welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Topkapi

12-11-2008, Istanbul

Het is vandaag wat miezerig dus gaan we de Bazaarwijk in waar een deel overdekt is. Het overdekte deel heet de Grote Bazaar. Het is oud en goed bewaard gebleven met mooie plafond schilderingen. Het is een toeristische trekpleister dus de winkels in de hoofdgangen richten zich op toeristen met leer, tapijten en keramiek.
Het was verrassend rustig. Zeker wanneer je 1 van de vele zij steegjes in dook. Overal zijn verscholen binnenplaatsjes. Het leukste zijn de kleine werkplaatsjes, de theekioskjes en de man die echte oude grammafoonspelers (die met zo'n hoorn) repareerde.

Daarna zijn we kriskras de wijk heuvelafwaarts gelopen richting de nieuwe moskee en de kruidenbazaar. Naast de kruidenbazaar verkopen ze planten en dieren. Met name vogels en vissen en af en toe een hondje. Het meest opvallende waren de bloedzuigers. Wil geloof ik niet weten waar die voor zijn....
We lopen de straatjes weer omhoog en door een ander deel van de grote bazaar. We komen aan de goud kant binnen en daar wordt nog echt gehandeld met een hoop geschreeuw. Net de beursvloer vroeger!

Na een hele dag "winkelen" hebben we Nederlands eer weer hoog gehouden. "kijken, kijken en niet kopen".
Wie heeft dat al die verkopers toch geleerd??? En waarom verteld niemand ze dat (volgens ons) veel nederlanders dat beledigend vinden en hierdoor geneigd zijn zeker niet te kijken in de winkel van degene die dat roept???
Wij hebben het vandaag maar aan een paar mannen uitgelegd. Sommige wisten niet wat het betekende en anderen dachten dat ze zeiden"kijken mag, u hoeft niet te kopen"
Gelukkig weten deze mannen nu beter en kunnen ze nederlanders voortaan anders aanspreken.

13-11-2008, Istanbul

De verkoudheid is verhuisd! Jeroen heeft hem nu flink te pakken.
Vandaag gaan we naar het Topkapi paleis om met name de Harem te zien. Langs de buitenmuur van het paleis terrein is een straatje met mooi gerestaureerde Ottomaanse huizen. Via de zijpoort en het park lopen we naar de hoofdingang. In het park vliegt een grote groep papagaaiachtige!
We betalen de entree van Topkapi om daarna gelijk door te lopen naar de Harem om daar nog eens entree te betalen. Omdat het laagseizoen is hoeven we er niet verplicht met een gids in een half uur doorheen dus dat is fijn.
De Harem waren de privévertrekken van de Sultans. Het is dus niet een soort bordeel ofzo. De dames waren er niet voor sexuele pleziertjes zoals vaak gedacht word. De meerderheid kreeg die eer nooit en bleven gewoon hofdames de huishoudelijke en administratieve taken hadden. Het loonde de moeite om de Sultan te verleiden en een zoon te baren of de favoriet te worden van de moeder van de Sultan die het hoofd was van de dames. Om de dames te beschermen waren er zwarte castraten. De eerste verblijven die we zien zijn dus van hen. Het geheel is prachtig versierd met tegels. Hoe verder we komen hoe mooier de versieringen worden. De muren zijn bedekt met de meest prachtige tegels. Alle plafonds zijn beschilderd en de deuren zijn ingelegd met parelmoer. De hamam heeft zelfs gouden kranen!
Het was mooier dan we gedacht hadden! De rest van het paleis is ook de moeite waard. Het enorme keuken gebouw heeft een porselein museum. En de schatkamers herbergen echt enorm extravagante dingen!

Jeroen heeft dezelfde verkoudheid als ik vorige week had maar Jeroen is een echte man. Hij gaat dus bijna dood aan een snotneus....haha'
's middags gaat hij dus op bed liggen. Tegen 5 uur komt hij er uit en gaan we ergens thee drinken met een waterpijp.

 vorig verslag

 volgende verslag