welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Soweto

Johannesburg, 25 en 26-09-2004

We moeten even omschakelen naar dit nieuwe continent. Het is hier koud!!! Vannacht was het 12 graden en overdag zo'n 22 graden. We hebben dus voor het eerst in maanden sokken en een vest aan. Verder vallen we achterover van de prijzen. Er is nog maar weinig verschil met Europa. Ons plan om de Victoria Falls te gaan bekijken via Botswana valt in duigen vandaag. We hebben geen geld voor de goedkoopste backpack-camping optie . Die kost nu 750 euro per persoon voor 7 dagen. Een jaar geleden was dat nog de helft!.
Door alle kou, vermoeidheid en tegenvallers was onze eerste dag Afrika niet echt geslaagd..... Alhoewel....We zijn blij weer zoveel vogels te zien en vriendelijke mensen te ontmoeten. In de Lodge kun (moet) je zelf koken en daar maken we dankbaar gebruik van. Na 5 maanden je eten op straat kopen is koken heel erg leuk. De bomen staan in bloei en ruiken heerlijk. De toiletten zijn weer "normaal", de bedden zacht en de douches warm.

Zondags gaan we een toertje doen. In ons enthousiasme iets te snel geboekt en niet meer te cancellen. We hebben ons laten misleiden door de prijs. Het is namelijk het goedkoopste dat je kunt doen. Wat gaan we doen dan? We gaan een middagje naar Soweto voor 64 euro!!
We zijn de enige vandaag dus we hebben een prive toertje en dat is een meevaller. We kunnen vragen wat we willen en stoppen waar we willen. Fefe is onze gids en hij verteld aan 1 stuk door. Eerst rijden we een rondje door het centrum van Johannesburg langs alle bezienswaardige gebouwen. Hier rondlopen als tourist is nog steeds niet veilig ook al wordt er hard aan gewerkt. De kunstacademie verzorgd veel muurschilderingen en gebeeldhouwde paaltjes door de stad die de boel opvrolijken.

 Dan rijden we naar Soweto. Het grootste en beroemdste township van Zuid-Afrika. Eerst rijden we door de miljonairswijk. Zelfs in de tijd van de apartheid hebben een aantal mensen de kans gezien om goed lopende bedrijven op te zetten. Uiteraard is dit maar een klein percentage van de zwarte bevolking. We komen langs de oudste huisjes die oorspronkelijk bedoeld waren voor de mijnwerkers. Soweto heeft 3 miljoen inwoners en beslaat dus een enorm oppervlakte want hoe klein de huisjes ook zijn, ze zijn wel vrijstaand. Maar 5% van soweto bestaat uit golfplaten huisjes zonder electra. Hier mogen we het busje uit en een huisje bekijken. We zijn niet erg onder de indruk van de armoede. Zouden we dan al te veel armoede hebben gezien? Het probleem is dat wij ook hebben gezien dat armoede niet automatisch verdrietige mensen maakt. Veel mensen hebben een redelijk gelukkig leven met de beperkte middelen die ze hebben. Dat wil overigens niet zeggen dat we het niet de hele wereld gunnen om het zo goed te hebben als wij.

De toer komt langs de school waar de opstanden in 1976 zijn begonnen. Er is een museum ter nagedachtenis aan alle studenten die daarbij zijn omgekomen. Het geeft een duidelijk overzicht van de gebeurtenissen in die periode en is behoorlijk indrukwekkend. Na het museum rijden we langs het huis van Winnie Mandela. 24 kamers voor 1 vrouw! En dan komen we in de enige straat ter wereld die 2 nobelprijs winnaars heeft voortgebracht! We rijden langs het huis van Desmond Tutu die als eerste de nobelprijs voor de vrede kreeg. Een paar huizen verder op heeft de tweede nobelprijswinnaar gewoont. Nelson Mandela woonde hier met zijn eerste vrouw en later met Winnie. Na zijn vrijlating heeft hij de eerste 11 dagen in dit huis doorgebracht. We krijgen een kleine rondleiding. Het is een heel vreemd gevoel om in de huiskamer van Nelson Mandela te staan, of nog vreemder, zijn slaapkamer. En dan zegt de gids: "het toilet is vlak voor zijn vrijlating aangebouwd, je mag er gebruik van maken als je moet...."
Uit een vreemd soort respect gevoel vinden we dat we dat niet kunnen maken. Maarre....we hadden op dezelfde wc van Nelson kunnen zitten!!!
Dan zit de toer erop en wij keren als tevreden toeristen terug naar onze lodge. Het was een goede toer!

tip 1
in Zuid-Afrika moet je meestal voor al je eigen eten en drinken zorgen in de lodges.
Eetgelegenheden zijn vaak niet in de buurt en je kunt 's avonds alleen over straat in een taxi

tip 2
Rockey's in Fourways
22, campbell rd
www.backinafrica.com
Leuke lodge ( met zwembad) iets buiten johannesburg

 vorig verslag

 volgende verslag