welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

De tempel 3 daagse

Angkor Wat, 30-7 t/m 1-8-2004

Eindelijk is het dan zover! Hier hebben we naar uitgekeken. Zo'n immens groot tempel complex in de jungle spreekt tot de verbeelding.Angkor Wat... here we come!

We willen de eerste dag de wat verder gelegen tempels bezoeken dus sluiten we een deal met een tuk-tuk jongen. Eerste een toegangsbewijs halen. Een 3 daagse pas kost 40 dollar per persoon (pasfoto meenemen!).
In een gebied van zo'n 21 bij 28 kilometer liggen meer dan 100 tempels. De eerste tempel die we bezoeken is de Pensat Kravan. Het is eigenlijk een rij van torens met prachtige relief beeldhouwerk in baksteen. Dit belooft wat te worden vandaag want de boeken geven deze tempel maar 1 ster. Hierna komt de Sea Srang een waterreservoir. Ankor dankt zijn rijkdom onder andere aan het ingenieuze irrigatie systeem. Tegenover Sra Srang ligt Bantai Kdei. Eerst ga je door de poort met gezichten in de buitenste muur. De meeste tempels liggen in vierkant ommuurde gebieden. In deze tempel ligt alles dicht op elkaar en grote stukken zijn ingestort. De bomen groeien overal over heen en er is nauwelijks iets gerestaureerd, wat juist leuk is.

En dan is Ta Prohm aan de beurt. Een van de bekenste tempels van Ankor doordat hij overwoekerd is door bomen. Hier zullen we de plek moeten vinden waar Jan en Andre de foto hebben gemaakt van Robin Bear. Deze foto is ook de cover foto van de lonely planet. We hebben een foto van onze beer "Louche" als bewijs dat we de plek hebben gevonden.
Bij een ander deel van de tempel waar een boom over heen groeit maken we een foto voor de Bever opdracht. Deze tempel is werkelijk prachtig. 2 Jongens laten ons een, in de jungle verscholen, poort zien.


Na de lunch rijden we naar Pre Rap. Zo'n 4 kilometer verderop. Deze tempel symboliseert een berg. Hij gaat dus lekker de hoogte in waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. De volgende tempel is East Mebon. Hij ligt in het oude oostelijke waterreservoir. Het is nu droog maar ooit was deze 7 bij 2 kilometer grote bak de belangrijkste water leverancier. De tempel wordt op de hoeken bewaakt door stenen olifanten in een harnas. De laatste tempel die we in dit deel van Angkor gaan bekijken (vandaag) is Ta Som. Ook hier zijn de afbeeldingen in het steen prachtig. Achter de tempel is nog een poort die overwoekerd is door een boom. Als we een foto staan te maken is een bewaker bezig een slang te vangen.(slik). Onze eerste slang in het wild terwijl we niet veilig in een auto of een bootje zitten. We gaan (ietsje) dichterbij om te kijken. Hij is niet zo heel groot maar wel giftig en word met de katapult vakkundig om zeep geholpen.

We rijden zo'n 16 kilometer naar de Roulos groep. Dit zijn de oudste tempels en stammen uit de 8ste eeuw. De lucht is donkergrijs dus dat belooft niet veel goeds. Bij de Lolei tempel woont een groep monniken. Een paar jongens willen met ons Engels praten. Zij zijn geen monnik maar wonen hier omdat ze geen ouders meer hebben. Een van de jongens wil graag een lift van ons naar Siem Riep om zijn mail te chekken. Saskia uit Amsterdam komt namelijk! Zij heeft hier vorig jaar 3 maanden lesgegeven en betaalt nu zijn studie. Aangezien de enorme bui ieder moment kan vallen en het nog een eind rijden is besluiten we terug te gaan en hem een lift te geven. Halverwege de rit begint het te storten en daar houdt het pas de volgende ochtend mee op.

De straten staan blank en niet een klein beetje. Op een bepaald stuk laten we ons 50 meter door een tuk-tuk vervoeren. Het was ons echt te diep. Bij de internet/fiets winkel aangekomen ga ik even een felicitatie versturen terwijl Jeroen een huurfiets met licht probeert te te vinden. Als ik sta te wachten vraag ik me af wat ik zie bewegen in die teil in de hoek. Het blijken baby-krokodillen te zijn!! Dat was wel het laatste wat we hier verwachte.

Op de fiets naar Angkor Wat! Het is "maar" 7 kilometer naar de hoofdtempel. Iedereen noemt het hele gebied Angkor Wat maar eigenlijk is er maar 1 tempel die zo heet en de rest zijn de tempels van Angkor. Onze tuk-tuk jongen van gister had ons geadviseerd om rond een uur of 10.00 te gaan. De eerste horde is dan weg en de tweede horde komt eind van de middag. Terwijl wij de Bas-reliefs bekijken in de galerijen zijn we dan ook vaak de enige, wat heel fijn is. We zijn bijna 2 uur zoet met het bestuderen van de taferelen waarop bijzondere details te zien zijn. De meeste tableau's beelden een oorlog of een Hindoistisch/Budhistisch verhaal uit. Maar de details van de kleding, dagelijks bezigheden e.d. maakt het extra leuk.
We gaan lunchen en dan weer terug voor het midden deel van de tempel. We zien liever een paar tempels goed dan alle tempels half. Tegen half 3 zijn we uitgekeken en lopen we de massa tegemoet die nu deze tempel op het programma hebben staan.

We fietsen langs Phnom Bakheng naar Angkor Tom. Phnom Bakheng is de berg waar iedereen de zonsondergang gaat bekijken en waar je je op een olifant de berg op kan laten sjouwen. De poort van Angkor Tom is indrukwekkend. Langs de kant van de weg staan 54 beelden die goden en demonen moeten voorstellen. Angkor Tom is 5 bij 5 kilometer dus nog 2,5 kilometer fietsen naar de centrale tempel van Bayon. Dit is een van Jeroen's favorieten. Het heeft 37 torens die bijna allemaal 4 grote blijde gezichten hebben. Waar je ook staat er kijken altijd een paar ogen op je neer. Ook hier zijn de Bas-reliefs in de omliggende muren boeiend. Hier is naast de gebruikelijke oorlogs verslaggeving, ook het dagelijkse leven op terug te vinden. Een markt, keukens, mensen die elkaar vlooien, twee mannen die met elkaar schaken en een geboorte. De zon begint al te zakken dus alles ziet er warm oranje uit. We zijn moe en gaan richting Siem Riep. Als we richting de poort rijden zien we aapjes langs de kant van de weg. Echte! Wilde! Onze eerste ontmoeting met iets levends in de natuur in Azie! (op wat spinnen en slangen na). Bij de zonsondergang-berg is het echt onvoorstelbaar druk, we rijden door en kopen een maiskolf die we op de muur van Angkor Wat gaan opeten.

En dan is het alweer dag 3. Omdat we de eerste dag de Roulos groep niet af hebben kunnen maken huren we onze tuk,tuk jongen weer in. We starten vandaag bij Bangkong. Op het terrein is een zeer levendige klooster. Op een aantal torens is nog pleisterwerk te zien wat deze tempel uniek maakt. Uiteraard staan ook voor deze tempel een kluit verkopers. Er loopt een doof meisje bij met wie we het westerse gebarentaal alfabet oefenen.
De volgende tempel is Prea Ko met beelden van olifanten op de hoeken en ossen ervoor.

We zijn klaar bij de Roulos groep en rijden naar de verst gelegen tempel rondAngkor Tom. Neak Pean is niet echt een tempel maar meer een paar vijvers met een eiland "tempel" die wat weg heeft van een fontein. Op de bodem van de vormalige tempel staat een beeld van een paard met mensen benen.
Preah Khan is de volgende tempel en die ziet er nogal vervallen uit. Maar hoe verder we er in lopen hoe indrukwekkender hij word. In het midden heeft het bouwwerk de vorm van een kruis met gallareijen naar alle windhoeken. Op het breedste deel heeft de gang 21 deurposten ( alleen de oostvleugel dus in de volle breedte 42!)

 

De tempel Ta Keo is nooit afgemaakt. Er zijn maar een paar afbeeldingen. Wat deze tempel weer anders maakt dan de andere is dat hij helemaal gemaakt is uit zandsteen.
Thommonon is maar een klein tempeltje maar wel een hele mooie die veel weg heeft van Angkor Wat. We rijden via de Victorio gate Angkor Tom weer binnen. Deze poort is gebruikt in de film "Tombraider". Omdat er weer eens een enorme bui dreigt gaan we schuilen. Als het weer wat droger is gaan we naar het terras van de leprakoning. Het is een enorme aarde wal met een muur om die aarde op zijn plek te houden. De hele muur is bedekt met figuren en ieder individu heeft een eigen gezicht. Onze tuk-tuk jongen ging met ons mee omdat hij de muur nog nooit had gezien. Als we de aarde wal opklimmen blijkt achter de muur een gleuf te zijn en daarna weer een muur. Met een smal trapje kan je de drie meter diepe naar beneden. Het is net breed genoeg om doorheen te lopen dus foto's maken lukt hier helaas niet. En dat is heel jammer want de afbeeldingen hier zien er uit als nieuw. Door de beschermde ligging hebben ze nauwelijks schade opgelopen door tijd en weer. De details zijn messcherp.
Het olifanten terras is hetzelfde principe maar wel veel groter. De 350 meter lange muur is bedekt met levensgrote olifanten. Ook hier is weer een verscholen muur.
Op weg naar het guesthouse zien we nog wat aapjes die we onze laatste bananen voeren.

Na drie dagen zijn we officieel "tempelmoe".

 vorig verslag

 volgende verslag