welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Blauw op straat

Moskou 4-5-2004

Nieuwe dag, nieuwe kansen. Hoopvol lopen we richting St. Basil kathedraal om hem vandaag echt van binnen te gaan bekijken......dus niet. Het hele Rode plein en omgeving is afgezet. Dan hebben we nog geluk gehad dat we eerder deze week hier al geweest zijn. Ze zijn druk bezig met allerlei voorbereidingen. Omdat we wel mensen bij het mausoleum van Lenin zien lopen gaan we kijken of we daar heen kunnen. Een gids spreekt ons aan en legt uit wat er aan de hand is.
7 mei wordt de president beedigd en 9 mei wordt de overwinning gevierd. om veiligheidsredenen mogen er alleen maar mensen naar binnen onder begeleiding van een gids. later zien we deze uitleg ook aangeplakt dus het was geen oplichtings poging. We denken er hard en lang over na. Normaal kost de entree inclusief het recht om foto's te nemen 20 euro. Met gids is dat 55 euro en dan doen we dus niet het mausoleum maar alleen het kremlin. we vinden dit behoorlijk veel geld maar om Moskou te verlaten zonder 1 van de tig bezienswaardigheden van binnen te hebben bekeken is ook weer wat. Tot 11 mei zit alles dicht en vandaag is de laatste kans.

Alle gidsen vragen hetzelfde bedrag (slim) dus gaan we voor de gids die ons een prive tour geeft. (luxe). Ze weet bijzonder veel te vertellen en heeft geen haast. Ook met een gids mag je vandaag niet overal komen maar het pluspunt van deze selectieve sluiting is dat het redelijk rustig is in de kathedralen.

Het kremlin is niet alleen het politieke centrum maar was vroeger ook het centrum van de godsdienst en het koningshuis. Alle geestelijk leiders werden er ingeweid en tegenwoordig wordt de president er beedigd. Veel sovjet leiders vonden het nodig om een eigen gebouw in het kremlin te zetten daardoor staat er zo'n typische sovjetflat midden op het terrein. De kathedralen daarentegen zijn werkelijk prachtig. De fresco's zijn goed bewaard gebleven en onze gids weet er mooi over te vertellen. We zijn erg blij dat we er toch geweest zijn en door een gids weet je er wat meer vanaf.

geschreven door jeroen
Na de lunch gaan we voor een boottochtje over de moskourivier. Het belangrijkste argument is dat we onze voeten eventjes stil willen houden. Het zonnetje schijnt ook lekker. Terwijl Moskou aan ons voorbijtrekt doemt er een gigantisch beeld voor ons op. Het is een enorm standbeeld vaan boten die op elkaar gestapeld zijn met daarboven op Peter de Grote. Omdat zo'n beeld daar eigenlijk niet op z'n plaats is maakt dat het geinig. Vanaf het water is nog beter te zien dat de stad een welvarende en rijke geschiedenis kent.

geschreven door Rudi
Na het eten willen we naar het internet cafe dus gaan we weer richting kremlin en omgeving. In de metro ziet het groen en blauw van de uniformen. We besluiten al die uniformen te volgen en dat valt nog niet mee. Die jongens kunnen marcheren!!!!
Als we boven de grond komen staan we in een zee van uniformen. We vallen midden in de generale repetitie van de grote parade van 9 mei!!!

Het is toch wel erg indrukwekkend en leuk om zo'n groot plein gevuld te zien met netjes marcherende mannen. Na een paar uur houden we het voor gezien. Het is te donker voor foto's dus gaan we nog even internetten. Als we een uur later weer buiten staan is de parade nog steeds bezig. De stad ziet er 's nachts prachtig uit met al die lichtjes. Als bonus krijgen we een maansverduistering.

tijd voor een tip
Alles in Moskou zit goed in de verf. Het errug goed in de verf! De laag is zo dik dat het nooit droogt. Dit geldt voor bankjes in het park, leuningen, deurposten en hekjes. We hebben dus 2 t-shirts en een broek onder de verf zitten. Als je maar 2 broeken hebt dan is dat niet grappig. De verfvlekken op 2 tassen en 1 jas vallen gelukkig wel mee.

 vorig verslag

 volgend verslag