welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Rolstoelen en koken

Geschreven door Jeroen. Chiang Mai, 14-8-2004

Ik heb van mijn oude werk de opdracht gekregen om een rolstoelfabriek te bezoeken.
's ochtends sta ik al vroeg voor de deur van het " disabled centre". Een paar dagen geleden hebben we onze komst aangekondigd via de mail. In het mailtje terug stond dat we welkom waren maar dat we geen foto's mochten maken. Gister stonden we voor een dichte deur dus hoop ik vandaag wel een ontmoeting te hebben. Voor de zekerheid heb ik toch de camera maar meegenomen

Don Willox ontvangt me en geeft een rondleiding. Hij en zijn vrouw hebben dit centrum 12 jaar geleden opgericht. Ze zijn begonnen met het maken van rolstoelen maar nu kunnen toeristen er ook hun was laten doen en internetten. Voor de gehandicapten zijn er scholingsprojecten, trainingsprogramma's en sportactiviteiten opgezet.
Don verteld dat hun rol veranderd is de laatste jaren. Veel onderdelen van het centrum worden nu zelfstandig door gehandicapten gerund.

Al snel gaat ons gesprek over een zekere Luc uit belgie. Deze man heeft hier gewerkt als vrijwilliger en haalt op dit moment bergen geld binnen via een website waarop hij claimed de oprichter te zijn van dit centrum. Ondertussen woont hij ergens in thailand als een vorst van dat geld. Dit is dus de reden dat Don huiverig was voor dit bezoek en de reden waarom ik ( nog steeds) geen foto's mag maken.

De rolstoelen hebben de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ze maken tegenwoordig verstelbare modelen van PVC buizen. De toekomstige rolstoelgebruikers krijgen allemaal een cursus in onderhoud en gebruik.
De werknemers ( allemaal gehandicapt) wonen ook op het terrein. Hoewel de fabriek een succes is kunnen ze de vraag nog niet aan. Door geld gebrek hebben ze maar hele beperkte mogelijkheden om de mensen buiten de stad te voorzien van een stoel.

Ik vond het erg leuk om te zien waar de opbrengst van de afgelopen september markt (van de regenboog) heen is gegaan.

website:www.infothai.com/disabled

geschreven door Rudi

Jeroen is dus naar de rolstoelfabriek en ik ga naar een kookcursus.
Eerst gaan we met de hele club naar de markt waar we uitleg krijgen over de verschillende currypasta's, groente en fruit. Het is even wennen want dit is geen toer maar een cursus! Dus opletten geblazen en onthouden. Na de markt rijden we Chiang Mai uit en richting de kookschool. We mogen kiezen welke gerechten we willen maken.

's ochtends staan de springrolls (loempiaatjes) op het programma. Die wil iedereen maken. Dat opvouwen van het rijstpapier valt nog niet mee.
Aan de zijkant van de ruimte staan de gaspitten en iedereen kookt dus daadwerkelijk zijn eigen eten. Ik maak als volgende gerecht Pad Thai wat gebakken rijstnoedels zijn met kip en pinda en anderen maken rijst of noedel soep.
Het feitelijke koken valt nog niet mee. Alles moet heel snel achter elkaar de pan in en je moet met je spatel dingen klem leggen aan de zijkant en dan met je andere hand de noedels roeren (in dezelfde pan!). Als iedereen klaar is gaan we "ontbijten". Het smaakt heerlijk.

's middags beginnen we allemaal met curry. Gelukkig kan je kiezen tussen mild, medium of heet. Ik maak die middag nog zoetzure groente en kip met cashewnoten. Andere gerechten waren zoetzure garnalen soep en papaya salade. Ook al maak je die gerechte niet je hebt wel de kans om mee te kijken. Tijdens de "lunch" eten we alles op en proeft iedereen van elkaars brouwsels. Echt alles is lekker!

Het is ondertussen een uur of drie en we krijgen een cursusje groentesnijkunst en daarna fruit met uitleg over hoe je het moet eten en wanneer je kan zien of het rijp is. Dan gaan we het toetje maken. Sticky rice met mango. We maken de kokosmelksaus voor over de rijst en mango en hebben dan een lekker dessert.
Voordat we weggaan krijgen we een boekje mee met alle recepten en een certificaat. Ik heb een hele leuke een leerzame dag gehad en hoef helemaal niets meer te eten....

Als ik stinkend naar knoflook weer terug ben in het guesthouse gaat jeroen maar in z'n eentje eten. 's avonds lopen we over de beroemde nightbazaar en gaan wat drinken bij de hal waar ze Muay Thai demostraties geven

 vorig verslag

 volgende verslag