welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Dode koe

Siem Reap, 29-7-2004

In eerste instantie waren we van plan om de boot te nemen naar Siem Reap. De Lonely Planet raadde dat aan. De LP loopt altijd 1,5 tot 3 jaar achter en in de tussentijd is er dus een prima weg aangelegd. De boot is een uurtje sneller en 4 keer duurder dan de bus. We hadden van mensen gehoord dat er veel te zien was op de bus route en dat de boot trip alleen maar uitzicht geeft op heel veel water. We hebben dus gekozen voor de bus.

We reden over de hoofdweg tussen de twee grootste steden van Cambodja en in Nederland zouden we dat een smalle provincialse weg noemen. Overal langs de weg staan huisjes waar het leven zijn normale gang gaat. De lelijke kippen, eenden, koeien en varkens lopen los en de kinderen zwemmen in de vieze slootjes. Hele stukken alleen maar rijstvelden met palmbomen. Wat een prachtig gezicht!

Op de eerste koffiestop wordt de locale specialiteit aangeboden. Gefrituurde spin.
Er worden hele zakken van verkocht. Een meisje neemt ons mee naar achter waar ze en zakje heeft liggen met levende spinnen. Het zijn wolfspinnen. Grote zwarte harige spinnen die wat ons betreft lijken op vogelspinnen ( maar wij hebben er dan ook geen verstand van). Je mag ze over je hand laten lopen. De giftanden zijn geknipt dus ze zijn nu ongevaarlijk.

Tijdens het volgende deel van de rit gebeurt er iets afschuwelijks. De buschauffeur gaat vol in de remmen en toetert zich een ongeluk terwijl hij de bus ongeveer links van de weg de sloot in rijdt. Dan volgt een enorme klap en voelen we dat de achter wielen "ergens" overheen rijden. De mensen die uit het voor en achterraam hebben kunnen kijken vertellen dat we een koe hebben geraakt en dat die er heel dood uitziet. Het hart zit bij iedereen in de keel. De buschauffeur rijd langzaam door. Er is ook niet veel dat hij anders kan doen. Een familie is een koe kwijt en hij kan geen nieuwe koe betalen. De hele bus kan in de spiegel zien hoe de chauffeur aan het vechten is tegen zijn tranen.
Bij de lunchstop bekijkt iedereen de enorme deuk in de voorkant van de bus

Rond een uur of 1 komen we aan in Siem Reap waar weer honderden motorjongens op ons staan te wachten. Het eerst guesthouse lag naast een bouwput dus gaan we verder kijken. Het tweede guesthouse heet Smiley's en we kunnen kiezen uit 4 soorten kamers in 4 verschillende prijsklasses. Meestal ben ik degene die de kamers bekijkt en dan blijft Jeroen bij de tassen. Ik breng dan verslag uit en dan beslissen we wat we doen. Bij dit Guesthouse begon ik mijn verslag met " ze hebben 5 puppies..." waarop Jeroen me onderbrak met de mededeling " doen we!"
Een half uurtje later zitten we dus aan de lunch terwijl de harige bolletjes wol over je voeten stuiven.
Als Jeroen 's avonds op de wc zit roept hij me. In de badkamer zit een inimini kikketje. We laten hem buiten weer los.

Het was een beestachtige dag

 vorig verslag

 volgende verslag