welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Swing Festival

Sancharankao, 05-09-2004 t/m 07-09-2004

05-09-2004, zondag afvallen

De meesten vertrekken vandaag uit het kamp dus iedereen gaat in de pick-up naar het dorp met de bushalte. Jeroen durft het alleen nog niet aan. Ik moet naar Chiang Rai om ons guesthouse ( waar we bagage hebben staan) te vertellen dat we een paar dagen later terug komen ( een telefoonnummer meenemen is wel eens handig.....) Ook hebben we in onze bagage eem geheugenkaart zitten die we voor het komende festival echt wel nodig hebben.
In Mea Saui doe ik samen met Asuza boodschappen voor de komende dagen ( kippensoep voor Jeroen). Vorige week hebben we in de supermarkt op de weegschaal gestaan. Na 3 dagen niets binnen houden wil ik wel eens weten wat de schade is. Ik ben meer dan 2 kilo kwijt geraakt in die paar dagen. hmmm, daar schrik ik toch wel een beetje van. Vandaag zijn crackers absoluut het maximaal haalbare maar ik hoop morgen toch wel weer normaal te kunnen eten.

Ik neem de bus naar Chiang Rai en mail even het thuisfront dat we langer wegblijven en dan ga ik naar het guesthouse. Aan het einde van de middag ben ik weer in Mea Seaui. Het is wel grappig als je bedenkt dat je in Nederland NOOIT 2 uur zou reizen om bij een internetverbinding te komen.
In Mea Seaui regel ik een brommerjongen en het wordt een spannende rit de glibberige heuvel op. De regen van de afgelopen dagen maakt de weg niet bepaald beter.
's avonds maken Asuza en ik een lekkere kippensoep met veel groente en wat pasta. Jeroen drinkt alleen het zoute water maar dat is al heel wat.

06-09-2004, maandag eerste festival dag

We zijn dus nog in het Akha dorp omdat we uitgenodigd zijn om een 4 daags festival/ceremonie bij te wonen. Onze wekker gaat om 5.30 zodat we de dames kunnen zien die water gaan halen bij de Heilige Waterplaats. De meesten zijn traditioneel gekleed dus dat ziet er prachtig uit. Het is een hele klim en afdaling via een smal richeltje langs een afgrond. We begrijpen dat de eerst volgende activiteit pas vanmiddag is dus we duiken dankbaar weer ons bedje in. Ondertussen ben ik natuurlijk ook snipverkouden geworden doordat het hier 'snachts koud en mistig is.

 

Bij onze oma van de bar mogen we kijken hoe ze plakrijst stampt en bepoedert met papaverzaadjes. De rijst is om te offeren. Ook word er in iedere familie een kip geslacht. We krijgen het dier te zien maar ze trekt zich terug in het hutje met de deur dicht. En met onze magen nog wat instabiel vinden we dat niet heel erg. Verder gebeurt er de hele dag niets. 's avondas wordt de karaoke set opgebouwd op het plein voor het Greenwayhuis en is er een feestje tot diep in de nacht.

De eerste dag is ons wat tegengevallen. Zo goed als niemand loopt in de traditionele kleding en de ceremonies als het rijst stampen gaan tussen de gewone dagelijkse dingen door. De bar is gewoon even een kwartiertje dicht. Veel gebeurd in de familie sfeer en we hopen dat het morgen wat meer een dorpsfeest is zoals Jems onsverteld heeft. Vooral voor Asuza is het jammer want ze moet morgen al weg.

07-09-2004, dinsdag de tweede dag

We lopen met Asuza richting de poort van het dorp omdat ze een lift moet regelen. Dit lukt zonder problemen. Op het pleintje beginnen de mannen zich te verzamelen en we lopen allemaal naar de school. Hier staat de schommel van vorig jaar die omver wordt gehaald. En dan met z'n alle het bos in om nieuwe bomen te kappen voor de nieuwe schommel. Het hele festival draait om 3 dagen schommelen. De rest van het jaar mag dat niet. Rond huizen komen ook allemaal kleine schommels te staan voor de kinderen.
's middags is iedereen druk aan het schommelen maar het is nog steeds niet echt iets wat het dorp gezamelijk doet. Iedereen komt wanneer die zin heeft. Pas als de tv-ploeg arriveert komen de eerste traditioneel geklede mensen te voorschijn. Zodra de tv ploeg weg is gaat de kleding uit en gaat iedereen weer naar de bar. Vorige week is er namelijk heel wat whiskey gestookt.

 

's avonds is er weer een groot feest voor onze deur. We besluiten morgen te vertrekkebn aangezien de volgende dagen niet veel anders zullen zijn als vandaag. Dat betekend dus lange, lange nachten met heeeeel veel herrie. Want ook hier moet de geluidinstalatie op zijn alleraller hardst. Wij als concert en festival gangers zijn wel wat gewend maar dit overschrijdt de nederlandse richtlijnen. Het feest stopt ook deze nacht niet dus we komen met wallen onder onze ogen uit bed gerold

 vorig verslag

 volgende verslag