welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Productieve week

Malealea, 8 t/m 14-11-2004

Maandagochtend gaan we naar het veld dat nu eindelijk ergens op begint te lijken. 's middags blijft Jeroen bij het huis om verder te werken aan de moestuin. Ik loop maar weer eens richting de lodge. We hebben uitgerekend dat we minstens 4 keer per dag 3 kilometer lopen en dat begint zo langzamerhand te vervelen. Voordeel is wel dat we nu een goede conditie hebben.
Mijn eerste stop vandaag is de kliniek ( klininiki in sesotho). Ik zit nog steeds helemaal onder de jeukende bulten van de bedbugs die me vrolijk ieder nacht opnieuw helemaal opeten maar 1 plek ziet er erg gek uit en zit er al 3 weken. Ik denk zelf aan ringworm en de verpleegste bevestigd dat. Ze heeft er geen medicijnen voor dus vraag ik in de lodge of iemand het voor me mee wil nemen.
Afgelopen weekend brachten Leshlohonoloh en Andy de rest van de kerst kaarten en die moet ik nog gaan afrekenen in de handycraftshop. Het hele weekend heeft Leshlohonoloh zitten tekenen en een aantal van jullie zal dus een kerstkaart krijgen die gemaakt is door "onze" oudste zoon. Na het douchen wil ik Andy gaan les geven maar we raken in gesprek met een leuk nederlands stel dat met een geweldig idee komt voor de handicraft shop. De rest van de middag zijn we bezig om het plan (om T-shirts te gaan beschilderen op verzoek van de klant) uit te werken.
's avonds ligt het hele gezin weer op de grond voor een spelletje Mikado. 

 

Dinsdagochtend zouden de fruitbomen gebracht worden maar ze komen niet. Gister heb ik meer zaden kunnen kopen dus we gaan verder met het planten van snijbiet wat ze hier hardnekkig spinazie blijven noemen. Bij de lunch eten we eindelijk weer eens eieren. Er is al weken geen ei, fruit, melk of groente meer in de winkeltjes te vinden. Met hulp van Andy heb ik gister bij een gezin wat eieren kunnen kopen.
'S middags gaan we weer naar de lodge. Steve is helaas nog niet terug met mijn zalfjes. Jeroen gaat voetballen en ik maak orderformulieren voor de T-shirts en verkoop er gelijk bijna 22 aan een reisbegeleider. Hij wil ze voor zijn volgende toer over 2.5 week. Nu moeten we kijken of we dat waar kunnen maken.
Er is op dit moment een grote groep nederlanders die ik vriendelijk onder druk zet om hun leesmateriaal in te leveren. We hebben al een tijdje niets meer te lezen en we vervelen ons 's avonds te pletter. We krijgen een Telegraaf en een Weekend van 2 weken geleden en een Bouquetreeks. Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken en we laten onze standaard eisen varen. Over de Telegraaf kunnen we kort zijn. In Nederland lezen we hem niet maar in het buitenland hoef je je er niet voor te schamen( toch?). En dan de Weekend....Tja, als het wachten bij de tandarts echt heeeeel erg lang duurt dan lezen we die wel eens maar zoals nu blijkt het toch wel handig te zijn. Want wie zijn de Tokkies???? en...."goh, is Willem Oltmans dood?". Tja, en dan de Bouquet reeks....Ik veroordeel die altijd fel omdat men mij heeft verteld dat het prut is. Ik heb er dan ook nog nooit eentje ingekeken. Eens moet de eerste keer zijn en het eindoordeel luidt:Als ze al dat zwakzinnige romantische gezever er uit halen heb je best een grappig verhaaltje voor tussendoor maar.....pppffeewww, wat kost het een moeite om door dat gezwets over veranderende kleurschakeringen in ogen heen te lezen.

Woensdagochtend gaan we verder met het zaaien en dat gaat vandaag twee keer sneller dan gister. We worden er handig in. Het is ondertussen bloedheet. Sinds een paar dagen lijkt de echte zomer te zijn aangebroken en dat is niet grappig. Hoewel de temperaturen hier lager zijn dan in Azie is het toch een stuk vervelender. Hier is echt helemaal nergens schaduw ( onze bomen moeten nog groeien) en de lucht is kurk droog waardoor je continue dorst hebt.
'S Middags kan ik mijn zalfjes ophalen in de lodge. Ik hoop maar dat het snel werkt.

Donderdag gaan we voor de verandering maar weer eens naar het veld. Het vrijwilligerswerk doet met ons wat we verwacht hadden. Het verlangen om weer te gaan reizen is enorm aan het groeien en we kunnen na het reizen zonder problemen weer terug in de werkcultuur van nederland ( hopen we). We hebben vandaag namelijk, net als veel mensen, geen zin om op te staan en naar ons werk te gaan.
Als we terug lopen van het werk zien we in de verte een auto met bomen. Onze appelbomen!!!! Dan vraag je je misschien af hoe we dat zo zeker weten? Nou, de weg naar Malealea stopt bij de lodge, het is dus geen doorgaande weg. De enige gewone auto's die hier komen zijn de huurauto's van toeristen, alle kleine busjes(3) zijn openbaarvervoer, Mick heeft een pickup en er komen toeringcars en dat is alles wat er rijdt in deze vallei. Niemand heeft een auto dus de pick-up die we zien rijden moet wel van de overheidskwekerij zijn!
's Middags gaat Jeroen naar het voetbalveld waar een volledig team aan het trainen is! Eindelijk begint het gebruik van het veld te lopen. Ik heb een gesprek met Gillian om te zien hoe we het T-sirt plan goed van de grond kunnen krijgen. Het nieuwe aan dit idee voor de mensen hier is dat ze iets moeten produceren voor een bepaalde datum. Dat is iets wat ze nog nooit eerder gedaan hebben. Iemand komt ons vertellen dat de toiletten er zijn. We hadden ze besteld maar ze niet zo snel verwacht. En ook al het materiaal om een hek te bouwen is meegekomen!
Aan het einde van de middag komt er weer een Summumbus binnen met Carola als reisbegeleider. De vorige keer dat ze hier was kwamen we erachter dat we allebei voor SIW opzoek zijn naar nieuwe adressen voor vrijwilligers werk. Omdat Mick vanavond waarschijnlijk terug komt blijven we in de lodge eten zodat we hier later met hem over kunnen praten. Uiteindelijk komt hij niet maar we hebben wel een leuke avond. De marokaanse waterpijp staat op tafel en we praten over de gevallen sneeuw in limburg en hoe mooi Zweden is ( jaja, we zitten nog in afika)

Vrijdagochtend gaat Jeroen met Gillian en Moso naar Mafeteng, een wat groter plaatsje vlak bij de grens. Hij ging er een paar kadotjes kopen voor als we weggaan. De heenweg was mooi en duurde een half uur en terug met het openbaar vervoer 4 uur(!)
Ik heb 's ochtends de plannen rond SIW besproken en ben 's middags met Carola en Sandra gaan paardrijden. We hadden allemaal genoeg ervaring met paarden om ook stukjes te draven en galopperen.
Een van de kadootjes die Jeroen heeft gekocht kan natuurlijk niet wachten. Hij heeft een voetbal meegenomen en wil die nu al aan de jongens geven. Zaterdag ochtend om 5.50 beginnen de kinders al met voetballen.....!!! ik vervloek de uitvinder van deze sport en een beetje de koper van de bal
We maken de moestuin af en planten de laatste zaden. 's middags gaan we naar de lodge omdat Mick terug is uit Bloemfontein met T-shirts. Andy en ik werken verder aan de ontwerpen en de orderformulieren. Hij heeft Jeroen's nieuwe pet ( de oude zit nog in een airco van een bus ergens in Thailand) beschilderd. Er staat nu een mooie Lesotho hut op.
's Avonds spellen we weer verschillende spelletjes Mikado en moeten we weer alle plaatjes uit het Biebboek doornemen.Maandag maar eens een nieuw boek halen want alle dieren kennen ze nu wel.  

Zondag komen we traag opgang. De jongens hebben onze hut uitgekozen als favoriete hangplek. Ze willen alweer het plaatjes boek bekijken. We worden er een beetje simpel van en komen maar weer eens tot de conclusiedat kinderen niet echt op ons verlanglijstje staan. Jeroen besluit maar eens een flinke wandeling te gaan maken. Ik zit dus met drie koters die beziggehouden willen worden. Ik zet ze een koptelefoon op en geniet van de rust die volgt.
Om 13.00 hebben we een kleine vergadering om te zien wat we het beste kunnen doen met ons restantje budget. Als ik in een gul gebaar mijn restje drinken aanbiedt aan Jeroen tuft hij het op de grond uit! Er zat een wesp in het blikje en die heeft hem achter op zijn tong gestoken. Snel wat ijs er op en hij moet van Steve en Mick een pilletje nemen. Al met al lijkt het na een tijdje wel mee te vallen. Hij is suf van de tablet maar zijn tong is niet meer zo heel erg dik.

 vorig verslag

 Volgende verslag