welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Sneeuw

geschreven door Jeroen, Ulaan Bator, mongolie 11-5-2004

We gaan vandaag samen met Claude, Marjolijn, Ties en Lijn (hebben we ontmoet in de trein) naar het Terelj national park. Het is zwaar bewolkt als we in onze 4-wheeldrive bus(?) stappen om de stad te verlaten. Met ons mee is Ed die alles zal vertalen. Buiten de stad is er weinig verkeer en de weg zit vol gaten. Het landschap is prachtig. De heuvels zijn hier bedekt met een groene, bijna fluwelen, laag. Dit ken ik van de foto's en heeft me altijd erg aangetrokken. Mongolie stond hoog op mijn verlanglijstje. Rudi is hiervan nu ook overtuigd.

Na een uurtje rijden we het Terelj park binnen. Het gebied is rotsachtig met valleien en grillige heuvels. Alles in allerlei kleuren groen/bruin. Ed verteld dat het in de zomer nog groener is dan nu. Er grazen overal paarden, koeien, schapen en geiten en er is geen hek te bekennen. Hier en daar zie je kleine dorpjes met gers. We stoppen bij Turtle rock. Dit is een enorme rotspartij in de vorm van een schildpad.

We rijden verder om een nomaden familie te ontmoeten. Als we hoger de bergen in komen begint het erg mistig te worden. Het gaat zelfs sneeuwen. Het plaatje is zo compleet.

Bij de nomaden familie worden we ontvangen met een kopje melkthee. De tent(ger) is behoorlijk ruim en praktisch ingericht. Ed weet veel te vertellen over het leven van deze mensen. Eigenlijk zijn het een soort veeboeren en ze trekken van grasland naar grasland. Ondertussen proberen ze wol, vlees, melk etc. te verkopen aan de dorpen waar ze in de buurt zitten. Het afbreken van de tent duurt maar een uur en dan trekken ze weer verder.

geschreven door Rudi
Door de sneeuw kunnen we de geplande wandeling en de paardrijtocht niet maken dus zitten we uren te praten met Ed ( en de familie). We hebben het over het schoolsysteem. de politie en gevangenissen, straatkinderen, autorijles en hun puntensysteem voor overtredingen waardoor ze hun rijbewijs kwijt kunnen raken, afval, zijn 3-jarige verblijf in amerika, bejaardencentra, muziek, handel in de trein, geloof, instrumenten en de jacht.

 We krijgen een lekkere lunch. Een soort bamisoep met schapenvlees dat goed vulde. Na het geven van de kleinde kadootjes ( dit is een gebruik) vertrekken we richting huis. Halverwege besluiten we om toch nog een stuk te wandelen omdat het droog is geworden. De velden zaten vol kleine bloemetjes en de lucht zit vol (vreemde) vogels. Later in de bus hebben we nog 2 hoppen(vogels, voor de leken onder ons..) gezien en 2 hele mooie oranje/zwarte ganzen ( deze leek weet niet hoe ze heten..). en als afsluiter onze eerste kameel!

Aan het eind van de middag zijn we weer terug. In de stad hebben we nog even rond gelopen op het Sukhbaator plein waar ook het mausoleum van sukhbaator is. Dit mausoleum is een kopie van dat van Lenin in Moskou. Sukhbaator was de revolutionaire held die Mongolie onafhankelijk maakte in 1921. Hij stierf op 30 jarige leeftijd en op het plein staat ook een beeld van hem op zijn paard.

In het restaurant dat we voor vanavond hadden uitgezocht werkte weer eens super vriendelijke personeel. De ober kon volgens eigen zeggen "ik spreek beetje dutch" en dat beetje was " dank je wel" dus wij roepen iedere keer "bayarlalaa" terug.
Ook Nasan en haar familie spreken een paar woorden nederlands. "goed slapen" en "goede morgen" horen we regelmatig.

tijd voor een tip
Nassan's Guesthouse
nassan2037@yahoo.com
$4 pp voor een dorm bed en $6 pp voor een double incl breakfast.
geweldig vriendelijke mensen en je zite eigenlijk in een soort homestay. Alles kan voor je geregeld worden voor heel goede prijzen.

 vorig verslag

 volgend verslag