welkom op www.bolletjeom.nl

Al 12 jaar de wereld rond reizend.... and still going strong!

Tubing, raften en canopying!

Puerto Quito en Mindo, 20 tot en met 28 juli

Na de lunch in Quito vertrekken we naar Puerto Quito. De bus doet er ruim 4 uur over en ik werd lichtelijk gek van de vraag: "hoe ver is het nog?". Ik leek wel op stap met een kleuterklas. Heb in eerste instantie gewoon gezegd dat we er zijn als we er zijn...haha.
Andere vraag: "waarom staan we hier stil?"
Mijn antwoorden (want de vraag is meerdere keren gesteld bij verschillende stops):
"ehhhmmm...omdat het een busstop is?!?!?"."omdat de buschauffeur moet plassen, of op zijn vriendin wacht of wat te eten is gaan kopen?". "om te kijken hoe lang het duurt voordat de toeristen onrustig worden?".
Ik kan het leuk brengen dus ze konden wel lachen om mijn bijdehante antwoorden. Gelukkig maar want ik kon even niet serieus blijven.

Komen we aan in Puerto Quito en parkeer ik iedereen op de stoep met de mededeling dat ze even moet wachten. Ik moet namelijk een pick-up truck regelen voor een leuke prijs en met 10 toeristen in je kielzog kan je die goede prijs wel vergeten. Kom ik terug en krijg ik de vraag: "wat doen we hier???" ...."eehhhmmmm, ik weet niet waarom jij je vakantie geboekt hebt maareh?.....nee, ik ben eventjes vervoer gaan regelen en "hier" is het dorp Puerto Quito waar we naar op weg waren"...zucht.

Afijn, we komen dus aan bij de Cabanas Del Rio en iedereen is er gelijk helemaal verliefd op. Na dagen van koukleumen loopt het zweet nu van ons af. We zitten in een soort jungle setting. De cabanas liggen verscholen in het groen en de kolibries vliegen om je oren. Binnen een half uur liggen de eerste al in het zwembad.

21 juli
We maken kennis met Patricia en Mark Anthony. De eend en haan die rond de tafel lopen te bedelen en denken dat ze een echtpaar zijn. Waar de een is, is ook de ander. En de haan heeft zelfs lust gevoelens voor de eend die dit dan weer gelaten ondergaat. Een schattig stel!
De groep heeft deze week Spaanse les en word verdeeld in 2 niveaus. Wanneer de ene groep les heeft gaat de andere groep op excursie....die ik dus 2 keer per dag doe.
Vandaag gaan we naar een waterval. Voor veel mensen in mijn groep de eerste keer dat ze kunnen zwemmen onder een waterval en er vanaf kunnen duiken. Ik duik niet mee, ik moet immers de foto's maken van de waaghalzen (thank god!)

22 juli
Dinsdag is de excursie de fruitfarm. Gelukkig is er een Belgisch stel mee dat hier woont en mij kan helpen met vertalen. De man van de fruitfram ratelt maar door in het spaans en mijn basis kennis is echt niet toereikend om de uitleg over het enten van Cacaobomen helemaal mee te krijgen. Dat vertalen valt niet mee!
's middags mag ik het nog eens doen zonder de hulp van de Belgen.
's avonds raak ik in gesprek met de Belgen, Ria en Jean. Ze blijken de oprichters te zijn van Ecassef en dus verantwoordelijk voor die hele toer die we hebben gedaan in Moraspunga en voor het schooltje enzo. Ria werkt overigens ook via Ecole Travel als reisbegeleider dus we hebben wat te bepraten.
Hun project spreekt me erg aan en Nicolaas heeft nog geld in zijn sponsorpotje zitten dus ik vraag of zij daar misschien iets aan hebben. Ze zijn er erg blij mee want de school moet een nieuw Sanitair blok. Op dit moment is er namelijk geen water. De lessen over hygiëne slaan natuurlijk nergens op als je de kinderen niet eens hun handen kan laten wassen na het plassen.

23 juli
Vandaag hebben ze overdag (als ze geen les hebben) vrij om te studeren. In de namiddag gaan we chocolade maken!! Er word een vuurtje gemaakt waarop we de bonen roosteren. Daarna moeten we ze uit de schil pellen en worden ze gemalen. In een pan gaat rietsuiker water en de cacao. Roeren, roeren en nog eens roeren en dan is onze zelf gemaakte chocolade klaar! Heerlijk met een banaan zitten dippen!!!
Echt heel leuk om het hele proces eens te doen en dit smaakt heel anders dan chocolade uit de winkel!
We duiken nog even het zwembad in voor een spelletje volleybal terwijl de mannen het vuur opstoken voor de sauna. De sauna is eigenlijk meer een soort stoomhut. We kruipen er allemaal in en zitten schouder aan schouder rond een put. Hierin liggen bladeren en gooien ze de gloeiende stenen op. Vervolgens gaan er dan scheppen water op. Het word warmer en warmer en vooral ook heel vochtig. Toch is het super lekker en de frisse duik in het zwembad erna is helemaal fantastisch. Wanneer iedereen gedoucht heeft staat er naast het zwembad een BBQ maaltijd klaar. Dit is pas echt vakantie voor mijn groep!

24 juli
Donderdag staat een bezoek aan een botanische tuin op het programma waar ik weer mag strijden met het vertalen. We proeven wilde kaneel, oregano en anijs. In de boom zit een mega grote rups. Ik heb echt geen idee wat voor Gigavlinder dat moet worden want hij is langer dan mijn hand en dikker dan een vinger!
's avonds leren we hoe we ringen kunnen maken van palmnoten. Het is vooral heel veel en heel lang schuren maar het is wel leuk om je eigen sieraad te maken

25 juli
Iedereen heeft vandaag les in de ochtend want 's middags gaan we tuben. Tuben is dus in een vrachtwagenbinnenband een rivier afzakken. Afhankelijk van het weer, de temperatuur van het water en de stroomversnellingen wisselt deze activiteit van Relaxed naar Hard Werk naar ENG!! Het was erg leuk en zelfs op een rivier neemt Cameron nog de verkeerde afslag!! Gelukkig kwamen de riviertjes weer bij elkaar uit. Het water was aangenaam. Het weer was ok, De muggen waren vreselijk, de stroomversnellingen waren nog net leuk en de blaren van de peddels nemen we op de koop toe.

26 juli
Na het ontbijt nemen we de bus naar Mindo. Een dorpje in het cloudforest (nevelwoud). 1,5 later zijn we daar. We checken in en lopen terug naar het dorp om te gaan lunchen. 's middags is iedereen vrij om wat voor zichzelf te doen. Ik ga met Pia inkopen doen voor een BBQ diner voor de volgende dag en een restaurant voor vanavond zoeken.

27 juli
we gaan 's ochtends een canopy tour doen. Dat is in een harnasje aan een kabel door de boomtoppen en over ravijnen heen zwiepen. In eerste instantie lijkt het heel eng. Het is hoog en het gaat snel maar het blijkt echt heel leuk. Er zijn 13 banen met verschillende snelheden en hoogtes. Je kunt ook met een instructeur gaan en dan ondersteboven hangen. Ik ben al de hele ochtend wat misselijk dus ik laat die kans liggen. Een echte top ochtend!
We gaan met zijn alle lunchen en de groep is 's middags vrij. Een paar gaan naar de waterval en anderen gaan naar de vlindertuin. Ik ga buskaartjes kopen, inkopen doen voor de BBQ, de taart ophalen en een 5 literfles water. En dan alles terug zeulen naar het hostel dat op 20 minuten buiten Mindo ligt.
's avonds maken we de BBQ aan en helpt vrijwel iedereen mee met het bereiden van het eten. Ze vinden het allemaal erg leuk, die BBQ dus dat is mooi.

28 juli
Vandaag gaan we weer tuben maar deze keer is het een beetje anders. Er zijn 5 binnenbanden aan elkaar gebonden en de rivier is wild!! Het water is ook echt heeeeel koud. De helft van de gilletjes zijn vanwege plensen water op warme en droge stukjes huid. De rivier is dus wild. De hele weg is 1 kolkende witte massa. Je gaat recht af op enorme rotsen maar de mat van binnenbanden vliegt er gewoon overheen. Er zitten ook heuse watervalletjes in de route. Het duurt al met al nog geen half uur maar het is wel een spectaculair half uur!. Ik wou dat ik een waterdichte camera bij me had gehad EN de mogelijkheid om 1 hand los te laten. De gezichten in de raft achter ons waren absoluut een foto waard. In 1 seconde van pure lol naar angst en weer terug!!
Na het tuben kan iedereen douchen en zijn tas pakken. We lunchen in Mindo en nemen dan een bus naar Quito. We zijn er redelijk vlot dus ik kan nog even naar huis om iets anders aan te trekken. Dan om 18.00 een afspraak met Hilde. Vandaag is mijn laatste dag met de groep en zij neemt het vanaf morgen over. We moeten dus het 1 en ander doornemen.
's avonds is mijn afscheidsetentje en Hilde's introductie etentje. Ik heb een speech geschreven met leuke voorvallen zodat Hilde ook gelijk weet wat er is voorgevallen in de afgelopen week. Er word flink om gelachen dus dat is goed! De kinders hebben voor mij een t-shirt met alle namen er op en een leuke fooi.
We gaan nog even cocktails drinken en dan houd iedereen het voor gezien.

Mijn laatste dag zit er op. Het is zo snel gegaan. Ik had nog weken door gekund! De groep was top en ik zou het zo nog eens over willen doen. Maar nu eerst maar eens kijken hoe Nederland er ook alweer uitziet.

 vorig verslag

 volgende verslag