welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Selcuk en Ephesus

5-11-2008, Selcuk

Vandaag reizen we verder maar de bus gaat pas aan het begin van de middag. 's ochtends doen we dus rustig aan.
In het parkje met uitzicht op de kalkterrassen schrijven we wat kaartje en dan gaan we opzoek naar het postkantoor.
De bus naar Selcuk doet er 5 uur over en we moeten 2 keer overstappen. Selcuk ligt tegen de kust en dat is het dichtbevolkte deel van Turkije en dat is te zien. Toch is de eerste indruk van Selcuk wel goed. Het is een klein stadje met heel veel oudheid overal verspreid. Een kasteel op de heuvel, oude moskeeën en een oude kerk. Vlak bij ons hostel zijn nog delen van een aquaduct met ooievaarsnesten op de pilaren.
's avonds lopen we een beetje door het stadje en gaan wat eten en dan naar bed. Mijn verkoudheid begint grote vormen aan te nemen dus ik ben moe.

5-11-2008, Selcuk

Ephesus is weer een stapel oude stenen. Maar wel 1 van de mooiste van de wereld. Ephesus was de hoofdstad van de Romeinse provincie Azië. Ons hostel brengt ons gratis naar de ingang. We zijn een beetje overdonderd door grote hoeveelheid groepen tourbustoeristen maar besluiten ons voordeel er mee te doen en mee te luisteren met hun gidsen. Al snel blijkt dat die er nogal snel doorheen rennen dus halen we een audioguide en bekijken alles op ons gemak.

Het blijft altijd moeilijk om indrukwekkende dingen goed te omschrijven. Wat opvalt is dat het groot is...wat natuurlijk niet gek is voor een hoofdstad. Er is ook verrassend veel bewaard gebleven en met name veel reliëfs en beelden. De hoofdstraat naar de bibliotheek is het indrukwekkendst. De bibliotheek heeft een façade van 2 verdiepingen met pilaren en beelden.
Na 4 uur zijn we uitgekeken en lopen we de 3 kilometer terug naar Selcuk. We lunchen daar en lopen dan nog wat door de oude straatje. We hebben geen zin om entree te betalen voor de pilaar van artemis en dat blijkt maar goed ook. Vanaf een straatje in de stad kan je hem ook zien...haha. Ook voor de restanten van de kerk van St john hebben we geen 10 euro over dus lopen we er omheen en werpen een blik op het kasteel dat niet open is voor het publiek en lopen binnen bij een tuin van een moskee.

's avonds hebben we weer heerlijk gegeten en heeft Jeroen lekker voetbal zitten kijken met de mannen van het hostel.

7-11-2008, Selcuk, stranddagje

Ik ben echt verkouden met bonkend hoofd en zere kiezen dus reizen we vandaag niet door maar doen een rustig dagje. Het weer lijkt mooi dus nemen we een bus naar het strand.
Pamucak ligt 9 kilometer verderop. Wel een gek idee want in de oudheid lag Epfesus dus aan zee maar de kust lijn is door de eeuwen heen wat kilometers opgeschoven.
Pamucak is niet echt een plaats. Er zijn zo'n 5 resorthotels en verder niets. Het strand is uitgestorven. Het eerste uur is nog wel lekker al hou ik mijn kleren aan. Jeroen duikt heel heldhaftig 1 minuut het water in.
De wind komt opzetten dus gaan we achter een duin zitten maar de wind wordt alleen maar sterker. We pakken dus weer de bus terug.
's middags kruip ik achter de computer en daarna in bed. Jeroen is op een bankje tegen over een theehuis gaan zitten en heeft geprobeerd te doen wat de turkse mannen daar doen....eindeloos mensen kijken.

's avonds gaan voor het avond eten eens aan een pide. een soort turkse pizza. Die hadden we nog niet gehad.

 

 vorig verslag

 volgende verslag

fotoalbum