welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Sultanahmed

11-11-2008, Istanbul

We gaan Istanbul verkennen!!! We hebben er zin in en we hebben de tijd. Een heerlijke combinatie.
Als eerste gaan we naar de blauwe moskee. Hij is van buiten mooi maar wat grauw. We vinden hem 's avonds mooier.
Hoofddoekje om en schoenen uit. En daar sta je dan. Onder een enorme koepel en op zacht tapijt. Doordat het tapijt rood is en zo'n enorm oppervlakte beslaat valt het blauw van de schilderingen in de koepel niet zo op. Dat is een beetje jammer. Je kunt de mooie tegels op de tweede verdieping wel zien maar daar kan je niet komen.
We bezoeken de moskee eerst omdat de boekjes zeggen dat we moeten letten op de enorme pilaren die nodig zijn om de koepel te ondersteunen omdat de Aya Sofia een nog grotere koepel heeft en geen grote pilaren.

Buiten word ik even ongelooflijk beledigd.
2 jonge dames ( ik schat begin 20) vragen of ik een foto van ze wil maken. Een man loopt langs en vraagt " mother, daughter ??? I take picture for you? Whole familie??"
moeder-dochter ?!?!? GDVRdeGDVR!!! Ze zijn amper 10 jaar jonger dan ik!
Ik voelde me de laatste tijd (en met name vandaag) al kut als ik in de spiegel keek. Een vormloze, lelijke oude doos.....krijg je er zo'n opmerking over heen.
Jeroen die smakelijk lacht om mijn verontwaardigde kop helpt ook niet!

Na de blauwe moskee lopen we wat rond in de buurt. Er is een toeristische bazaar naast de moskee waar 2 kittens spelen tussen de kussentjes. Turkije zit vol met katten. Je ziet ze zelfs in de musea rondlopen. Ze lijken bij niemand te horen maar iedereen voert ze.

We lopen langs het water en de muur naar het tokapipaleis en steken via de paleistuin weer terug richting de Aya Sofia. De indrukken van de moskee zijn bezonken dus is er weer plek voor volgende indrukken.
De Aya Sofia was voor zijn tijd een architectonisch wonder. De koepel is enorm terwijl er geen zuil in zicht is. Alles in de Aya Sofia is groot waardoor het niet eens zo opvalt. Totdat je iemand naast een deur ziet staan die 5 keer hoger is.
Het was oorspronkelijk een kerk en later een moskee. De mozaïeken met afbeeldingen van het christendom zijn weer te voor schijn gehaald achter het pleisterwerk vandaan. Ook hier liepen weer katten rond die soms wel leken te poseren.

Na de Aya Sofia slenteren we weer wat rond tot we oplopen tegen een bordje van de Basilica Cistern. Dit is een enorm oud ondergronds waterreservoir dat bij toeval is herontdekt. Honderden zuilen staan in een laag water. Het is mooi uitgelicht en de klassieke muziek zorgt ook voor sfeer. Heel appart en zeker de moeite waard.

We hebben vandaag echt veel gezien en er is nog zoveel meer te zien!!! We gaan tijd te kort komen!

 vorig verslag

 volgende verslag

fotoalbum