welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

De tunnels

geschreven door Jeroen Saigon, 16-7-2004

Om 8.00 zitten we in de bus op weg naar de tunnels van de vietcong. We krijgen uitgebreide informatie over de tunnels en hoe de mensen daar leefde. Onze gids was in die tijd een soldaat van het Zuid Vietnamese leger. Overdag zochten ze samen met de amerikanen naar de tunnels. Ze konden ze niet vinden. 's nachts werden ze dan weer aangevallen door de Vietcong. De tunnels liepen tot onder de basis van de amerikanen. Het is een onvoorstelbaar bouwwerk. Er zijn meerdere verdiepingen en de gangen zijn echt super krap. We konden op verschillende plekken ons erin laten zakken en er een stukje door heen kruipen. Ik ben door de gang van 120 meter gekropen. Was 100 meter teveel! Het is benauwd en met m'n 1.85m erg krap.
Daarna kregen we nog wat gruwelijke vallen te zien. Het doel was niet om te doden maar om de vijand te laten schreeuwen van de pijn. Hier kwamen dan hun kameraden op af en die werden dan neergeschoten. Met wat pennen door je voet, been of ribbenkast ben je natuurlijk ook een tijdje uitgeschakeld.
Deze toer was de meest informatieve die we in Vietnam gemaakt hebben.

Rudi heeft zo'n dag dat je niet voor uit te branden bent en gaat het liefst terug richting hotel. Ik laat me afzetten bij het War Renmant Museum. Hier is een uitgebreide foto collectie van de Vietnam oorlog ( Amerikaanse oorlog). Het museum laat zonder enige terughoudendheid de verschrikkingen van de oorlog zien. Het laat zien wat oorlog met mensen doet. Het maakt je langzaam krankzinnig. Hoe langer de oorlog duurde hoe gruwelijker de foto's werden. Daarnaast geeft het museum een beeld van de gevolgen van de chemicalieen die de amerikanen hebben gebruikt. Onder zowel de Vietnameze bevolking als Amerikaanse veteranen worden kinderen met afwijkingen geboren. Na het zien van dit museum is voor mij volstrekt onbegrijpelijk dat dit soort dingen nog steeds gebeuren. De mens is volgens mij het meest geweldadige dier dat er op aarde rond loopt en ik ben bang dat dat nooit zal veranderen

 vorig verslag

 volgende verslag