welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Schilderende Olifanten

Chiang Mai, 15-8-2004

In eerste instantie hadden we motortjes gehuurd maar mij lukt het schakelen en remmen niet en Jeroen blijft op de kruispunten maar de verkeerde weghelft kiezen dus we brengen ze weer terug. Voor vandaag was dit gewoon geen goed plan. We spreken een tuk-tuk jongen aan en hij vraagt een goede prijs om ons een middagje rond te rijden. Sterker nog zijn broer wordt gehaald want die heeft een auto en het kan wel eens gaan regenen. We rijden zo'n 20 kilometer Chiang Mai uit om onze dag te starten bij de Maesa Elephant Camp.
We kunnen geen genoeg krijgen van olifantjes kijken. Dit schijnt het oudste trainingskamp te zijn voor olifanten. We kopen bananen en suikerriet en gaan naar de kraamkamer. 1 Van de jongere olifanten verbrijzeld zowat onze hand met zijn slurf. Hij zag het aan voor voer. De 2 maanden oude olifantjes zijn vertederend. Er is ook een olifanten schow en dat klinkt natuurlijk heel fout en suf maar was echt leuk. Ook de olifanten leken er wel lol in te hebben. Het schilderen en voetballen deden ze zeker niet tegen hun zin en het spelen op de mondharmonica en dansen leken ze ook wel grappig te vinden.

 

Onze gidsen willen wat foto's van en met ons maken want ze zijn pas begonnen in het toerisme. We zijn zelfs de eerste in de auto. Ting heeft al een tijdje een tuk-tuk maar Udom begint net en heeft een foto boek nodig en aanbevelingen om aan volgende klanten te laten zien. Wij vinden het prima. Ze vertellen ons wat we kunnen gaan doen in de omgeving en wij kunnen gewoon uitkiezen.
Na de olifanten gaan we naar een orchideen farm en vlindertuin. Hier krijgen we het meest orginele toegangsbewijs ooit. Een buisje met een orchideen bloem als broche. Ting vraagt of het we het goed vinden om even langs een tapijten winkel te gaan want dan kregen ze een coupon voor gratis benzine. We hoeven er echt niets te kopen werd er op ons hart gedrukt. We vonden het een kleine moeite.
We wilden naar de apen opvang maar dat bleek een show en toen we de toegangsprijs zagen zijn we omgekeerd. Ondertussen regende het en Ting en Udom gingen druk overleggen wat wij nog konden gaan zien. Na ruim een half uur rijden komen we bij de regio met lokale producten. Eerst gaan we naar een zilver werkplaats. Natuurlijk horen hier ook grote verkoophallen bij maar ze laten ons heel mooi zien hoe de handbewerking in zijn werk gaat. Hierna naar de lacqueer werkplaats. Dit zijn producten van bamboo (bijv. doosjes) die in een soort zwarte "lak" gezet worden. Dit word dan met de hand gepolijst en daarna versierd. Het versieren gaat op verschillende manieren. Ze worden beschilderd of beplakt met eierschalen maar ook ingelegd met parelmoer en goud. Heel mooi om dat vakmanschap te zien want het zijn vaak hele kleine doosjes. En op naar de zijde bewerking. Ook dit was erg intressant om eens van dichtbij te zien en als laatste naar de papieren parasol beschilderingen. Ze kunnen ook stoffen beschilderen en hebben ons overgehaald om een gekko'tje op de rugzak te laten zetten.

We vertellen onze gidsen dat we nu echt genoeg hebben gezien (het is 6 uur) en ze brengen ons keurig terug. We schrijven ze een mooie aanbeveling voor hun boek en gaan dan de zondagsmarkt op. We eten weer allerlei lekkere die bij de stalletjes. Waaronder vage minieitjes die prima smaken. En dan zien we Junior op de stoep zitten. De tweeling broer van Finn, die we eerder die week al hadden gezien. Meestal reizen de broers samen maar nu even niet. We kletsen gezellig bij en dan is het wel weer genoeg voor vandaag.

 vorig verslag

 volgende verslag