welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Mrs Makomiti

Malealea, 4 t/m 10-10-2004

Maandagochtend verhuizen we naar onze hutje bij het huis van Mrs Makomiti. Mick brengt ons met de pick-up zodat we de matrassen en de gasfles niet hoeven te sjouwen. We krijgen van Mrs Makomiti borden te leen en teiltjes om in af te wassen, plassen en douchen. Daarna gaan we maar eens water halen bij de bron zodat we het kunnen koken om drinkwater van te maken.
Hoe ziet ons huisje eruit? Het is een rond hutje met een rietendak en een diameter van iets meer dan 3 meter. We hebben 2 matrassen op de grond gelegd en er is een bank en een kast. we kunnen dus eindelijk eens onze kleren uit de tas halen en neerleggen. Verder heeft dit huisje 2 piepkleine raampjes die niet open kunnen en een deur met een hek ervoor. Ons water bewaren we in een emmer en we hebben een fluitketel en een gaspitje. Er is in heel Malealea geen electriciteit dus we hebben kaarsen gekocht.

  

De zoontjes hebben laatst een puppy gevonden die we nu een naam geven. De ene helft wil hem Manda ( maandag) noemen en de andere helft Bopedi ( de tweede)...
's middags lopen we terug naar de lodge. Heuvel af doen we er een half uur over. Onderweg verzamelen we wat afval en al snel doen Mrs Makomiti en een paar kinderen mee. Vanaf vandaag gaan we dit dus iedere dag doen.
's avonds eten we onze eerste echte Lesotho maaltijd en dat valt niet tegen. Mrs Makomiti gaat tijdens ons hele verblijf voor ons koken tegen een kleine vergoeding ( waar ze hopelijk ook het eten voor haar kinderen van kan betalen). Pap is hier de standaard en dat is een kleverige smaakloze klont van maispoeder met water. Speciaal voor ons zijn er wat aardappels in tomatensaus en een klein stukje varkensvlees. In het pikkedonker lopen we naar de lodge om met onze chauffeur van vorig jaar ( Hannes) een potje te poolen. En dan moet je dus ook weer in het donker 45 minuten terug de heuvel op...!!!

Dinsdags gaan we nog steeds niet "echt" aan het werk dus lopen we met een grote vuilniszak richting de lodge een gaan vuilnis rapen. In de bibliotheek/postkantoor leen ik een boek om Andy uit les te geven. Andy werkt in de handicraft shop en als gids voor de lodge. Hij is gestopt met school omdat hij iedere dag hoofdpijn heeft. Hij wil heel graag heel veel leren en de beste gids worden. Ook wil hij naar een dokter die zijn hoofdpijn kan stoppen zodat hij weer naar school kan. 's middags zijn we 3 uur bezig met het boek dat hij al aan het lezen was. Jeroen laat hem zien hoe je van een lege fles een lantaarn kan maken zodat hij die kan verkopen aan de domme toeristen die een zaklamp zijn vergeten. Dit idee is voor iedereen nieuw en ze zijn verbaasd dat je, in de wind, met en kaars buiten kunt lopen.

Vandaag was onze zesde dag in Lesotho en hebben we dus de opdracht van Martine volbracht. We moeten vandaag 15 euro uitgeven. Vanochtend hebben we in het winkeltje in een van de dorpjes schriften en pennen gekocht. In de lodge staan 4 kisten van verschillende scholen in de regio en daar hebben we ze ingestopt.

Woensdagochtend worden we wakker en horen dat de zandstorm van de afgelopen dagen nu echt op snelheid komt. Je kan de vallei niet eens meer zien door het zand dat in de lucht hangt. Moso komt ons om 8.00 oppikken voor onze eerste echte werkdag. Onderweg komen we langs een kwekerij waar we even binnen mogen kijken. We gaan vandaag kuilen hakken in een Donga zodat we snel bomen kunnen planten als het ooit gaat regenen. Donga's zijn, door erosie ontstane, kloven dwars door akkerland. Het grootste probleem in Lesotho is de ontbossing en de aarde die daardoor in grote hoeveelheden wegspoelt tijdens de jaarlijkse stormmaanden. Niet alleen vruchtbare grond verdwijnt maar ook hele oogsten waardoor er een jaarlijks terugkerende hongersnood is.
We werken 2 uurtjes want de grond is bikkelhard en de pikhouwelen loodzwaar. Daar komt bij dat de locale bevolking ook weer terug moest naar de normale dagelijkse werkzaamheden. Een vaste groep dorpsbewoners zet zich 2 uur per dag in voor de comunnity en wij helpen hen nu in een al bestaand project. Het dorp waar we nu zijn is zo'n 3 kilometer van ons huis. Op de terugweg bezoeken we een vrouw die een weeskind heeft geadopteerd en financieel gesteund word door een duitse oud-vrijwilliger. Ook brengen we een kort bezoekje aan de moeder van Mrs Makomiti. Ondertussen worden we gezandstraald en is een Buff erg handig om voor je neus en mond te houden!
's middags lees ik het boek waar Andy mee bezig was en speel met ons puppy. Later op de middag komt Andy langs voor zijn les. Hij is helemaal door de zandstorm heen komen lopen.

Donderdags gaan we weer gaten hakken en komt er iemand van de overheid kijken of we het goed doen. In Lesotho kan je subsidie krijgen als je als gemeenschap bomen wilt planten om de erosie tegen te gaan. Mede doordat wij hier zijn en al een redelijk bomen budget hebben krijgen we  1000 bosbomen gratis!!!
's middags douchen we in de lodge en halen we boodschappen voor het avond eten. Ze verkopen kool in het winkeltje vandaag en het is voor de familie ruim 2 maanden geleden dat ze verse groente gehad hebben. Na het avond eten zingt de hele familie en sluit af met een gebed. Zoals dat iedere avond gebeurt.

Vrijdags kunnen we niet werken want er wordt een graf gegraven en dan mag verder niemand de aarde bewerken. We proberen uit te slapen en staan dus om 7.00 naast ons bed. Ik loop naar buiten om ons puppy te begroeten maar hij komt niet als ik fluit. Dat is vreemd want anders komt ie altijd kwispelend aangestormt. Ik fluit nog eens een keer een ga dan aan Mrs Makomiti vragen of ze weet waar ie is. Zij heeft hem 's ochtends dood gevonden in het keukenschuurtje.
Ze snapt niet hoe dat heeft kunnen gebeuren. We gaan terug naar ons hutje en laten een paar tranen om een beestje dat we pas 4 dagen kende. Maar ja, Puppy's zijn lief een aandoenlijk en die horen niet zomaar dood te gaan.
Wij weten waarschijnlijk wel wat de oorzaak was. Het was rond het vriespunt afgelopen nacht en hij was behoorlijk ondervoed. Hij kreeg alleen pap te eten en dat is niet voldoende voor een pup (of mens). Daar zit geen bouwstof in. Wij waren hem al aan het bijvoeren met stukjes ei en boterhammen pindakaas maar dat is ook niet ideaal.

Jeroen gaat vandaag het voetbalveld opnieuw uitlijnen en de doels weer tegenover elkaar zetten. Een groep voetballers uit Leusden heeft dit veld gesponsord en nu wil Mick dat er weer wat vaker op gespeeld word. Als we "goede" ballen mee krijgen van Mick is er gelijk een sliert jongens die wel een potje wil spelen. 's avonds eten we een mega grote T-bone steak in de lodge en praten we met een leuke groep mensen die met Summum reist. We lopen weer door het donker naar huis en het is koud! Echt Koud. Onze thermometer geeft aan dat het 5 graden is terwijl het vanmiddag 26 graden was....

 

Zaterdag zijn we vrij dus nemen we de tijd om onszelf eens goed bij te werken. Er wordt geschoren, nagels geknipt en gesmeerd. We smeren ons een ongeluk sinds we hier zijn. alles is kurkdroog. De lippen zijn gebarsten, de scheuren lopen over de schenen en we hebben kloven onder onze voeten. Onze gezichten zijn de afgelopen dagen bevroren, gezandstraald en verbrand en onze, tot nu toe kleine, rimpels hebben volwassen dieptes aan genomen.
's middags loop ik met de twee jongst jongens ( Boinki en Doemisa) naar de lodge ( Jeroen is al op het voetbalveld). We eten daar onze meegebrachte lunch en de jongens genieten van een boterham met pindakaas en een glas melk. Dit is voor hen een echte luxe.
Na een hele middag voetballen lopen we weer terug en krijgen we een lift aangeboden door de politie. We mogen in het arrestantenbakje en de jongens vinden het geweldig ( wij trouwens ook)

Zondags zijn we in de weer geweest met de netten voor in de goals en hebben we een vergadering gehad over onze projecten. Jeroen komt samen met Andy diens neef tegen en ze geven hem een flinke mep. Andy's neef is afgelopen week vader geworden van een zoon en volgens goed gebruik mogen je vrienden je dan in elkaar meppen. Als het een meisje was geweest dan hadden ze hem met water mogen bekogelen.

 vorig verslag

 volgende verslag