welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Wereldse wandeling

31-10-2008, Goreme

Om 8.00 zitten we weer aan een heerlijk ontbijt en besluiten we samen met Mirella de rode en roze vallei te lopen. Een wandeling van zo'n 6 uur.
Eerst doen we nog even picknick-boodschappen in het dorp. Bij de groenteman ruik ik een heerlijke vrucht die ik niet ken en de verkoper laat ons wat proeven. Het ruikt 10x beter dan het smaakt!! haha
De meneer van de brood en kaas winkel woont 6 maanden per jaar in België. Heel gek om in het Nederlands te bestellen.

Het eerste halfuur van de wandeling is naar het beginpunt. Via de gewone weg flink omhoog. Wel met mooie uitzichten over de vallei maar het zweet staat ons op de rug!
Een mannetje dat noten en gedroogd fruit verkoopt wijst ons het pad naar de vallei aan.
We zijn aangenaam verrast. Het is heel smal beneden. Het staat vol met een soort iepen en omdat het herfst is loop je door de bladeren. Aan weerskanten zijn de vreemd gevormde rotsen met grotten. Af en toe is er een grot met wat muurschilderingen, er is een grot met een waterbassin en we lopen door tunneltjes. De vallei word ook gebruikt voor duiven teelt. al met al een heel lieflijk stukje. Na een uurtje hebben we even een bananen stop. Een uur later zien we op een kruising een kraampje. Er is echter niemand. Eigenlijk willen we water kopen. ik pak dus maar gewoon een fles en laat een briefje achter met voldoende geld.
We ploffen even op de bankjes en eten wat gesuikerde pinda's met sesamzaadjes en gedroogde abrikozen.
Nu slaan we af in een zijtak van de vallei die ondertussen breder is geworden.

De rode vallei heeft rotsen met verschillende kleuren. Bij een rotskerkje is een mannetje dat thee verkoopt in een grot. Jeroen gaat in de weer met handen en voeten en het mannetje ook. We denken dat ie 3 zonen heeft en 1 is militair. En hij heeft een dochter of vrouw want het gebaar voor "borsten" was erg duidelijk...haha
Voor 2 lira haalt hij het slot van de kerk. Die is verrassend mooi met fresco's en de mime voorstelling die de man erbij geeft is ook geweldig!

We lopen omhoog de vallei uit om de rug over te steken naar de roze vallei. Via een steil pad glibberen we naar beneden. Het is 14.30 dus tijd voor lunch. Om 16.00 lopen we de vallei uit en het dorpje Cavasin binnen. Hier zijn restanten van een dorpje in een klif.
We vragen een chauffeur van een tourtje of hij weet waar de locale bussen vertrekken. Hij stelt voor dat we de weg aflopen en hij ons zo wel even oppikt. Gratis en voor niets. Maar dat mogen we niet vertellen aan zijn gasten in de bus. Terwijl wij dus een stukje doorwandelen komt de meloenverkoper achter ons aangerend met stukken meloen. Niet kopen, alleen proeven! roept hij nog en rent weer terug naar zijn meloenen. We staan een beetje beduusd met een heerlijk stuk zoete meloen in onze handen. Dit is een leuk land!!!
Even later krijgen we idd de beloofde lift en zo zijn we snel weer thuis.

's avonds gaan we eten bij een borek tentje en het is echt helemaal geweldig! We overwegen om in dit prachtige dorpje te blijven wonen. De wandeling van vandaag is 1 van de mooiste die we ooit gedaan hebben!!!

tip
Nazar Borek
heerlijk eten. Wel reserveren want ze hebben maar 4 tafeltjes

 vorig verslag

 volgende verslag