welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Bomen Planten

Malealea, 18 t/m 24-10-2004

Na een hele nacht wakker liggen en heen en weer rennen besluit ik te blijven liggen om toch wat te slapen en Jeroen gaat dus alleen naar het veld. Tijdens het avond eten ( dat ik oversla) begint het te stormen. Al snel liggen de bomen bijna plat en stortregent het. Lesotho is beroemd om zijn zware stormen met indrukwekkende lichtflitsen. Jeroen zit als een klein kind voor het raampje. Het ziet er buiten uit alsof honderden paparazi-fotograven in de bosjes liggen die Jeroen voor Prince Harry aanzien.
We moeten onze hele hut verbouwen om emmertjes een teiltjes onder de lekken te zetten.

Dinsdag lopen we naar het veld maar er wordt vandaag niet gewerkt omdat het bewolkt is en het heeft geregend (???) Deze logica ontgaat ons maar dat geeft niet. We lopen naar de Highschool om het Amerikaanse Peace corps stel te vragen wat voor bomen ze daar graag willen hebben want morgen gaan we namelijk naar de kwekerij. Phil laat ons zijn irrigatie systeem voor de moestuin zien en dat willen we ook graag proberen. Hij kan al het afval water gebruiken zelfs met veel zeep en urine. 4 uur later ( het regende) lopen we richting de lodge om met Agnes van de keuken te regelen dat ze lege conserveblikken en flessen voor ons verzameld. We bespreken de 6 verschillende plannen die we met de moestuin hebben met Mrs Makomiti en ze wil wel mee doen met onze experimenten om water beter te benutten.

 

Woensdag gaan we naar de kwekerij van de overheid. De bosbomen krijgen we gratis. We nemen Dennen, Acacia's en Populieren mee. In totaal 600 boompjes. We betalen voor 300 fruitbomen die de kwekerij voor ons blijft verzorgen totdat we klaar zijn om ze te planten. Ze hebben ook trays met tomatenplantjes en 147 plantjes voor 3 euro kunnen we niet laten liggen. We brengen de meeste bomen naar het dorp en 154 bomen naar de highschool.
's middags maken we het bord voor Gert's Bos en een begin aan de moestuin.

Donderdags worden we wakker van de harde wind en de regen maar tegen de tijd dat we naar ons "werk" lopen is het gelukkig al wat rustiger. We brengen de boompjes naar de kloof en maken een foto van de dame die "Gert's Bos" draagt. Binnen een uur hebben we alle boompjes in de grond staan!
's Middags proberen we tussen alle hagel en regenbuien door aan de moestuin te werken. De kippen laten meteen zien dat we als een speer aan een wegjaagsysteem moeten gaan werken. Tijdens de ergste hagelbui zitten de jongens bij ons op de bank met een kop thee en worden alle plaatjes in de Lonely Planet bekeken.

Vrijdag planten we bomen op de rand van de klif. Op dit stuk komt ook de fruitboomgaard. Een van de dames heeft iedere dag haar kleinzoon van 2.5 bij zich en vandaag kon er voor het eerst een lach af! Na 3 weken vind hij ons niet meer eng
's middags ga ik douchen ( joepie!) en Jeroen gaat Phil helpen om de boompjes te planten bij de highschool.

 

Zaterdag gaan we naar de hoofdstad om te kunnen mailen. We krijgen Leshlohonoloh ( de zoon van 14) mee als escorte en om 6.30 stappen we in het busje. In Maseru staat zijn oudere zus ( masajaini) ons al op te wachten met een vriendin. Wij vinden al deze begeleiding wat overbodig maar we zitten er aan vast. Met z'n drieen wachten ze keurig een uur tot we klaar zijn met mailen. Op weg naar de supermarkt krijgen we een mobieltje in onze handen gedrukt en krijgen we Komiti aan de lijn. Dit is de oudste zoon die in amerika woont met zijn amerikaanse vrouw. Dat hadden we niet verwacht.
In de supermarkt kopen we een gieter, een hark en heel veel zaden voor de moestuin projecten en heel veel eten. De winkeltjes in het dorp hebben echt heel erg weinig en het is veel duurder. Om 12.00 zitten we alweer in het busje terug. Maseru is de kleinste hoofdstad die we ooit gezien hebben. Amersfoort is groter!
We lunchen thuis en laten Leshlohonoloh kennis maken met kaas en salami. Hij vind het geweldig en voor ons lijkt het ook wel de eerste keer. na 4 weken alleen pindakaas ( rudi) en Jam (jeroen) is dit echt het aller aller aller lekkerste eten ter wereld!
's middags maken we het oude kippenhok weer bewoonbaar maar na een uur staat de haan alweer buiten (!?!?)

Zondagochtend gaan we een compostkuil maken en maken we onze hut schoon. Na de lunch lopen we naar de lodge waar ik Andy ga lesgeven en Jeroen naar het voetbalveld gaat. We verzamelen lege blikjes en flessen voor de moestuin. We eten weer de geweldige T-Bone steak bij de lodge en lopen daarna naar huis. Het is vandaag helder en de maan is bijna vol. We hebben de zaklamp dus niet nodig. We hebben zelfs een duidelijke schaduw zoveel licht geeft de maan!

 vorig verslag

 volgende verslag