welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Dolmabahce Paleis 

15-11-2008, Istanbul

We hadden het idee om op onze laatste dag in Turkije naar de prinsessen eilanden te gaan die voor Istanbul liggen. Aangekomen bij de kade waar de boot zou moeten vertrekken blijkt dat die nu vanaf een ander punt in Istanbul vertrekt. Bijna een uur lopen van de plek waar we nu staan. We besluiten toch die kant op te lopen al is het wel al bijna middag en misschien niet eens de moeite waard. We lopen dus een niet toeristische route door Istanbul en dat is ook wel eens leuk. Echt mooi is het niet maar wel echt! Om 13.00 staan we bij de juiste kade maar het blijkt dat de volgende boot pas om 14.30 gaat. Dan is het nog ruim een uur varen en de laatste boot terug gaat op 18.30. Niet de moeite waard dus.

We zijn niet heel ver meer van het Dolmabahce Paleis dus besluiten we daar maar heen te gaan. Het paleis is door Sultan Abdul Mecit in 1856 laten bouwen omdat ie het Topkapipaleis te oud vond. Het nieuwe paleis is extreem extravagant. Je kunt het alleen maar bekijken met een gids en wanneer we binnen zijn snappen we ook wel waarom. Het is nog volledig ingericht en echt alles is versierd. Deuren, muren, plafonds, vloeren, trappen en zelfs de deurknoppen. Je mag dus echt nergens aan zitten.
Het is moeilijk te omschrijven hoe extreem de versieringen waren daarvoor moeten jullie de foto's maar bekijken. Let dan ook even op de grote van de zalen! De kroonluchters zijn zo groot als een rotonde en er is een trap van kristal!

We zijn wat laat op de dag dus doen alleen de ontvangstruimtes en niet het harem deel waar Ataturk is overleden. Wanneer we naar buiten stappen hebben we onze eerste regen van de vakantie! Niet slecht op de laatste dag.

Terug in het hostel kletsen we wat met de jongens en maken onze tijd vol. Het is de laatste avond en we moeten midden in de nacht naar het vliegveld. We hebben dus geen kamer meer en nog heel veel uur te gaan.
Om de tijd te doden gaan we nog ergens een waterpijp roken en thee drinken. Er is livemuziek en tot onze verrassing een voorstelling van een Derwisj danser!!! De hele reis hebben we geprobeerd een echte ceremonie bij te wonen maar we waren iedere keer op de verkeerde dag op de verkeerde plek. Het is dan ook een erg leuke afsluiting van een zeer geslaagde vakantie!!!

Om 24.00 stappen we in de shuttle bus en komen dan in een enorme file terecht. Midden in de nacht is het ruim een uur stapvoets rijden om Istanbul uit te komen. Het vliegveld waar wij vandaan vliegen ligt namelijk 65 kilomete verderop. Onze vlucht gaat pas om 6.00 's ochtends maar dit is de enige vervoersmogelijkheid. Op het vliegveld proberen we dus wat te slapen. Om 6.00 stijgen we op en om 9.45 staan we op schiphol. En dan gaat er toch nog altijd veel tijd zitten in het thuis komen. Eerst door de douane, dan op de bagage wachten. Dan een trein pakken die op zondag dus minder gaan en je hebt net op 1 minuut de trein gemist en dan als je in Amersfoort bent moet je nog 40 minuten wachten op een stadsbus! Het was ondertussen 11.15 en we hadden het wel gehad dus hebben we onszelf maar getrakteerd op een taxi zodat we om 11.30 lekker onze voordeur opendeden! Thuis!!!
Ook lekker!

 vorig verslag

fotoalbum