welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Easyrider

Dalat, 13 en 14-7-2004

De afgelopen twee dagen hebben we weinig gedaan. We waren erg moe en het regende heel hard. We hebben geprobeerd een trip te regelen met een Easyrider (motorclub) naar een natuurpark. Maar 110 dollar voor drie dagen is ons te veel. Vooral omdat er niets bij inbegrepen is en de overnachting en het entree van het park ook al prijzig zijn. We zijn wat teleurgesteld en boeken een trip voor 1 dag.

Omdat we deze dagen toch weinig hebben gedaan trakteren we ons op lekker eten. V restaurant staat aangeprezen in de L.P. We volgen die liever niet maar de woorden "citroen merenque taart" bleven door ons hoofd spoken. En hij was lekker!

Onze motor man kwam ons vertellen dat de 1 dag trip niet door kon gaan omdat hij een langere trip kon doen. Hij wilde wel een van zijn Easyrider vrienden vragen om het van hem over te nemen.Wij vinden het allemaal wel best.Als we nu eindelijk maar een iets van de omgeving te zien krijgen.

Om klokslag 8.30 uur staan Phan en Tai voor onze neus. Aardige jongens lijkt ons. We rijden als eerste naar "Crazy house". Een dochter van een voormalige president heeft hier een fantasie hotel gebouwd. Ze heeft architectuur gestudeerd in Rusland en wilde wat doen met natuurlijke vormen. De gemeente maakte bezwaar maar "als dochter van" hoef je je daar niets van van aan te trekken. Je loopt in een boom en over een giraffe nek. Alle kamers hebben een thema en raar vormige bedden. Eigenlijk was het heel grappig om te zien.

Daarna worden we afgezet in een bos en krijgen uitleg hoe we moeten wandelen. Het voelt een beetje als de Alpen. Naaldbomen geur, bergen en een groot meer. Het is heerlijk om hier even te lopen. Na een paar bochten komen we bij de beloofde toeristen kraampjes. Maar met al dat Vietnamesen kitsch is dat nog wel grappig ook. Alleen de aapjes aan de ketting vinden we wat minder. We vinden eindelijk een sleutelhanger! In heel Vietnam hadden we die nog niet gezien en we moeten de verzameling natuurlijk wel compleet maken.

Na een heerlijk ontbijt/lunch lopen we de berg op naar het klooster. Hier leven een aantal monniken en nonnen (met stekelkoppies) die een mooie tuin hebben aangelegd. Tijdens de rit naar de waterval maken we een stop in het platteland. Dalat is de groentetuin van Vietnam. We zien voor het eerst een avocado boom. Nooit geweten dat die aan bomen groeien. Verder verbouwen ze hier uien, bloemkool,wortelen en aardbeien. Vandaag worden de wortels van het land gehaald.

Bij de waterval aangekomen moeten we nog een aardig stukje naar beneden (later dus weer omhoog). De waterval is mooi maar er is ook weer een rare attractie voor de Vietnamesen. Waarom een man in een berepak? Waarom een beeld van een tijger en een vogel? Oja, en natuurlijk niet te vergeten de pony met berijder in Amerikaanse cowboy kleding. Dat arme beest heeft dus ook al die trappen moeten lopen. We zien een prachtige groene vlinder die fel blauwe plekken heeft op de achterste vleugels (zie je alleen als die vliegt). Als we beter kijken zien we dat ze eitjes aan het leggen is. Heel veel eitjes. Best bijzonder vonden we.

Weer boven bestellen we een cola. Vandaag is het blauwe en roze pepsi. Na een redelijke lange rit komen we aan in "Chicken village". Een minority village met een enorme betonnen kip. We moeten meteen aan Barneveld denken. In het dorp maken ze prachtige gewoven stoffen. De mensen hebben hier een iets ander uiterlijk dan de "gewone vietnamees". Je ziet hier kinderen met krullen. Ook dit dorp leeft van het verbouwen van groente. Maar ook de nederlanders hebben dit landbouw paradijs ondekt dus je ziet er veel bloemen. Het schijnt zelfs dat de zwarte tulpen hier gekweekt worden en dan naar nederland verscheept worden. We zien ook een veld vol met mini naaldbomen. Net wat we nodig hebben voor ons projekt in Lesotho. ! Zo'n boompje kost hier 0,05 eurocent. Jammer dat het verscheppen naar Afrika zo duur is. Doordat we met een gids zijn komen we tot in de uithoeken van het dorp en bezoeken we de school. Het is vakantie dus nu spelen de kinderen er.

Op weg naar het station maakt Phan een stop bij een paddestoelen kwekerij. Er hangen slierten met zakjes aarde onder een bananenbladerafdakje. Uit de zakjes steken de paddestoelen. Aan de andere kant van de weg staan de koffiebomen en worden lelies verbouwd die ze in Korea eten. Ze schijnen lekker en heel duur te zijn. Het station zelf was niet zoveel bijzonders.

We hebben een hele leuke dag gehad gehad en lekker veel van de omgeving gezien! Ook vandaag hebben we weer veel geleerd. Het is toch wel eens leuk om te zien waar je eten vandaan komt.

Tip
1: 's avonds over straat lopen kan je je leven kosten!
Let goed op en neem een zaklamp mee! tegels ontbreken en onder de tegels loopt het open rioolsysteem ( niet te veel drinken dus)

2:Easy rider
Phan van Bang
tel:0913.953553
email: Hongbang1969@yahoo.com

 vorig verslag

 volgende verslag