welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Akha Hilltribe II

Sancharankao, 28-8-2004 tot en met 4-9-2004

28-08-2004, zaterdag, wormen eten

De weekends mag je vrij besteden. De japanners wilden naar de grens met Myanmar. "done that..!!!" dus we gaan niet mee. We brengen ze wel weg naar de bushalte zo'n 14 kilometer verderop. Sinds gister hebben we er een gast bij. De japanse Naoko heeft hier vorig jaar 5 maanden gezeten en is nu weer op bezoek. Ze verblijft bij ons. In de pickup truck gaat zij aan de voorkant in de bak staan en dat blijkt een hele goede manier om de hobbels op te vangen. Al snel volg ik haar voorbeeld. Op deze manier wordt je ook niet misselijk.
In het plaatsje Mea Suai helpen we Fah met de boodschappen en kopen we van die enorme waterflessen die je wel kent van kantoor voor maar 20 cent! Omdat Ayako de hele dag op mijn slippers rond loopt koop ik een paar nieuwe voor haar. Er worden snoepjes ingeslagen en dan op weg naar de garage. Bij de garage staat een paard dat in eerste instantie nogal bang is. We hebben alle tijd en we worden dan ook vrienden.

Terug in het dorp is het grote schoonmaak tijd. We wassen de kleren, onze haren en de rest. en er wordt uitgebreid geschoren want er is behoorlijk wat wildgroei ontstaan. Na de lunch vallen we alle vijf in slaap. Tegen de tijd dat we wakker worden is het alweer etenstijd.
We gaan bij een oom van Jems eten. Er staan onder andere gefrituurde larven op tafel en tijdens het kijken naar de Thaise GTST eten we die lekker op.
De mensen hier zijn zo vriendelijk en gastvrij. Als het tijd is voor de kinderen om naar bed te gaan gaan wij terug naar huis. Daar zitten een aantal kinderen te spelen met het alfabet memoty dat we hebben gemaakt

 

zondag, 29-8-2004, weegschaal

We staan op tijd op omdat Jems ons een ander dorp gaat laten zien. Naoko en ik hebben onderweg een leuk gesprek over eetgewoontes. Het is een makkelijke wandeling over een soort weg. Het volgende dorp is christelijk en er wonen zowel Akha als Karen. Jems neemt ons mee naar het huis van zijn oom dat aan de grote weg ligt. Hier lunchen we. Dan steken we de weg over om Jems andere vriendin te ontmoeten. Degene met wie hij gaat trouwen. We zijn een beetje geschokt want we worden de hele week al gek van het geklets over zijn Deense vriendin.

Eigenlijk hebben we niets van het dorp gezien als we op de "bus" stappen. En dat opstappen is nogal letterlijk want de enige plek die er nog is is de treeplank. Net zijspanrijden, best leuk dus. Dan zijn we in Mea Suai. We weten niet echt wat Jems voor plannen heeft dus we vragen er maar eens naar. Het antwoord " wachten tot de rest van de groep terug komt". Dat is nog 5 uur!!!! Dit dorp is 1 straat groot dus hier balen we van.
We vinden een weegschaal en gaan daar dus maar eens op staan. Jeroen is 2 kilo lichter sinds vertrek uit nederland en ik ben nu 8 kilo lichter. Dat maakt een saaie middag weer eventjes leuk.

Na een hele lange middag wachten rijden we met de pick-up truck van het dorpshoofd weer terug. Het regent dus we worden drijfnat en ook de weg is erg glibberig. Opzich wel avontuurlijk. 's Avonds nemen we de planning door voor volgende week en pakken we de tassen in. Vanaf morgen gaan we bij famillies verblijven.

 

30-8-2004, maandag, homestay

Onze gastmoeder heet Allah en is 39. Haar oudste zoon is 22 en heeft al 2 kinderen. Van de 5 kinderen zijn er op dit moment 2 thuis. De meisjes zijn 17 en 15. Vader is er vandoor en 1 van de kinderen zit in de stad op school ( op een internaat wat heel normaal is in Thailand). De zoon ( die niet kan praten) blijft tijdens ons verblijf bij een vriend maar komt wel voor het ontbijt.
Als we onze tassen hebben weggelegd gaan we aan het werk.

Jeroen gaat 's ochtends naar de kleuterschool. De kinderen huilen omdat ze bang zijn voor Jeroen en Ayako maar het trekt later wat bij. Na afloop kan hij zich gelijk gaan douchen omdat hij onder het kwijl, snot, pis, tranen en andere viezigheid zit.
Ik help op het terrein van Greenway. Bij ons kamp moet het hek gemaakt worden en onkruid gewied. De kippen vinden het geweldig want die hebben de wormen voor het oprapen. En dan komt Fumy terug van het toilet bouwen. Zij is met haar voet in een roestige spijker gestapt. Hij is dwars door haar schoen gegaan en goed diep in haar voet terecht gekomen. Jems gaat met haar naar het dorp voor de dokter. Ze heeft geen tetanusprik gehad en hij moet schoongemaakt worden.

Onze lunch is vandaag klaar gemaakt door de moeder van Allah. Oma draagt nog wel het Akha hoofddeksel.
's middags gaat Jeroen helpen met het toilet bouwen en ik ga naar school. Ik krijg klas 3 die bij ons bekend staat als "class from hell" en ik sta er alleen voor. Het gaat wonderbaarlijk goed ( mazzel).
Het toilet bouwen is zwaar werk. Er moet een groot rond gat van een meter of 3 diep gegraven worden.
Voor het avondeten word ons een zakje met wormen voor gehouden met de vraag of we dat willen eten. We knikken allebei hard JA en ze kijken een beetje teleurgesteld omdat ze ons niet hebben kunnen shockeren.
Tijdens het eten word in een keer de traditionele kleding uit de kast gehaald met de vraag of ik dat aan wil...Natuurlijk wil ik dat wel. De rok gaat over mijn broek en het vest over mijn t-shirt. Mijn haar moet in een staart naar bovengevouwen op mijn hoofd. Daar gaat dan een zwarte doek omheen en dan komt de muts erop. De muts heeft muntjes en zilveren knopjes. Onder mijn kin hangen lussen met kraaltjes. De muts is vrij zwaar. Hierbovenop komt een soort kegelvormig hoofdeksel dat versierd is met gekleurde slingers, zilver en kralen. Hier hangen zilveren kinbanden aan. En dan op de foto met iedereen. Ik ga in volledig kostuum naar het Greenway huis voor de avond vergadering. Het halve dorp loopt uit om mij te zien. Het is wel voorzichtig je hoofd bewegen want het is zwaar en veel bukken want ik ben zo'n 15 centimeter langer.

 

31-08-2004, dinsdag hond in de pot

We hebben prima geslapen bij ons gastgezin. We mochten naast elkaar slapen maar elkaar aanraken is nog steeds uit den boze. Alle huizen staan op palen en de kippen en de varkens lopen onder het huis door. Door de kieren van de vloer konden we het varkensgezin onder ons zien liggen. 's nachts worden we wel een paar keer wakker van het gesabbel van de biggetjes.

Vandaag gaan we allebei het toilet maken. De ringen liggen er in middels in. We maken de rioolbuis en cement voor de vloer. We lunchen ook bij de toiletfamilie. Naast het huis staat een boom en daar eten we nu de bladeren van en die zijn best smakelijk. Jeroen krijgt een kleurige ketting omgehangen voor zijn harde werk. Doordat de rest zich nogal inactief heeft opgesteld de hele ochtend valt zijn prestatie op.

's middags gaat Jeroen naar school. Voor het eerst alleen voor klas 4. Deze groep wil wel iets leren dus het was leuk. Ik ga weer helpen met toilet bouwen. weer laten de meeste zich van hun luiste kant zien en dat was nogal genant.
Tijdens het avond eten komt er hond op tafel. Jeroen weigert meteen en ik denk er nog even over na maar doe het toch niet. Dan voeren ze een stuk hond aan de hond en lachen ze ons uit om onze geschokte reactie.

01-09-2004, woensdag privacy

In de ochtend gaan we weer toilet bouwen. Het huisje is nu aan de beurt. Er word ergens om het huis een oude constructie gesloopt en we hebben planken voor de muren. Ik ben heel erg toe aan een WAO dag. Ik heb geen kracht, ik kon de dop niet van de tandpasta krijgen vanochtend. Om 11.00 lig ik weer in bed en om 16.30 komt Jeroen me wakker maken. Hij is dan net terug van school waar het een chaos was geweest.
's avonds komen er een paar jongens om hun engels te oefenen en wij leren er weer wat Akha bij. Het is allemaal erg gezellig maar ook vermoeiend

De mensen hier hebben geen enkele privacy en lijken daar ook geen moeite mee te hebben. Er vinden gesprekken door de "muren" van de huizen heen plaats. En dan bedoelen de niet de binnenmuren als die er al zijn ) maar de muren van twee naast elkaar gelegen huizen. Je kunt dus letterlijk alles horen wat er bij de buren gezegd wordt.

 

02-09-2004, donderdag bamboo bewerken

Na het ontbijt nemen we afscheid van Allah en haar familie. Hiervoor word voor het ontbijt een kip klaar gemaakt. Dit is voor ons toch nog echt te vroeg. We wisselen vandaag van gastgezin en partner.  Jeroen gaat met Kitaru naar het huis van de ouders van Jems. Het huis is behoorlijk veel groter dan dat van Allah.
Ik ga met Fumy en Asuza naar het huis van Atuh. Deze man kan nauwelijks praten omdat hij door zijn keel geschoten is. Gelukkig zit de dader in de gevangenis.

Atuh gaat mee naar het bos. We gaan zo'n 7 enorme Bamboo palen omhakken. we moeten ze daarna ook weer de hele weg terug slepen naar het dorp. 1,5 uur later zijn we weer terug en laten een paar mannen zien hoe je manden moet maken. Het ziet er simpel uit maar het valt nog best tegen. De hele middag rommelen we wat aan en uiteindelijk hebben we een paar prullenbakken in elkaar gevlecht.
's avonds gaan we ieder naar ons eigen gezin. Mijn gastgezin heeft een modern huis voor dit dorp en met een behoorlijk luxe wc hokje in de tuin. En dat is maar goed ook want ik breng er de halve nacht door. Tussen het overgeven en de extreme diaree door slaap ik op de veranda. Ik wil de dames niet wakker houden.

03-09-2004, vrijdag ziek

Ik blijf me hondsberoerd voelen en heb ook koorts. Met mijn slaapzakje klim ik de heuvel op naar het Greenway huis ( waarom wilde ik naar een HILL- tribe???). De rest van de dag loop ik heen en weer tussen bed en wc. Jeroen is ook wat misselijk maar gaat gewoon aan het werk. Vandaag gaan ze met de kinderen van het dorp afval rapen.
' s middags bereiden we het afscheidsfeest voor vanavond voor. En dan wordt Jeroen ziek. Alles komt er aan alle kanten uit en het lijkt niet op te houden. Een uur of 4 later komen de homestay gezinnen met eten naar het greenway huis. Jeroen en ik liggen gebroederlijk naast elkaar ons misselijk te voelen. We slaan het eten dus over. We kruipen uit bed als de spelletjes beginnen want daar moeten we aan mee doen. Jeroens deel van de magicshow heeft een leuke respons en ook alle andere dingen die we opvoeren worden met veel gelach onthaalt. We hebben een makkelijk publiek!
's nachts blijven we toch maar in het greenway huis en in de buurt van het toilet. Midden in de nacht komt Jeroen Asami tegen bij de toileten. Zij is ook ziek en komt in het huis slapen

04-09-2004, zaterdag einde kamp

Het kamp is officieel afgelopen en vandaag is dus vrij te besteden. Het giet de hele dag dus er gebeurd weinig. Jeroen is nog steeds ziek maar ik voel me al ietsje beter. Ik kan weer wat eten ook al blijft het niet lang binnen. Ondertussen ligt Asuza ook ziek op bed en willen Ayako en Yuki niets eten ivm een schommelende maag. En zo sukkelt er een dag voorbij en loopt het kamp dus erg rustig af.

 vorig verslag

 volgende verslag