welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Vleermuis

geschreven door Jeroen Phnom Penh, 27 en 28-7-2004

Gister zijn we met regen vertrokken uit Sihanoukville en hebben ons weer ingechecked in ons guesthouse aan het meer in Phnom Penh.

Vandaag stappen we op onze gehuurde fietsen richting de russische markt. Onderweg maken we een ommetje langs het Olympisch stadion om  die op de foto te zetten voor Jeroen Brouwer.
De markt is een grote hal en ze verkopen er echt alles. Stoffen, zilverwerk, dvd's, merkkleding, brommeronderdelen, souveniers, kruiden, vlees en heel veel cd's.
Rudi koopt een mooie Khmer sjaal ( een Karma) en we zijn op zoek geweest naar nieuwe ringen. Helaas zijn alle ringen me te klein. We dwalen nog wat rond en stappen daarna weer op de fiets. Na 10 minuten fietsen knalt mijn achterband uit elkaar. Dat is behoorlijk balen want we zijn een behoorlijk eind uit de buurt van ons guesthouse. Daarnaast wilden we nog langs een tempel, het paleis en het nationaal museum. Als troost eten we een hamburgermenu bij een soort Macdonalds. We besluiten om verder maar te gaan lopen met de fiets aan de hand.
In Azie zie je regelmatig fietsenmakers langs de kant van de weg. Hangmat, bakje water, gereedschapkist en een luchtcompressor en je hebt een bandenplakkerij. De band wordt zeer vakkundig geplakt. De buitenband word met een oude lap band verbonden en we kunnen weer vertrekken. Drie kwartier werk en daar betaal je dan 25 cent voor. De dollar die we gaven werd dan ook met een hele brede glimlach en een aantal buigingen in onvangst genomen.

Bij het onafhankelijkheids monument bezoeken we een tempel. In de gebouwen rond de tempel moet het krioelen van de monikken. Schijnbaar zijn we op het verkeerde tijdstip. Het is er wel mooi en rustig.
Bij het paeis van de koning besluiten we niet naar binnen te gaan. We hebben een paar negatieve verhalen gehoord, het is al laat op de dag en de entree prijs is ook schandalig. De buurt rond het paleis is behoorlijk sjiek (voor Cambodiaanse begrippen). We rijden er wat doorheen. Bij een poort aan de rivier blijven we wat hangen en kijken hoe de kinderen het water in springen.

Volgend de boekjes komen in de avondschemer uit het nationaal museum honderden vleermuizen. Het is een uniek soort dat nog niet zo lang geleden is geidentificeerd. we wachten vol geduld op de honderden vleermuizen. De 20 die we hebben gezien werken op onze lachspieren. Waarschijnlijk hebben we op de verkeerde plek staan kijken.
Na zo'n dagje op de fiets komen we maar weer eens tot de conclusie dat het een prettig vervoermiddel is.

 vorig verslag

 volgende verslag