welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Uitkijktorens

Khao Yai NP, 17 t/m 20-09-2004

Na een dag wachten tot de was droog is gaan we weer terug naar het National Park. Het regent al de hele ochtend dus we hopen dat het bijtrekt. We laten ons informeren bij het visitorscentrum en kopen onze eigen bloedzuigersokken en een wandelkaart. We gaan route 14 lopen. Een half uurtje later staan we weer bij het start punt. Een paar bloedzuigers is prima maar zo'n 30 per been is teveel!!
Als je er 1 afpulkt dan zijn er alweer 3 nieuwe onderweg. Dan maar naar de kleine uitkijktoren. We zien gelijk Sambar deer ( groot hert) en barking deer. We vermaken ons een paar uur op deze plek die we voor onszelf hebben. Dan gaan we onze slaapplek opzoeken. Het is een "dorm" wat in dit geval betekent een lange houten gebouw met ruimtes waar zo'n 6 mensen kunnen slapen. We huren matjes en een deken want er zijn geen bedden in de dorm. We liggen heel vroeg op bed ( oftewel de vloer) en slapen prima.

 

 

Om 6.00 staan we op. Het is licht en het woud is vol geluiden. 's ochtends vroeg zie je het meeste wild dus we gaan snel op pad. Op het terrein van het hoofdkwartier ( waar de dorm is) horen we de eerste hornbill's al. Het duurt eventjes voordat we ze gevonden hebben. Dit keer is het de kleinere Oriental Pied Hornbill. In de boom achter ons zit een groep makaken. Als we de groep beter bekijken zien we een halve meter lange, dikke, zwarte staart in de boom. De Giant Black squirrel (reuze eekhoorn) en hij is echt heel erg groot. Een eind verderop zit een grote groep gibbons in de bomen aan de rand van een veld. Ook deze groep kunnen we op ons gemak bekijken. Al met al doen we er dus behoorlijk lang over om bij de grote uitkijktoren te komen.
Ook nu zijn we weer alleen en kijken 2 uur lang naar een prachtig landschap zonder een beest te spotten.

We beginnen aan een 2 uur durende wandeling terug naar het hoofdkwartier. We zijn de heenweg de geasfalteerdeweg gevolgd maar willen nu door de jungle terug lopen. Na een half uurtje staan we voor een brede rivier. Een omgevallen boom is de brug die we moeten nemen. Hij is spek en spek glad en we durven het niet aan. We willen de camera droog houden. Dus draaien we maar weer om. Als we terug in het hoofdkwartier zijn begint het te onweren. We wachten tot het ergste over is en trekken de regenjassen aan. We willen kijken of er bij de kleine uitkijktoren iets te zien is. Er springt een Barking deer weg als we aan komen lopen en het veld staat vol met Sambar deer. Na een tijdje vertrekken alle reeën en herten dus gaan wij ook maar. En dan zien we nog even twee Oriental Pied Hornbill's in de boom zitten

's avonds onmoeten we een groep jongeren uit Pukhet die onze buren zijn vanavond. Er is ook een belg die al 15 maanden onderweg is op zijn fiets. Onze Thaise buren nodigen ons uit om mee te eten van hun BBQ en het is erg gezellig. Ze hebben vanavond een jeep gereserveerd voor een spotlightsafari en wij kunnen met ze mee. Dat is mooi meegenomen want met z'n tweeen zo'n jeep huren is te prijzig maar nu betaald iedereen 60 eurocent voor een uurtje spanning en avontuur!
We zien heel veel herten, zelfs tussen de huisjes waar wij slapen. De oplichtende oogjes zie je overal en dan is er een paar oogjes in de boom... Het is een Slow Lori!!! die hebben we nog nooit gezien dus we vinden het geweldig. Het is een soort rond klein aapje met enorme grote ogen voor op z'n kop. Het is een echt nachtdiertje. We zien ook nog een Large Indien Civet. Ook deze katachtige is voornamelijk 's nachts actief. Eventjes is er grote hilariteit als we blijken te zijn gestopt voor een gewone huis, tuin en keuken kat. Als we bij de dorm aankomen blijkt de hele omgeving vol te staan met Sambar. We zijn dus de hele tijd omringt geweest door herten zonder dat we ze hebben gezien.

De volgende dag zijn we weer vroeg op en weer is het raak bij de brug van het hoofdkwartier. Er zit een boom vol met blauw/groene vogeltjes en we zien een hornbill. Een man roept dat we aan de andere kant moeten kijken en dan zien we een grote Water monitor lizard zwemmen. Een geweldig mooi gezicht. Weer gaan we op weg naar de grote uitkijktoren. Het is een wandelingetje van 3 kilometer maar we worden weer flink opgehouden. Een familie makaken steekt over en daar kunnen we maar beter niet tussendoor gaan lopen. Als we dan uiteindelijk aankomen bij de uitkijktoren staat er een groep studenten schreeuwend een spel te doen ?!?!? We draaien dus maar om want je gaat echt niets zien als er een stel maloten rond hupst. Het ontgaat ons sowieso wat ze in een NP doen. Er zijn beter plekken om spelletjes te spelen lijkt ons.

 


We gaan liften en hebben al snel geluk. We worden afgezet bij de kruising richting de Suwat waterval. Al snel hebben we een nieuwe lift te pakken. We rennen op het restaurant af en bestellen zoetzure kip en kip met cashew noten. ( oja, het is 9.00 's ochtends). Dit is het eerste "normale" voedsel in dagen. We leven op crackers, biscuitjes en chips sinds we in het park zijn. Het restaurant in het hoofdkwartier serveert alleen eten dat al ik-weet-niet-hoe-lang in bakken ligt en je krijgt het koud voorgeschoteld.
We hangen een tijd rond bij de waterval. Er is een wandelroute naar een andere waterval. Er is een pad. Op sommige plekken is nog beton zichtbaar. Het is redelijk makkelijk te volgen. Het is een prachtige wandeling door het dichte bos langs een snelstromende rivier met veel kleine watervalletjes. Het pad is nat en glibberig en we moeten nog vrij vaak over of onder omgevallen bomen door en riviertjes over. En dan staan we weer voor een grote omgevallen boom die als brug moet dienen. Jeroen roept opgewekt " deze heeft gelukkig een railing". 2 seconde later pakt hij de railing vast. De railing stort in en Jeroen valt van de boom op een andere omgevallen boom op de grond. Het was een behoorlijk diepe val maar hij heeft gelukkig niets en is droog gebleven. Als onze harten weer normaal kloppen proberen we het nog eens en halen we de overkant zonder problemen. Als we weer bij de weg zijn liften we terug.

Aan het einde van de middag zit ik alleen bij onze slaapplek. Jeroen is naar de grote uitkijktoren en het begint enorm te plensen. Ik heb dus medelijden met hem. Ik zit rustig te kijken naar een Sambar als er plotseling wel heel veel regen op het dak valt. Een groep makaken springt van boom tot boom. Als ik de parkeerplaats op sprint om ze beter te zien ga ik op een haar na op een schorpioen staan. De schorpioen is op weg naar het toilet gebouw en laat zich door niets tegenhouden.
Jeroen komt, niet eens zo heel nat, terug en heeft niets gezien. We proberen de schorpioen weg te jagen maar hij blijft op z'n plek.

De volgende dag gaan we met 3 amerikanen en 1 israeli op pad. Zij hebben maar weinig gezien de afgelopen dagen en hebben ook geen verrekijker bij zich. Niet zo heel ver van onze slaapplek zien we een dode (gelukkig) Bamboo adder. Bij de brug zien we de groep makaken en de reuze eekhoorn weer. En dan zien we een eind verder de Aziatische wilde hond oversteken! Die hadden we nog niet eerder gezien. De groep gibbons zit weer op z'n plek en is lekker actief. Bij de grote uitkijktoren zien we , voor de verandering, niets. Wanneer we terug lopen zien we Jay met een groep toeristen. We kunnen vanavond met hem mee terug rijden. 's middags gaan we nog maar eens bij de kleine uitkijktoren kijken. We zitten er veel langer dan we van plan waren maar er kwam een lange stortbui over. Behalve de gebruikelijke herten en fazanten zien we ook de javaanse Mongoose over het pad wandelen.
We rijden met Jay mee naar het guesthouse en genieten van een warme douche. Want, tjonge jonge jonge.... wat stinkt een mens na 4 dagen geen douche!

 vorig verslag

 volgende verslag