welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Hamam

14-11-2008, Istanbul

We gaan eens kijken in het moderne deel van Istanbul. Bij de Galatabrug kan je broodjes vis krijgen. De keukens zijn op bootjes die echt als een gek heen een weer zwiepen. Het is me een raadsel hoe de koks blijven staan en dat de vissen op de grillplaten blijven liggen en niet van boord zwiepen. De brug zelf staat vol met vissers maar wat ze uit het water halen is niet echt heel erg groot.
Via de Galatatoren sjouwen we de zeer steile straat omhoog tot we bij het voetgangers en winkel gebied zijn. Er zouden hier ook nog bezienswaardigheden verscholen moeten liggen maar die kunnen we dus alsmaar niet vinden.
Vanaf ons hostel tot aan Taksim is ongeveer 4 kilometer. Wanneer we dat dus gelopen hebben is het tijd voor een theepauze en dan lopen we dezelfde route weer terug. Echt boeiend vonden we dit stuk niet. We steken nog even langs de grandbazaar en de obelisken van het hippodroom en dan is het wel weer genoeg geweest. Halverwege de middag zijn we dus weer "thuis" en gaat Jeroen met zijn verkoudheid nog even op bed liggen.

's avonds raken we in een leuk gesprek met een Zulu dus kunnen we onze woordjes weer oefenen en hebben we leuke gesprekken over de gewoontes enzo. Edwin vind het geweldig dat we daar geweest zijn en zo goed op de hoogte zijn van allerlei gebruiken.

Om een uur of 21.00 gaan we naar de hamam (Turks badhuis). Voor ons allebei een nieuwe ervaring dus wel grappig en spannend. We moeten samen in een kleedhokje en krijgen slippers en een omslagdoek. We hadden ergens gelezen dat je beter je onderbroek aan kunt houden dus doen we dat maar. Normaal gesproken zijn mannen en vrouwen strikt gescheiden en vaak zelfs op verschillende tijdstippen. Maar hier is een deel gemixt.
Ik mag mee het mannen deel in. Nu hou je sowieso je omslag doek om maar ik ben wel blij dat ik mijn onderbroek nog aan heb. De doek komt amper over mijn heupen en met gaan liggen en opstaan heb ik vrij veel inkijk. We moeten namelijk op de vloer gaan liggen. De vloer is van marmer en zodra we die tegen onze huid voelen weten we waarom we op de grond moeten gaan liggen....die stenen zijn loei heet!
10 minuten moeten we gaan liggen zweten. Bij Jeroen gutst het er van af maar bij mij gebeurt niks. Behalve dat ik om de 2 minuten vraag of de 10 minuten al om zijn. Ik krijg er hoofdpijn van om met mijn hoofd op die hete steen te liggen dus ik ga er maar bij zitten.
Het uitzicht is wel geweldig. Allemaal mooie bogen en koepels en mooie tegels.
Dan komt de man van de Hamam luid zingend binnen. Leuk voor de sfeer.
Jeroen moet met hem mee komen. De man giet bakken water over hem uit en gaat hem dan wassen en scrubben. Hierna moet Jeroen op een verhoging gaan liggen voor het zeepbad.
De man heeft een soort kussensloopachtigding in een emmertje met water en zeep. Vraag me niet hoe hij het doet maar met 1 zwaai zit Jeroen van top tot teen in een enorme hoeveelheid schuim. Grappig om te zien! Hierna volgt een massage maar die kan ik niet bekijken omdat ik gehaald wordt door een dame die mij mijn behandeling gaat geven.
Ik krijg dezelfde behandeling als Jeroen en een lekkere massage. Sommige onderdelen waren een beetje pijnlijk maar wel ok.
Daarna mag ik weer naar de ruimte waar Jeroen is en mogen we weer zweten op de hete stenen. Maar ik ben net lekker schoon dus heb daar geen zin in. We spoelen ons nog wat af met de bakjes water en krijgen een droge omslag doek. We mogen ons niet gelijk om gaan kleden. We moeten eerst bij de kachel gaan zitten en een kopje thee drinken.
Na afloop nemen Jeroen en ik de behandelingen door en ik ben blij dat ik een meisje ben! Jeroen is nogal ruw onderhanden genomen met ellebogen op zijn rug fnzo. Gelukkig voor hem is zijn knie echter niet alle kanten opgebogen zoals bij mij. Toch is ie nu flink dik want hij heeft er wel een massage overheen gehad. Zucht...mannen!! zeg dan gewoon dat ie van je knie af moet blijven!!!
Compleet rozig lopen we terug naar ons hostel en slapen we als roosjes

 vorig verslag

 volgende verslag