ons ticket naar Dubai en Bangkok verlopen en weten nog niet precies wanneer we weer verder reizen en waarheen. Wel staat voor ons vast dat we nog een bezoekje zullen brengen aan onze "familie" in Lesotho voordat we Afrika verlaten. We willen heel graag zien hoe het met de mensen en de projecten gaat en dit heeft zeker meegespeeld in onze beslissing om nog even in Afrika te blijven.

De backpackers ligt achter een hotel en we kunnen gebruik maken van het zwembad (!), Graham heeft zijn eigen brouwerij (hebben wij niet zo veel aan) en er lopen vervet aapjes door de tuin ( en de keuken). We hebben een openlucht douche en ik ( rudi) ben gister begluurd door de aapjes

Graham is de oud burgemeester van dit stadje en is met pensioen. Hij werkt nu in het hotel van zijn vrouw waar hij dus 101 toers aanbied. Hij heeft door zijn positie contacten in de hele regio en wordt uitgenodigd op alle traditionele feesten. Vandaag zouden we eerst naar het "eerste fruit feest" gaan waar de zulu koning ook bij aanwezig zou zijn. Voor ons ging het helaas niet door maar als troostprijs mochten we 's middags mee naar een "examenfeest van een Sangoma". Een sangoma is een traditonele genezer en deze jonge man ronde zijn opleiding af. Ik kreeg een zeer snelle cursus 4x4 rijden in een hele oude landrover en moest naar het dorp rijden. We zitten midden in de rietsuiker plantages dus het was een prachtige rit. We stonden temidden van een hele echte ceremonie waar gezongen, gedanst en geslacht (!) werd. 

Vanaf maandag gaan we aan de slag bij het weeshuis en jullie horen volgende week hoe dat geweest is!

 vorige verslag

 volgene verslag